Amarilliszhagyma virágoztatása
A tél egyik nagy kedvencéről, az amarilliszről sokan tudják, hogy elvirágzás után nem kell kidobni, újravirágoztatása azonban nem mindenkinek siekrül. Most felfedjük, mit kell tenni az amarilliszhagyma virágoztatása érdekében és a csodás virágok titka.
Amarilliszhagyma virágoztatása
Az amarillisz legendája tűzpiros virágokról szól, de a virágos színe lehet fehér, rózsaszín és narancssárga is lehet. Egyszínű és cirmos változataival egyaránt találkozhatunk. A büszkeség, az eltökéltség és a sugárzó szépség szimbóluma.
Az amarillisz újravirágzásának titka a hagymák nyári felhízlalásában és a pár hónapos pihenő időszak biztosításában rejlik. A fagyok elmúltával ültessük ki a kert árnyékos részébe, ahonnan ősszel szedjük fel. Ha nem tudjuk kiültetni, akkor cserepestől hűvös helyre tegyük és őszig folyamatosan tápoldatozzuk, hogy a hagyma megerősödjön és növekedjen.
A hagymáknak az újabb virágoztatás előtt 2-3 hónap nyugalmi állapotra van szükségük. A kertből a fagyok előtt szedjük fel, hagyjuk, hogy a levelek leszáradjanak és 5-10 fokos hőmérsékletű sötét helyen, föld nélkül tároljuk. A cserepes növénynél ősszel hagyjuk abba a tápoldatozást és nagyon kevés öntözéssel pihentessük.
A január vége, a február eleje az ideális időszak arra, hogy a pihentetett hagymákat felélesszük téli álmukból. Az amarilliszhagymák ültetéséhez a cserép átmérője duplája legyen a hagyma átmérőjének. A virágföldbe keverjünk tőzegmohát vagy homokot, hogy a vízáteresztő-képességet növeljük. A beültetésnél a hagymát csak félig fedjük be földdel, fele legyen a föld felett.
Beültetés után világos, 15-20 celsius fokos hőmérsékletű helyre állítsuk a cserepet, a bimbók megjelenéséig mérsékelten öntözzük. Jó, ha két locsolás között hagyjuk kiszáradni a földjét. A virágbimbó megjelenését serkenthetjük, ha sötétben tartjuk, példűául a hagymát kartonpapírból készített kúppal letakarjuk a virágszár megjelenéséig.
A bimbók növekedésével egyre több vizet igényel. Célszerű a cserepét 2-3 naponta forgatni, hogy egyenes legyen a növény szára.
Az amarillisz virága nagyon tartós, a virágon tartva vagy vágott virágként is hetekig gyönyörködhetünk benne. Nyugodtan vágjuk le a bimbós vagy virágzó virágszárat és tegyük vázába. A vízben tovább fog nyílni a növény és ezzel segíthetjük a hagymán az újabb virágfejek megjelenését is.
Ha előtte nem tettük meg, az elvirágzás után távolítsuk el a virágszárat. A fagyok elmúltával kikerülhet a kertbe és indulhat a hagyma növekedése.
A megjelenő kis fiókhagymákkal könnyen szaporítható, bár a kis hagymák virágzására akár két-három évet is várni kell. Ha nem szedjük le a sarjakat, évek alatt csodálatos nagy növényünk lesz, rengeteg virággal.
254 13
254 13
Nézd meg ezeket is!
Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!
Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!
Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!