Ments növényeket és csodáld hálájukat

A növényeknek lelkük van. Megérzik a feléjük áradó szeretetet és meghálálnak minden apró gondoskodást. Különösen igaz ez a mások által kidobott vagy a nagy áruházban leárazott virágokra. A mentett növények megfelelő ápolás mellett dús virágzással honorálják a féltő gondoskodást. Ismerd meg az olvasók mentett növényekkel kapcsolatos történeteit és fogadj el tőlem néhány tanácsot a sikeres érdekében!

Mentett növények - amerikai kövirózsa

Mit tegyél a mentett növényekkel?

A nagy áruházakban bevett szokás, hogy a nem megfelelően kezelt és minőségromlásnak indult virágokat leárazzák. Sok helyen az értékcsökkent virágokat külön polcon árulják és az eredeti ár töredékéért juthatunk így növényritkaságokhoz.

Általában azokat a növényeket árazzák le, amelyek már elnyíltak, megsérültek vagy valamilyen hiánybetegség miatt nem a legszebb formájukat mutatják. Egy orchidea vagy egy frangipáni rajongót nem igazán zavar az, ha nem tudja előre milyen színű virága lesz majd a virágnak, csak virágozzon.

Nézzük, mit tehetünk a túlélés érdekében!

  • A hazavitt, mentett növények általában ki vannak száradva, ezért érdemes kb. egy órára beáztatni a növényeket. Egy nagyobb edénybe tegyél vizet és ebbe állítsd be cserepestül a növényt úgy, hogy a víz teljesen ellepje a cserepet. Az áztatás után fellélegzik a növény. Természetesen a szárazságtűrő növényeket, a kaktuszokat és a pozsgásokat nem kell, sőt nem is szabad beáztatni.
  • Hagyj egy-két hetet a növénynek, hogy megszokja az új környezetet, majd ültesd át egy nagyobb cserépbe, a számára megfelelő virágföldbe.
  • Biztosíts számára ideális körülményeket. Figyelj, a fény-, pára-, hő- és vízigényére!
  • Ne felejtsd el a tápoldatozást sem, hisz a növénynek is szüksége van „üzemanyagra”, „vitaminra”.
  • Mindenképp légy türelmes. Időre van szüksége a növényhez ahhoz újra erőteljes és virágoktól pompázó legyen.

Mentett növények – tapasztalatok az olvasóktól

Olvasóink meséltek arról, hogy sikerült az ilyen növényeket hosszútávon megtartaniuk és virágzásra bírniuk.

Györgydeák Veronika: „Kb 2 éve vettem egy nagyáruházban az amerikai kövirózsát (Echeveria Perle von Nürnberg). A kidobásra váró virágok között volt. Kb. akkora volt mint egy üveg kávéspohár. Megsajnáltam. Hazahoztam. Ez lett belőle.

Semmi tápot nem kapott. Általános, jó minőségű virágföldben van. Csak alulról öntöztem, csak esővízzel, ahogy a meleg megkívánta. Szinte egész nap tűzte 8 nap. Most vittem be a fűtetlen előszobába, ahol világos van. Március vége felé kezdtem kiszoktatni. Nappalra kivittem, éjjelre bevittem.

Szerintem és ez csak az én privát véleményem, sokan beleesnek abba a hibába, hogy kaktuszföldbe ültetik, meg homokba. Amikor ezt csináltam, akkor mindig satnya lett. Ekkor kezdtem el virágföldbe ültetni és igenis adni kell neki vizet az időjárás függvényében, csak mindig alulról.

Ha a nagyobb leveleit egyenként vízbe, majd egy kis gyökereztető hormonba teszed, majd földbe ülteted, sok ilyen kaktuszod lesz.”


Balázsné Jutka: „Úgy ahogy az állatok, a virágok is meg háláljak a törődést, gondoskodást. Többször megtapasztaltam.”


Kollár Éva: „Sokszor leárazzák a levirágzott, kicsit sérült növényeket, érdemes odapislogni. Jó játék pátyolgatni őket.”


Tünde Tünde: „Ezek a mentett növények lesznek mindig a legszebbek. Máskor is csinálj ilyen jó üzletet. Én a vinkával jártam így.”


Vértesi Gabriella: „Én is imádok növényeket menteni. Főleg a Spar az, ahol „tojnak” rájuk és hagyják őket elpusztulni 🙁  Az így vásároltak a leghálásabb, legszebb növényeim.”


Farkas Andrea: „Én már csak a Sparban veszem a fél áras pillangó orchideákat, pár hét és újra virágoznak!


Akire Gal-Nagy: „Sok helyen van mar ilyen, pl. az Oázisban is „ments meg” címen, ha jól emlekszem. Fél áron lehet hazavinni pl. orchideakat is.”


Csehné Bölkény Ildikó: „Én egyszer egy orhideát vettem ki Németországban az áruház előtti kukából télen. Olyan gyönyörű virágom azóta se volt. Lelkük van, meghálálják hogy megmentettünk az életüket. Én ezt biztosan hiszem és vallom!”


Hajnalka Gergó-Tóth: „Én is többször mentettem orchideákat. Gyönyörűek lettek.


Károlyi Mária: „Én is „virágpatikus” vagyok. Imádom a kókadt, kidobásra ítélt virágokat. Mindig helyre hozom.


Babi Mong: „Osztrák kukából mentettem 3 éve. Hamarosan helyrejöttek. Szinte állandóan nyílnak. Pedig semmi különöset nem csinálok velük. Csak csodálom őket.😊


Margó Parti: „Lehet, most nevetni fogok rajtam, de tudományosan bebizonyítást nyert, hogy a virágok kommunikálnak és értik, amit az ember közvetít feléjük. Legyen az jó vagy rossz. Ezt egy budapesti intézet előadásán nem csak hallottam, de láttam is videó vetítésen keresztül. Hihetetlen hangzik, de az előadás teljesen hiteles volt. Mindkét esetben tisztában voltak a növények azzal, hogy az a közeg, ahol akkor voltak, az a végükhez vezet. A mentés után ontták magukból a szépséget, így hálálták meg annak, aki megmentette őket a pusztulástól. Kipróbáltam nem egyszer. Amire többször ránézek, többet törődök, esetleg még beszélek is hozzá, megdícsérem, hogy milyen szépséges, az kihozza magából a maximumot.”


Engem meggyőztek az olvasók, hogy érdemes a leárazott növényeket is hazavinni és azok nem lesznek hálátlanok.

Köszönöm az olvasóknak a véleményeket és a fotókat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük