Így lesz szép az aszparágusz – olvasói tanácsok

Az aszparágusz vagy más néven díszspárga nagyanyáink idejében az egyik legkedveltebb szobanövény volt, ma pedig igen nehezen juthatunk hozzá, szinte csak növénybarátoktól tudjuk beszerezni azokat. Pedig tartásuk igen egyszerű és hosszú élettel hálálják meg a gondoskodást. Az olvasók mesélnek arról, náluk hogy lesz tartósan szép az aszparágusz, és milyen egyszerű az aszparágusz gondozása.

aszparágusz

Aszparágusz, nagyanyáink kedvenc növénye

Az aszparágusznak több fajtája létezik, pl. fátyolaszparágusz, sarlós aszparágusz. A szobanövényként tartandó mellett vannak fagytűrő fajtája is, a kerti aszparágusz.

A szobanövényként tartott aszparágusz nyáron a szabadban érzi jól magát. Félárnyékos helyen is szépen fejlődik, nyáron átlagos meleget igényel.

Télen 15 foknál melegebb helyen sárgulnak és lehullanak a levelei. Szereti párás levegőt, ezért télen a cserepét érdemes kavicsos tálcára helyezni. Panelben vagy túlfűtött lakásban érdemes visszavágni a hajtásokat és csak annyira öntözni, hogy gyökerei ne száradjanak ki.

Tavasszal ültessük át friss földbe, kezdjük el locsolni. Tegyük világos helyre, pár héten belül a növény újra hajtani fog. A fagyok elmúltával kirakhatjuk a teraszra. Tavasztól őszig, a növekedési időszakban bőven locosljuk a földjét és kéthetente egyszer adjunk az öntöző vízhez egy kevés tápoldatot is.

Kétévente egyszer ültessük át nagyobb cserépbe laza, jó minőségű virágföldbe. Apró fehér virágaiból piros bogyók teremnek, amik  nagyon mérgezőek, ezért kisgyermekes családoknak vagy ahol házi állat él, a tartása nem javasolt.

Legegyszerűbben tőosztással szaporítható.

Így lesz szép az aszparágusz – olvasói tanácsok

Olvasóink tanácsait megfogadva biztos sikerrel nevelhetjük akár panel lakásban is.

Tóth Viktorné: „Ki tudja mi a titok? Képzeld el,  amikor az udvarlóm bemutatott a szüleinek az első, amit megláttam egy gyönyörű csüngő aszparágusz volt. Az ablak előtt állt egy virágállványon. Mai napig meg van. Igazán csak 41 éves…. a többit rátok bízom.”

Neviczki Judit: „A panelban majdnem elpusztult. Kb 15 éve van ebben a helyiségben télen nyáron a nyaralóban. Hőszigetelt kőház, 12 fok körüli hőmérséklet, 8-10 naponta öntözve. Nyáron is benn marad, tápoldatot kap rendszeresen, cserébe minden évben tele van virággal. Általában wuxal supert használok a tápoldatozáshoz. A panel klímáját nem szereti, valószínűleg a száraz levegő miatt. Cukrot szoktam adni neki. Tavasztól szokott magokat érlelni, könnyen kikel. Már szedtem össze a kertben kikelt növénykét ősszel. Nagy tartó állványra vannak feltekerve, bújtatva a hajtásai, másképpen nem férne el. Összetekerve is sok helyet foglal el. Egy hajtás 3-4 m hosszúra is megnő.”

Barelle Emma: „Ha nagyon ritka és hosszú csüngőket hoz, próbáld meg, tegyél a tövéhez egy kanál kristálycukrot és hetente locsold eső vízzel, meglátod beindul és havonta adj neki cukrot. Nekem is van aszparaguszom 2 fajta cserepes. A kerti aszparáguszt nagyon szeretem. Ősszel visszavágom és pincében telel. Februártól minden hónapba teszek a tövére egy evőkanál cukrot és esővízzel locsolom. Sokat és dúsan nő.”

Horváth Győzőné: „Én már évek óta be sem hozom, hanem viszem a pincébe, tavasszal tőből visszavágom, és nyáron szép. A fűtött lakásokat nem szereti, bárhova is teszed.”

Aszparágusz gondozása

Királyné Kálvin Ágnes: „Sajnos télen a fűtés és a száraz levegő hatására a növény apró levelei hullnak, és könnyen felkopaszodik a növény. Ez ellen sajnos nem mindig tehetünk, de érdemes a levegőt párásítani, és a növényt permetezni, valamint a fűtőtesttől kissé távolabb elhelyezni. Téli időszakra, ha tehetjük, tegyük ki a növényt egy világos, de hűvös folyosóra vagy előtérbe. Ha mégis lehullik a növény levele, vágjuk vissza tövig, és tegyük félre tavaszig a cserepét. Tavasszal ültessük át, vagy kezdjük el tápoldatozni, és a növény újra kihajt. Télen érdemes egy kissé hűvös, de világos helyiségben elhelyezni a cserepét, nyáron pedig meleg félárnyékos helyiségben érzi jól magát. Nyáron kitehetjük a kertbe vagy erkélyre a növényt, de csak árnyékos védett helyre. Tehát ha lehullt az aszparáguszunk, semmi gond, tavasszal a jó levegőé s napsütés hatására újra hajtani fog. Tavasztól őszig öntözzük rendszeresen a növényt, de a két locsolás között hagyjuk a földjét kiszáradni, ne álljon alatta a víz, télen mérsékeljük a locsolást. Világos, de félárnyékos helyen is jól fejlődik, nyáron óvjuk az erős tűző napsütéstől. Tavasszal kétévente érdemes átültetni, idősebb növényeknél csak felszíni talajcserét végezzünk. A növény száraz meleg helyiségben gyengén fejlődik, és hullik, párásítsuk a levegőt, és permetezzük a növényt.”

Buzsaki Istvánné: Nekem a fűtetlen lépcsőházban van, II. emeleten, világos helyen, nagyon jól érzi magát. Nekem nagyon kevés levelet potyogtat, de ez természetes. A fák és egyéb növények is hullatják öregebb leveleiket, vagy az emberi hasonlattal élve, a mi hajunk is hullik, majd új nő helyette.”

Fodor Lászlóné: „Három cseréppel van. Tavasszal visszavágtam, mert már a földet érte, és kiraktam a szabadba. Csoda történt velük. Olyan dús ágakat fejlesztett, hogy az már tényleg csodába illik. A két cserépből most három van, igazan sajnálom, hogy nem tudom meg mutatni őket.”

Köszönöm a fotókat és a tanácsokat az olvasóknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük