Bogyiszlói tejfölös kalács

A bogyiszlói tejfölös kalács eddig valahogy kimaradt az életemből. Nem is hallottam róla eddig. De azt hiszem ezt ki kell próbálni.

Bogyiszlói tejfölös kalács

Csak kissé nehezen megy, mert még nem igazán írtam receptet 😀

Bogyiszlói tejfölös kalács hozzávalói

Tésztához

  • 5 dl tej,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 4 dkg élesztő,
  • 60-70 dkg liszt,
  • 10-15 dkg zsír,
  • csipet só,
  • 1 tojás sárgája

Szószhoz

  • 2 db 325 g-os tejföl,
  • só, bors ízlés szerint

Elkészítése

  • langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt,
  • a liszthez hozzáadjuk az 1 csipet sót,
  • majd a felfutott az élesztőt,
  • beleöntjük a tejet,
  • hozzáadjuk a tojássárgáját,
  • a zsírt magunk mellé készítve összekeverjük a tésztát,
  • dagasztás közben egy kis zsírt teszünk a kezünkre és az edény falára,
  • mindaddig dagasztjuk, amíg elválik az edény falától és könnyű tésztát kapunk,
  • 1-1,5 órát kelesztjük meleg helyen,
  • lisztezett felületen baracknyi darabokat csípünk belőle,
  • ebből kb. 20 cm csíkokat sodrunk,
  • majd félbehajtva még kétszer áttekerjük, hogy a képen látható formát kapjuk,

Bogyiszlói tejfölös kalács

  • tepsibe téve tegyük közel egymáshoz,
  • legalább fél órát még itt is kelesszük,
  • ezután előmelegített sütőben kb. 30 percet sütjük,
  • amíg az első tepsivel sül (kb. 2 tepsi lesz ennyi tésztából), addig összekeverjük a tejfölt a sóval és borssal,
  • enyhén sós és boros elegyet kell kapjunk,
  • a meleg kalácsokat rögtön beleforgatjuk a tejfölbe,
  • a legfinomabb melegen fogyasztva, de később mikróban melegítve és újra tejfölözve is isteni.

Remélem érthetően írtam le. Igazából már gyerekkorom óta a kezemben van a mozdulat, így nem tudom, hogy igényel-e több magyarázatot 😀 

Meg is lehet kenni a sütés előtt. Nálam az most kimaradt 🙂

Jó étvágyat hozzá!

Nagyon köszönjük a receptet Soós Alexandrának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük