Meggyes pite, az egyik legegyszerűbb meggyes süti

A meggyes pite akárcsak a bármilyen meggyes sütemény nagy kedvencem. Alapból nem szeretem a piskótát, de meggy még azt is annyira megbolondítja, hogy elfelejtem mit is eszek. Persze azért én meggyespiskóta helyett a könnyű és fenséges meggyes sütit sütök inkább. De nézzük a meggyes pite receptjét!

meggyes pite

Meggyes pite receptje

Hozzávalók – közepes méretű tepsihez

A tésztához:

  • 20 dkg liszt,
  • 12 dkg vaj,
  • 1 csipet só,
  • 1 db tojássárgája,
  • 1 teáskanál sütőpor,
  • 1 evőkanál cukor,
  • 2 evőkanál tejföl.

A töltelékhez:

  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • 30 dkg meggy, (hát én azért többet szoktam beletenni),
  • 2 evőkanál cukor,
  • 1 evőkanál étkezési keményítő,
  • rumaroma, (el is maradhat),
  • fahéj.

A tetejére:

  • 1 db tojásfehérje,
  • cukor a szóráshoz.

Meggyes pite elkészítése

  • a lisztet elmorzsoljuk a vajjal,
  • majd összegyúrjuk a tészta többi hozzávalójával,
  • lágy, könnyű, de nyújtható tésztát kell kapjunk, további tejföl hozzáadásával lazíthatjuk,
  • a töltelékhez a meggyet megmossuk és kimagozzuk,
  • pár percig főzzük a fahéjjal, a cukorral, a rummal és annyi vízzel, amennyi ellepi,
  • 2 evőkanálnyit kiveszünk a levéből,
  • a levet csomómentesre keverjük a keményítővel,
  • ezt is hozzáöntjük a meggyhez,
  • pár percig főzzük, hogy sűrű, kocsonyás állagot kapjunk, majd félretesszük,
  • a tésztát két részre osztjuk,
  • az egyiket téglalap alakúra nyújtjuk,
  • majd a sütőpapírral kibélelt vagy zsiradékkal kikent tésztába tesszük,
  • megszurkáljuk villával,
  • megszórjuk zsemlemorzsával,
  • elosztjuk rajta a meggyes tölteléket,
  • megszórjuk egy kis fahéjas cukorral,
  • a tészta másik részét is kinyújtjuk, majd a meggyes réteget betakarjuk vele,
  • villával alaposan megszurkáljuk,
  • lekenjük a tojásfehérjével,
  • 175 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük,
  • kihűlve szépen szeletelhető.

Nagyon köszönjük a receptet Mihály Klárának!

További meggyes sütemény receptek

A legjobb meggyes receptek sem maradhatnak ki a meggyszezon közepén. Az összes gyümölcs közül a meggy a kedvencem. Szeretem savanykás zamatát frissen, süteményben, levesben vagy épp hús mellé szósz formájában. Persze a fagyit, a jó szörpöt és likőrt sem vetem meg. Most, hogy ezeket a sorokat írom, eszembe jutott, mennyiféle meggyes receptet nem írtam még le. Azért így is van már egy csomó, van miből szemezgetni. Lássuk a szerintem legjobb meggyes recepteket!

Meggyes pite variációk sorát hoztam, mert bár azt hinné az ember, hogy egy olyan egyszerű és hagyományos étel, mint a meggyes pite csak egyféleképppen készülhet, a tény az, hogy több különböző receptet is kaptam az olvasóktól. A leginkább közös tulajdonságuk, hogy sok-sok meggyet tartalmaznak és nagyon finom sütemény a végeredmény.

A meggyes-mákos vargabéles receptjét ne keresd szakácskönyvben, ezt ugyanis Farkas Ancsa saját ötlet alapján készítette el. Azóta már több ismerősének is ajánlotta, így már többen is tesztelték. Te is köztük leszel?

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük