Meggyes pite, az egyik legegyszerűbb meggyes süti

A meggyes pite akárcsak a bármilyen meggyes sütemény nagy kedvencem. Alapból nem szeretem a piskótát, de meggy még azt is annyira megbolondítja, hogy elfelejtem mit is eszek. Persze azért én meggyespiskóta helyett a könnyű és fenséges meggyes sütit sütök inkább. De nézzük a meggyes pite receptjét!

meggyes pite

Meggyes pite hozzávalói – közepes méretű tepsihez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 12 dkg vaj,
  • 1 csipet só,
  • 1 db tojássárgája,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 evőkanál tejföl.

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 30 dkg meggy, (hát én azért többet szoktam beletenni),
  • 2 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál étkezési keményítő,
  • rumaroma, (el is maradhat),
  • fahéj.

A tetejére:

  • 1 db tojásfehérje,
  • cukor a szóráshoz.

Elkészítése

  • a lisztet elmorzsoljuk a vajjal,
  • majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával,
  • lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kell kapjunk, további tejföl hozzáadásával lazíthatjuk,
  • a töltelékhez a meggyet megmossuk és kimagozzuk,
  • pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi,
  • 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből,
  • a levet csomómentesre keverjük a keményítővel,
  • ezt is hozzáöntjük a meggyhez,
  • pár percig főzzük, hogy sűrű, kocsonyás állagot kapjunk, majd félretesszük,
  • a tésztát két részre osztjuk,
  • az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk,
  • majd a sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tésztába tesszük,
  • megszurkáljuk villával,
  • megszórjuk zsemlemorzsával,
  • elosztjuk rajta a meggyes tölteléket,
  • megszórjuk egy kis fahéjas cukorral,
  • a tészta másik részét is kinyújtjuk, majd a meggyes réteget betakarjuk vele,
  • villával alaposan megszurkáljuk,
  • lekenjük a tojásfehérjével,
  • 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük,
  • kihűlve szépen szeletelhető.

Nagyon köszönjük a receptet Mihály Klárának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük