Szobanövény locsolás négy egyszerű trükkje

A szobanövény locsolás télen még nagyobb kihívás, mint nyáron. A növények egy része ilyenkor pihen és kevesebb vizet igényel, míg mások a lakások száraz és meleg levegője miatt épp azt szeretik, ha nedves a földjük. Megfelelő locsolással és egyéb igényeik biztosításával a szobanövényeink nem csak szebbek lesznek, hanem ellenállóbbakká válnak a különböző betegségekkel és kártevőkkel szemben. A szobanövények vízigénye több tényezőtől is függ, segítek eligazodni ebben az útvesztőben.

Mitől függ a szobanövények vízigénye?

A víz a növények létének egyik legfontosabb alapanyaga. A vizet a növények a tápanyagok felvételre, szállítására, testük felépítésére és hőszabályozásra használják. Az optimális vízmennyiség biztosítása a növények ápolásának egyik legnehezebb feladata. A legtöbb növény pusztulását épp a helytelen öntözés, azon belül is a túlöntözés okozza. A pangó víztől a gyökerek könnyen kirohadnak.

Gyakran nem egyszerű megállapítani, hogy a növény kókadása mögött túlöntözés vagy épp vízhiány áll-e. 

Nem mondhatók általános szabályok a növények locsolásának gyakoriságára. Nagy hiba, ha minden növényt ugyanolyan időközönként öntözönk és mindegyiknek ugyanannyi vizet adunk.

A szükséges vízmennyiség függ a növény igényeitől (származása, nagysága, stb), a környezeti tényezőktől (hőmérséklet, fényviszonyok, stb) és az évszaktól is. 

Növények vízigénye 

A növények származásának ismerete sokat segít a megfelelő gondozásban. Az őshazájukban szárazsághoz szokott növények szobanövényként is kevesebb vízzel beérik. Ezek a növények a leveleikben is képesek tárolni a vizet.

Általánosságban elmondható, hogy a húsos levelű növények kevésbé vízigényesek, mint a vékony levelűek. A kaktuszok az egyik legnagyobb túlélők, havi néhány csepp víz elegendő számukra.

Fajtán túl az életkortól is függ, mennyi időt képes elviselni egy növény víz nélkül. A fiatal növények, a palánták akár egy napos vízhiányba is belepusztulhatnak.

A nagy levelű, dús lombú és gyökerű növények gyorsabban kiszáradnak, mint a gyenge gyökérzetű, kis lombú növények, ugyanakkor ellenállóbbak, nagyobb a tűrőképességük.

A magas páratartalmat igénylő növényeken – mint például az orchideák – nem segít a gyakori öntözés, hisz a két dolog nem ugyanaz. 

Környezeti adottságok 

A szobanövény locsolás egy sarkalotos pont a növények életében. Ennek kapcsán azért sem tud egy idegen tanácsokat adni, mert az otthonunk környezeti adottságait, csak mi az ott élők ismerjük. Ezzel egyetlen internetes cikk írója vagy virágbolti, kertészeti eladó sincs tisztában, így az olvasott vagy kapott jó tanácsokat nem szabad készpénznek venni. Azok csak is kiindulási alapként használhatók.

A meleg szobában, fűtőtest mellett található növények gyakoribb öntözést igényelnek, mint pl. egy hűvös télikertben növekvők. A forró nyári napokon szintén sokkal több vízre van szükségük a virágoknak, mert párologtatással hűtik testüket. 

A téli nyugalomba vonult, teleltett növények, pl. bougainvillea, leander alig igényelnek vizet. 

Fontos tudni azt is, hogy míg az agyagcserép felszívja a felesleges vizet, a műanyagcserép nem képes erre. Ezért érdemes agyagcserepet használni nemcsak az erkélyen, hanem a szobanövényekhez is.

A földminősége is befolyásolja, milyen hamar szárad ki a föld. A tőzeges, lazább talaj hamarabb száraz lesz, mint a nehezebb típusú. 

És akkor ennyi bevezető után lássuk a trükköket, amelyek segítenek, hogy ne nyírd ki, ne öntözd túl a növényeidet.

Szobanövény locsolás 4 apró trükkje

  1. Ne öntözzünk megszokásból. Minden növény talaját vizsgáljuk meg egyenként és ez alapján döntsünk a vízmennyiségről. Egy-két szélsőséges kivételtől eltekintve legjobb, ha akkor locsoljuk a növényt, ha a föld már porhanyós, a teteje száraz.
  2. Lágyvízzel. Öntözésre mindig szobahőmérsékletű, lehetőleg lágy vizet használjunk, ha van lehetőségünk rá, akkor legjobb az esővíz használata. 
  3. Alulról locsoljunk. Kisebb a túlöntözés lehetősége és egyenletesebb a vízfelvétel, ha alulról öntözünk. Így az ültetőközeg a cserépalátétből a cserép alsó nyílásain veszi fel a vizet. Az öntözés után viszont öntsük ki a vizet. Ne álljon az alátétben, mert az gyökér rothadást okozhat.
  4. Felszivatás növényt menthet. Ha véletlenül kimaradt egy öntözés és teljesen kiszáradt a földlabda, akkor sincs minden veszve. Segíthet, ha a növényt cserepestől 20-30 percre vízbe állítjuk, úgy hogy teljesen ellepje a cserepet a víz. Ennyi idő alatt jól felszívódik és hamarosan regenerálódik.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük