Rákóczi túrós, ahogy anyukám készíti

A rákóczi túrós a legismertebb magyar sütemények közé tartozik. Az ország bármely részén megtalálható a cukrászdák kínálatában, de az a jó benne, hogy otthon egyszerű recept alapján saját magunk is megsüthetjük az omlós tésztájú, túrós, habos finomságot. Ahogy a sütemények többsége, a Rákóczi túrós is sokféleképpen készül az ország egyes részein. Az egyszerű süteményt mi természetesen úgy, szeretjük leginkább, ahogy régről megszoktuk, a családi recepten soha nem változtatunk. 

rákóczi túrós

Rákóczi túrós receptje

A rákóczi túrós süteménynek semmi köze a magyar fejedelemhez. Nevét onnan kapta, hogy Rákóczi János 1930-ban kiadottt szakácskönyvében jelent meg először az egyszerű recept.

Hozzávalók – közepes méretű tepsihez

Tésztához:

  • 30 dkg liszt
  • 15 dkg margarin
  • 10 dkg cukor
  • 2 tojás sárgája
  • késhegyni szódabikarbona
  • 1 dl tejföl
  • reszelt citromhéj

Töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg kristály cukor
  • 3 dkg búzadara
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl tejföl
  • mazsola
  • 4 tojás fehérje
  • 20 dkg cukor

Rákóczi túrós elkészítése

  • a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk,
  • a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük,
  • közepes hőfokon a tészta félkész állapotáig, kb. 25-30 percig sütjük,
  • amíg sül a tészta, elkészítük a túrós tölteléket,
  • a túrót, a 15 dkg cukrot, a búzadarát, a 2 tojássárgáját, az 1 dl tejfölt és vízben beáztatott mazsolát összekeverjük,
  • 4 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral gőz fölött kemény habbá verünk,
  • félig sült tésztát megkenjük a túrótöltelék, majd ennek tetejére rákenjük a tojáshabot is,
  • tovább sütjük, míg a tészta teljesen meg nem sül, ez alatt a teteje is megpirul egy kicsit.

Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.

Jó étvágyat!

További túrós sütemény receptek

Búvár túrós sütemény az egyszerű kevert kakaós tészta közepén alámerülő túrós krém búvár mozdulatáról kapta a nevét. A nagyon egyszerű receptből és gyorsan készülő süti nem csak mutatós, de nagyon finom is. Minden bizonnyal hamar a család kedvence lesz.

Ha egy süti hozzávalói között ott a túró és a kakaó, akkor az már rossz nem lehet. A kakaós reszelt túrós süteményre Wolf Márta hívta fel a figyelmünket.

Beköszöntött az eper szezon, süssünk valami finomat eperből! Mit szólnál egy gyorsan, egyszerűen, sütés nélkül elkészíthető csokimázas, nagyon túrós, epres tortához? Jól hangzik ugye? Hátha még meg is kóstolnád!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Mária Koncz szerint:

    Bizony, ennek a sütinek nem II. Rákóczi Ferenchez van köze. A világhírű cukrász, mesterszakács, RÁKÓCZI JÁNOS volt a névadója ennek a csodának, akinek Konyhaművészet c. könyvét édesanyámtól még kislány koromban kaptam meg.
    A könyv szerint: „Rákóczi János 1912-ben kezdte tanulmányait, és már egészen fiatalon konyhafőnök lett. Közben 2 évig Párizsban is tanult és dolgozott, ahol tökéletesen elsajátította a francia konyhaművészetet. Hazatérve 2 évig a lillafüredi Palota Szállónak, majd 20 évig a Gellért Szállónak és 10 évig a Duna (Bristol) Szállónak volt a a konyhafőnöke.”
    stb., stb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük