Konténeres fenyő vagy vágott fenyő a jobb választás?

A karácsonyfa beszerzése minden családnál aktuálissá válik advent idején, és gyakran fejtörést okoz, hogy milyen fajtát válasszunk. Szúrósat vagy ne, kicsit vagy nagyot? Konténeres fenyő vagy vágott fenyő legyen? A fenyőillat mindenesetre épp úgy az ünnephez tartozik, mint a hagyományos karácsonyi ételek. Nincs is jobb érzés, mint mikor együtt a család és a karácsonyfa illata betölti az otthonunkat. Jól jönne egy kis segítség a döntésben? Máris mondom az érveket és ellenérveket a konténeres és a vágott fenyő mellett!

konténeres fenyő

Konténeres fenyő vagy vágott fenyő?

A legnagyobb dilemma ilyenkor, hogy milyen típusú fenyőfát válasszunk. Vágott fenyőt? Gyökereset vagy műanyagból készültet? Nehéz ehhez tanácsot adni. Érvek-ellenérvek mindegyik mellett és ellen is szólnak. Mindegyik megoldás indokolható és elvethető.

A természetközeli lelkem tiltakozik az ellen, hogy bárkinek is műfenyőt ajánljak. Magamnak sem vennék, másnak sem javaslom. Néhány szempontot azonban összeszedtem, amivel a vágott vagy gyökeres fenyő közötti választást megkönnyíthetem.

Gyökeres fenyő, a hosszútávra gondolkodók választása

Gyökeres fenyő az előrelátóknak, hosszútávra gondolkodóknak való. Amikor gyökeres fát vásárolunk, nemcsak az ünnepi napokra kell koncentrálnunk, rögtön gondolnunk kell a fenyőfa jövőjére is. Az első felmerülő kérdés: van-e a kertben akkora hely, hogy az akár 20 méter magasra és 6-8 méter szélesre növő fa elférjen? Bizony, mert lehet, hogy most csak egy egyméteres fácskát vásárolunk, de pár évtized alatt hatalmas méretűre fejlődik.

Gyökeres fenyőt szerintem csak megbízható kertészeti árudában érdemes vásárolni. Egyrészt itt hatalmas fajtaválasztékot találunk, másrészt szakszerű tanácsokat kapunk a választáson túl a gondozáshoz is. Ahhoz, hogy megmaradjon a növény, ép gyökérzettel kell rendelkeznie. A kertészetekben garantáltan egészséges és életképes fenyőket árulnak. Ezek hatalmas földlabdával rendelkeznek, így a súlyuk is igen tetemes. A kertészetek hosszú távra rendezkednek be, ők tavasszal és egy év múlva is ott lesznek, akkor is el akarják adni a növényeket. Nem tehetik meg, hogy átverjenek, a létük függ a korrektségtől.

Ellenben az alkalmi fenyőfa árusok egyrésze csak az ünnepek körüli bevételeit tartja szem előtt. Közöttük bizony akad olyan, aki nem szakszerűen kitermelt, sérült gyökerű fákat árul. Egy földlabdás fenyő súlya 20-30 kg is lehet. Ha könnyen fel tudjuk kapni az árult “gyökeres”fát, akkor biztos lehetünk benne, hogy ott valami huncutság van, és a növény még a jövő évet sem éri meg.

A gyökeres fenyő vásárlást nem érdemes az utolsó pillanatra hagyni, mert nem tenne jót neki, ha a szabadból rögtön a 20-25 fokos szobába kerülne. Ilyen nagy mértékű hőmérséklet változás igen megviselné, ekkora sokknak nem tehetjük ki. Szüksége van a fokozatosságra. Először hűvös helyen tároljuk és folyamatosan öntözzük. Figyeljünk azonban arra, hogy sosem álljon alatta víz, mert a pangó víztől megfulladhatnak a gyökerek.

Konténeres fenyő, mint karácsonyfa

Csak az utolsó pillanatban kerüljön be a lakásba a konténeres fenyő. Ne tegyük radiátor vagy konvektor közelébe. A lakásban is öntözni kell, sőt még az is jót tesz neki, ha időnként vízzel bepermetezzük az ágait. Ezelőtt a művelet előtt mindenképp kapcsoljuk ki a díszvilágítást.

Az ünnepek után minél előbb vigyük ki fűtetlen helyiségbe. Majd pár nap múlva, ha az idő is engedi, kiültethetjük a végleges helyére. Érdemes a végleges helyét már az ünnepek előtt meghatározni és a gödrét kiásni. Így egy fagymentes napon egyszerűen csak a beültetéssel kell foglalkoznunk. A gyökerét alaposan iszapoljuk be. Márciustól kéthetenkénti tápoldatozással segíthetjük a fejlődését.

Egy kisebb méretű fenyőfa az erkélyen 2-3 évet is elél, utána viszont már szabadföldbe kívánkozik.

Gyökeres fenyő tehát annak ajánlott, akinek van elég helye a kertjében vagy az erkélyen és a növény megfelelő ápolásáról is tud gondoskodni.

Vágott fenyő fajtái, előnyei, hátrányai

A vágott fenyő választásnál sokkal inkább előtérbe kerül a forma, az illat és a tartósság. A választék pedig igen széles skálán mozog, a legklasszikusabb és legolcsóbb lucfenyőtől az ezüst-, és duglászfenyőn át a nordmann fenyőig. A legolcsóbb fajták a legkevésbé tartósak, ezek hamar lehullajtják tűleveleiket.

A lucfenyő csúcsos alakja, jellegzetes gyanta illata, mély zöld színe és kedvező árfekvése miatt méltán népszerű manapság is. Hátránya, hogy gyorsan szárad, a lehulló, szúrós tűlevelek beterítik a lakást és nagyon gyúlékony is.

A feketefenyő a felfelé törő, ritkás ágai és hosszú tűlevelei miatt kecses és elegáns összhatást nyújt, de nehéz szépen feldíszíteni. A lakás száraz levegőjét is jól bírja és az egyik legolcsóbb fajta.

A duglászfenyő alakja, megjelenése a lucfenyőhöz hasonló, de nem olyan terebélyes, kicsit karcsúbb. Levelei puhábbak, fonákján viaszcsík látható. Hosszantartó fajta, de gyenge, hajlékony ágai miatt csak könnyű díszekkel dekorálható. A megdörzsölt levelek citrusillatot árasztanak.

A drága kategóriába sorolható ezüstfenyő kékes-ezüstös levelei sűrűn helyezkednek el a dekoratív, merev ágakon. Elegáns, tartós, de nagyon szúrós.

nordmann fenyő (kaukázusi jegenyefenyő) az egyik legtartósabb és legdrágább fajta, levelei megszáradnak, de fent maradnak az ágakon, nem potyognak le és így nem koszolnak.

Erre figyelj vágott fenyő választásnál

A frissen kitermelt vágott fenyő tűlevelei csillognak, zöldek. Nincs sárga területe, a tűlevelek az ujjak közé szorítva nem hullanak le, nem szárazak.

Ha van hűvös, jól szellőző helyünk a tároláshoz, pl. erkély, vagy pince, akkor már december elején bátran hazavihetjük a fenyőfánkat. Érdemes a kérget az élő részig lehántolni a fa talpától számított 10-15 centi részen. Ha így helyezzük be a fát egy vödör vízbe, akkor biztosított vízutánpótlás.

A vágott fákat érdemes minél hosszabb ideig a szabadban, erkélyen, udvaron tartani és csak díszítés előtt pár órával bevinni a meleg lakásba. A néhány órás akklimatizálódásra azért van szükség, hogy ne törjenek le a hideg ágak a díszek súlyától. Ahogy melegszik fel a növény, a lucfenyő illata mindinkább betölti a lakást.

Jó ötlet a vízzel tölthető karácsonyfa talp használata is. Ez segíti a párologtatást, amit permetezéssel tovább fokozhatunk. Ez utóbbi a tűzesetek megelőzését is szolgálja, a száraz ágak ugyanis nagyon gyorsan lángra kapnak a gyertya lángjától vagy akár a felforrósodott fényfüzértől. A tartósság érdekében a lakás leghűvösebb helyére helyezzük a karácsonyfát, és minél távolabb a radiátortól vagy egyéb hőforrástól.

Nagyon köszönöm Megyeri Szabolcs kertészetének a cikk megjelenéséhez nyújtott támogatását!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük