Rákóczi túrós, ahogy anyukám készíti
Ahogy a sütemények többsége, a Rákóczi túrós is sokféleképpen készül az ország egyes részein. Az egyszerű süteményt mi természetesen úgy, szeretjük leginkább, ahogy régről megszoktuk, a családi recepten soha nem változtatunk.
Szerintem a Rákóczi túrósnak semmi keze a magyar fejedelmhez.
A recept egy közepes méretű tepsibe való adagot tartalmaz.
Rákóczi túrós tésztájának hozzávalói
- 30 dkg liszt
- 15 dkg margarin
- 10 dkg cukor
- 2 tojás sárgája
- késhegyni szódabikarbona
- 1 dl tejföl
- reszelt citromhéj
Rákóczi túrós töltelékének hozzávalói
- 50 dkg túró
- 15 dkg kristály cukor
- 3 dkg búzadara
- 2 tojássárgája
- 1 dl tejföl
- mazsola
- 4 tojás fehérje
- 20 dkg cukor
Elkészítése
- a tészta hozzávalóit alaposan összegyúrjuk,
- a tésztát a sütőpapírral kibélelt tepsibe helyezzük,
- közepes hőfokon a tészta félkész állapotáig, kb. 25-30 percig sütjük,
- amíg sül a tészta, elkészítük a túrós tölteléket,
- a túrót, a 15 dkg cukrot, a búzadarát, a 2 tojássárgáját, az 1 dl tejfölt és vízben beáztatott mazsolát összekeverjük,
- 4 tojásfehérjét 20 dkg porcukorral gőz fölött kemény habbá verünk,
- félig sült tésztát megkenjük a túrótöltelék, majd ennek tetejére rákenjük a tojáshabot is,
- tovább sütjük, míg a tészta teljesen meg nem sül, ez alatt a teteje is megpirul egy kicsit.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elronthatatlan, gyors és biztos siker.
Jó étvágyat!