Meggyes pite variációk – egyszerű receptek

Meggyes pite variációk sorát hoztam, mert bár azt hinné az ember, hogy egy olyan egyszerű és hagyományos étel, mint a meggyes pite csak egyféleképppen készülhet, a tény az, hogy több különböző receptet is kaptam az olvasóktól. A leginkább közös tulajdonságuk, hogy sok-sok meggyet tartalmaznak és nagyon finom sütemény a végeredmény.

Meggyespite sütőporos vajas tésztából

Mi a pite?

Sokan bármilyen módon készített süteményt pitének hívnak. Magam úgy tudom, hogy a gyúrt tésztás, középen töltött sütemények a piték, így a napjainkban oly kedvelt és egyszerű kevert tésztás sütemények nem nevezhetők pitének.

A magyar nyelv értelmező szótárában az alábbi definiciót találtam:

  1. Tejjel, tojással, zsiradékkal készített tömör, lapos sült tészta; rendsz. túróval, lekvárral v. gyümölccsel töltik v. vonják be. Almás, túrós pite; pitét süt.  Amely asszony a rác pitét meg nem tudja csinálni úgy, ahogy kell, azt az ura megveti … (Jókai Mór)
  2. (tájszó) Gabona- v. kukoricalisztből tejjel, tojással sűrűbb palacsintatésztává kavart, kb. fél centiméter vékonyságúra zsíros tepsibe öntött s úgy kisütött lepény. Gyönyörű pirosra, ropogósra sült pite. Szalonnás lett a pite.
    pités.

A fenti meghatározás alapján szintén nem nevezném pitének a kevert tésztákat, hisz azoknak a tésztája nem „tömör, lapos”. Ennek megfelelően most olyan recepeket mutatok, amelyek szerintem valóban a pite kategóriába tartoznak.

Meggyes pite variációk

A meggyes pite akárcsak a bármilyen meggyes sütemény nagy kedvencem. Alapból nem szeretem a piskótát, de meggy még azt is annyira megbolondítja, hogy elfelejtem mit is eszek. Persze azért én meggyespiskóta helyett a könnyű és fenséges meggyes sütit sütök inkább. De nézzük a meggyes pite receptjét!

Meggyespite sütőporos vajas tésztából receptet osztott meg olvasónk. Több meggyespite receptet megosztottam már itt a blogon. Ebben leginkább a rengeteg meggytöltelék fogott meg. Remélem neked is tetszik.

Ahány ház, annyi meggyespite recept. Ancsa meggyespitéje abban különleges, hogy egyik nap előkészítjük, majd egy éjszakás pihentetés után sütjük csak. A végeredmény egy nagyon meggyes, nagyon finom sütemény.

Ha mégis inkább kevert süteményt vagy piskótát készítenél, akkor ahhoz is van pár receptem.

Az összes gyümölcs közül a meggy a kedvencem. Szeretem savanykás zamatát frissen, süteményben, levesben vagy épp hús mellé szósz formájában. Persze a fagyit, a jó szörpöt és likőrt sem vetem meg. Most, hogy ezeket a sorokat írom, eszembe jutott, mennyiféle meggyes receptet nem írtam még le. Azért így is van már egy csomó, van miből szemezgetni. Lássuk a szerintem legjobb meggyes recepteket!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük