Diólikőr készítése házilag
Diólikőr júniusban, zölddióból készül. Körülbelük fél év kell ahhoz, hogy az ízek összeérjenek, így karácsonykor már kortyolgathatjuk. Egy szép, mutatós üvegbe töltve a tutti-frutti likőrhöz hasonlóan szuper karácsonyi gasztroajándék is lehet belőle.

Diólikőr készítése házilag
A zölddiók június elején a legjobbak a likőrkészítéshez. Ekkorra a dió már kifejlett, de még elég nyers a használathoz. A magja még kocsonyás, könnyen szeletelhető.
Diólikőr hozzávalói – 1,5 liter likőrhöz
- 20 – 30 db zölddió,
- kisujjnyi fahéjrúd,
- 1 csillagánizs,
- biocitromhéj,
- 8 – 10 szem szegfűszeg,
- 1 liter 96-98%-os finomszesz vagy 1,5 liter jó minőségű (40-45%-os) vodka, ez esetben 2,5 dl-re csökkentsük a sziruphoz használt víz mennyiségét.
A sziruphoz:
- 4 dl víz, ha vodkával készül, akkor csak 2,5 dl víz,
- 500 g kristálycukor.
Elkészítése
- A zölddiót alaposan megmossuk,
- majd vékonyra felszeleteljük. A mosáshoz és a szeleteléshez érdemes gumikesztyűt húzni a kezünkre, mert hamar beszínezi a kezet, ami aztán hosszan kopik le.
- a felszeletelt diót egy jól zárható nagyobb dunsztosüvegbe tesszük,
- adjuk hozzá a fahéjat, szegfűszeget, a csillagánizst és az alaposan megmosott citrom héját,
- öntsük rá az alkoholt,
- alaposan zárjuk le az üveget,
- 40 napra napfényes helyre helyezzük,
- naponta felrázzuk,
- 40 nap után a
- a vízből és a cukorból szirupot főzünk,
- a dióhoz üntjük és jól összekeverjük,
- további 20 napig érleljük, 2 – 3 naponta felrázzuk,
- leszűrjük a levet, a diót kidobjuk,
- finom szűrön át csavaros kupakú palackokba szűrjük a likőrt,
- lezárjuk.
Fogyasztás előtt kb. 5- 6 hónapig, de legalább karácsonyig pihentetjük-érleljük. Aromája szobahőmérsékleten érvényesül igazán. Több hónapig, sőt évekig eláll.
Tipp: Ha gyengébb likőrt szeretnénk készíteni, akkor 6-8 dl vízből és ehhez mérten megemelt mennyiségű cukorből főzzük a szirupot.
Az ötletet és a fotót köszönöm Hajas Irénkének!