Amarillisz hagyma virágoztatása, hajtatása

A tél egyik nagy kedvencéről, az amarilliszről sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell kidobni, újravirágoztatása azonban nem mindenkinek siekrül. Most felfedjük, mit kell tenni az amarillisz hagyma hajtatása, virágoztatása érdekében és mi a csodás virágok titka.

Amarilliszhagyma virágoztatása

Amarillisz hagyma virágoztatása

Az amarillisz legendája tűzpiros virágokról szól, de a virágos színe lehet fehér, rózsaszín és narancssárga is lehet. Egyszínű és cirmos változataival egyaránt találkozhatunk. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma.

Az amarillisz újravirágzásának titka a hagymák nyári felhízlalásában és a pár hónapos pihenő időszak biztosításában rejlik. A fagyok elmúltával ültessük ki a kert árnyékos részébe, ahonnan ősszel szedjük fel. Ha nem tudjuk kiültetni, akkor cserepestől hűvös helyre tegyük és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen.

A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. A kertből a fagyok előtt szedjük fel, hagyjuk, hogy a levelek leszáradjanak és 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk. A cserepes növénynél ősszel hagyjuk abba a tápoldatozást és nagyon kevés öntözéssel pihentessük.

A január vége, a február eleje az ideális időszak arra, hogy a pihentetett hagymákat felélesszük téli álmukból. Az amarilliszhagymák ültetéséhez a cserép átmérője duplája legyen a hagyma átmérőjének. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot, hogy a vízáteresztő-képességet növeljük. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel, fele legyen a föld felett.

Beültetés után világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk a cserepet, a bimbók megjelenéséig mérsékelten öntözzük. Jó, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágbimbó megjelenését serkenthetjük, ha sötétben tartjuk, példűául a hagymát kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a virágszár megjelenéséig.

A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára.

Az amarillisz virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne. Nyugodtan vágjuk le a bimbós vagy virágzó virágszárat és tegyük vázába. A vízben tovább fog nyílni a növény és ezzel segíthetjük a hagymán az újabb virágfejek megjelenését is.

Ha előtte nem tettük meg, az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. A fagyok elmúltával kikerülhet a kertbe és indulhat a hagyma növekedése.

A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell. Ha nem szedjük le a sarjakat, évek alatt csodálatos nagy növényünk lesz, rengeteg virággal.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük