Amarilliszhagyma virágoztatása

A tél egyik nagy kedvencéről, az amarilliszről sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell kidobni, újravirágoztatása azonban nem mindenkinek siekrül. Most felfedjük, mit kell tenni az amarilliszhagyma virágoztatása érdekében és a csodás virágok titka.

Amarilliszhagyma virágoztatása

Amarilliszhagyma virágoztatása

Az amarillisz legendája tűzpiros virágokról szól, de a virágos színe lehet fehér, rózsaszín és narancssárga is lehet. Egyszínű és cirmos változataival egyaránt találkozhatunk. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma.

Az amarillisz újravirágzásának titka a hagymák nyári felhízlalásában és a pár hónapos pihenő időszak biztosításában rejlik. A fagyok elmúltával ültessük ki a kert árnyékos részébe, ahonnan ősszel szedjük fel. Ha nem tudjuk kiültetni, akkor cserepestől hűvös helyre tegyük és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen.

A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. A kertből a fagyok előtt szedjük fel, hagyjuk, hogy a levelek leszáradjanak és 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk. A cserepes növénynél ősszel hagyjuk abba a tápoldatozást és nagyon kevés öntözéssel pihentessük.

A január vége, a február eleje az ideális időszak arra, hogy a pihentetett hagymákat felélesszük téli álmukból. Az amarilliszhagymák ültetéséhez a cserép átmérője duplája legyen a hagyma átmérőjének. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot, hogy a vízáteresztő-képességet növeljük. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel, fele legyen a föld felett.

Beültetés után világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk a cserepet, a bimbók megjelenéséig mérsékelten öntözzük. Jó, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágbimbó megjelenését serkenthetjük, ha sötétben tartjuk, példűául a hagymát kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a virágszár megjelenéséig.

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára.

Az amarillisz virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne. Nyugodtan vágjuk le a bimbós vagy virágzó virágszárat és tegyük vázába. A vízben tovább fog nyílni a növény és ezzel segíthetjük a hagymán az újabb virágfejek megjelenését is.

Ha előtte nem tettük meg, az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. A fagyok elmúltával kikerülhet a kertbe és indulhat a hagyma növekedése.

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell. Ha nem szedjük le a sarjakat, évek alatt csodálatos nagy növényünk lesz, rengeteg virággal.

Köszönöm a megosztásokat!
  • 254
  • 13
  •  
  •  
  • 254
  •  
  • 13
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás