Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) gondozása, szaporítása

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a fürdőszobák és sötét lépcsőháaz legkedveltebb szobanövénye. Elegánsan lehajló és erősen szárnyalt páfrányleveleivel úgy ememelkedik ki cserépből, mint valami tollbokréta. Gondozása egyszerű, megfelelő hőmérsékletű félárnyékos, árnyékos helyen, és magas páratatartalom mellett több évis is megél. A zöld leveleivel díszítő szobanövény jól megszűri a levegőt a szennyezőanyagoktól és párásít is, így mindenképp megéri beszerezni egy szobapáfrányt.

szobapáfrány

Szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) származása

A szobapáfrány (Nephrolepis exaltata) a valódi páfrányok (Pteridopsida) osztályának édesgyökerű páfrányok (Polypodiales) rendjébe, ezen belül a szobapáfrányfélék (Nephrolepidaceae) családjába tartozó faj.

A szobapáfrány eredeti előfordulási területe az Amerikai Egyesült Államokbeli Arizona, Florida, Hawaii, Louisiana és Texas államok, a Karib-térség nyugati fele, Hondurastól délre Közép-Amerika, és elszórtan Dél-Amerika egyes északi részei, főleg a Brazília és a Kolumbia közé eső térségek.

Nephrolepis exaltata jellemzése

A szobapáfrány levelei mélyen szárnyasak és lehajlóak. Nagyobb fajták esetében másfél méter hosszúak is lehetnek. A sűrűbb növekedésű, zömökebb fajták 30-40 cm hosszú leveleket növesztenek. Maga a levéllemez 50-250 centiméter hosszú és 6-15 centiméter széles, míg a levélkék 2-8 centiméteresek. A levélkék széle is enyhén fűrészes.

A páfrány nem virágzik és nincs illata sem.

A bokros növekedésű, kedvelt szobanövény jól megszűri a levegőt a szennyezőanyagoktól, így a formaldehidtől, xiloltól, toluoltól. Ezek az anyagok akár fejfájást, légzési problémákat is okozhatnak. A szobapáfrány elűzi a téli szárazságot is, mivel párásítja a levegőt.

A szobapáfránynak számtalan fajtáját ismerjük. Vannak nagyok és kicsik, smia, szárnyas vagy fodros levelűek. Némelyik nagyon hasonlít egymásra, míg mások rokonsága alig ismerhető fel. Legismertebb a Nephrolepis exaltata és a még kecsesebb Nephrolepis cordifolia.

Egyik fajtájából vérzéstcsillapító szert készítenek, sőt matracot is töltenek páfrány levelekkel.

A páfrányok képesek vízből és a levegőben lévő széndioxidból cukrot előállítani.

Szaporító szervei a levelek fonákján, a főértől jobbra és balra elhelyezkedő spóratokok, melyek roppant mennyiségű fekete vagy barna spórát tartalmaznak.

Szobapáfrány igényei, gondozása

Fény és hőmérséklet

A tűző napot egyáltalán nem szereti. Leginkább a félárnyékos, huzatmentes helyet kedveli. Nyárin 15-20 oC-t igényel, kitehetjük a szabadba is. Télen 15 oC elegendő számára, a hőmérsékletnek nem szab 10 oC alá süllyednie, mert ilyenkor elpusztulnak a levelei.

Rosszul tűri a száraz levegőt, ezért gyakran permetezzük lehetőleg szobahőmérsékletű, méztelenített vízzel. Másik megoldás, hogy a cserpet vízzel teli tálba, kavicsokra állítjuk, még pedig úgy, hogy a víz a cserepet ne érje.

Magas páratartalmú levegő igénye miatt különösen jól érzi magát télikertben. De tarthatjuk fürdőszobában is, ha az nem túl sötét.

Öntözés, tápozás

Sok vizet igényel, ezért szinte állandóan legyen nedves a földje. A növényt gyakran permetezzük langyos vízzel, és hetente egyszer tegyük vízfürdőbe, hogy alaposan megszívhassa magát vízzel.

Februártól októberig havonta adjunk a földjéhez mészmentes trágyát.

Föld és átültetés

A fiatal növényeket évente, az idősebbeket 2-3 évente, tavasszal ültessük át. A föld legyen laza, porózus, legjobb a homok és tőzeg keveréke.

Nyesés, visszavágás

Metszeni, nyesni nem kell. Az elszáradt és a többi elől a fényt eltakaró leveleket azonban érdemes levágni.

Szobapáfrány szaporítása

Tőosztással

Átültetéskor a szobapáfrány több részre szétosztható, de kis hajtásokat is levehetünk róla külön cserépbe ültetéshez.

Szaporítás spórákkal

A levelek fonákján található spórákkal is szaporítható, de ez nehézkes mutatvány. A spórák felfogásához húzzunk egy műanyagzacskóba a spórákkal teli levélre és rázzuk meg jó erősen.

Fűzzünk ki egy téglát és helyezzük el úgy egy tál vízben, hogy félig kiemelkedjen belőle. Borítsuk be a téglát tőzegkorpával, és öntsünk rá óvatosan forró vizet. Erre helyezzük rá a felfogott spórákat, majd bortísuk be a tálat műanyag fóliával.

Ha a tégla kizöldült, egy villa segítségével tegyük át a tőzegréteget egy nedves tőzeggel töltött cserépbe. A cserepet takarjuk le műanyag fóliával, erre szúrjunk kis levegőztető nyílásokat. Tegyük a cserpet világos helyre, de ne tűző napra.

Egy hónappal később a páfrányok már olyan nagyok lesznek, hogy külön cserépbe ültethetjük őket.

Szobapáfrány betegségei, kártevői

Az ezüstösen csillogó levélfoltok tripszek jelenlétére utalnak. Tegyük a növényt hűvös helyre, zuhanyoztassuk le hideg vízzel és szükség esetén permetezzük is be.

A levelerek mellett található sötét foltok fonalférgekre utalnak. A beteg páfrányleveleket mindenképp távolítsuk el, szükség esetén semmisítsük meg az egész növényt.

A hosszúkás, világosbarna foltok a páfránylevéltetvek megjelenésének következményei. Helyi foltosodás eseténaz réintett részeket késsel távolítsuk el, komolyabb estben kezeljük a növényt rovarírtó szerrel.

A szürke vagy színtelen, összetöpörödött levelek atkák jelenlétét jelzik. Ellenük speciális permezető szerekkel vagy porokkal védekezhetünk.

A leveleken található fehér gyapjúfoltos gyapjastetvek jelenlétéről árulkodnak. Késsel vagy alkoholba mártott ecsettel távolítsuk el őket. Szükség esetén permetezzük a növényt.

Szobapáfrány vásárlása

Szobapáfrányt egész évben vásárolhatunk. Bokros növekedésű, erős, zöld és sértetlen levelű páfrányt keressönk. Figyeljünk, hogy kártevőmentes legyen a növény.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük