Meggyes pite, az egyik legegyszerűbb meggyes süti
A meggyes pite akárcsak a bármilyen meggyes sütemény nagy kedvencem. Alapból nem szeretem a piskótát, de meggy még azt is annyira megbolondítja, hogy elfelejtem mit is eszek. Persze azért én meggyespiskóta helyett a könnyű és fenséges meggyes sütit sütök inkább. De nézzük a meggyes pite receptjét!
Meggyes pite hozzávalói – közepes méretű tepsihez
A tésztához:
- 20 dkg liszt,
- 12 dkg vaj,
- 1 csipet só,
- 1 db tojássárgája,
- 1 teáskanál sütőpor,
- 1 evőkanál cukor,
- 2 evőkanál tejföl.
A töltelékhez:
- 1 evőkanál zsemlemorzsa,
- 30 dkg meggy, (hát én azért többet szoktam beletenni),
- 2 evőkanál cukor,
- 1 evőkanál étkezési keményítő,
- rumaroma, (el is maradhat),
- fahéj.
A tetejére:
- 1 db tojásfehérje,
- cukor a szóráshoz.
Elkészítése
- a lisztet elmorzsoljuk a vajjal,
- majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával,
- lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kell kapjunk, további tejföl hozzáadásával lazíthatjuk,
- a töltelékhez a meggyet megmossuk és kimagozzuk,
- pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi,
- 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből,
- a levet csomómentesre keverjük a keményítővel,
- ezt is hozzáöntjük a meggyhez,
- pár percig főzzük, hogy sűrű, kocsonyás állagot kapjunk, majd félretesszük,
- a tésztát két részre osztjuk,
- az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk,
- majd a sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tésztába tesszük,
- megszurkáljuk villával,
- megszórjuk zsemlemorzsával,
- elosztjuk rajta a meggyes tölteléket,
- megszórjuk egy kis fahéjas cukorral,
- a tészta másik részét is kinyújtjuk, majd a meggyes réteget betakarjuk vele,
- villával alaposan megszurkáljuk,
- lekenjük a tojásfehérjével,
- 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük,
- kihűlve szépen szeletelhető.
Nagyon köszönjük a receptet Mihály Klárának!