Meggyes pite, az egyik legegyszerűbb meggyes süti

A meggyes pite akárcsak a bármilyen meggyes sütemény nagy kedvencem. Alapból nem szeretem a piskótát, de meggy még azt is annyira megbolondítja, hogy elfelejtem mit is eszek. Persze azért én meggyespiskóta helyett a könnyű és fenséges meggyes sütit sütök inkább. De nézzük a meggyes pite receptjét!

meggyes pite

Meggyes pite hozzávalói – közepes méretű tepsihez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 12 dkg vaj,
  • 1 csipet só,
  • 1 db tojássárgája,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 evőkanál tejföl.

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 30 dkg meggy, (hát én azért többet szoktam beletenni),
  • 2 evőkanál,
  • 1 evőkanál étkezési keményítő,
  • rumaroma, (el is maradhat),
  • fahéj.

A tetejére:

  • 1 db tojásfehérje,
  • cukor a szóráshoz.

Elkészítése

  • a lisztet elmorzsoljuk a vajjal,
  • majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával,
  • lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kell kapjunk, további tejföl hozzáadásával lazíthatjuk,
  • a töltelékhez a meggyet megmossuk és kimagozzuk,
  • pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi,
  • 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből,
  • a levet csomómentesre keverjük a keményítővel,
  • ezt is hozzáöntjük a meggyhez,
  • pár percig főzzük, hogy sűrű, kocsonyás állagot kapjunk, majd félretesszük,
  • a tésztát két részre osztjuk,
  • az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk,
  • majd a sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tésztába tesszük,
  • megszurkáljuk villával,
  • megszórjuk zsemlemorzsával,
  • elosztjuk rajta a meggyes tölteléket,
  • megszórjuk egy kis fahéjas cukorral,
  • a tészta másik részét is kinyújtjuk, majd a meggyes réteget betakarjuk vele,
  • villával alaposan megszurkáljuk,
  • lekenjük a tojásfehérjével,
  • 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük,
  • kihűlve szépen szeletelhető.

Nagyon köszönjük a receptet Mihály Klárának!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 531
  • 12
  •  
  •  
  • 531
  •  
  • 12
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

öt + tizennégy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás