Narancsos-citromos sütőtök dzsem

A narancsos-citromos sütőtök dzsem igazi téli finomság. A pikáns dzsem kitűnő magában, vajas kenyérre, palacsintába, buktába vagy bármilyen más süteménybe. Elkészítése nem bonyolult, olvasónk el is árulja a hozzávalókat és a  főzés mikéntjét.

narancsos-citromos sütőtök dzsem

Narancsos-citromos sütőtök dzsem

A sütőtök olyan fontos anyagokat tartalmaz, mint a kálcium, cink, mangán, réz, vas,foszfor, C-vitamin, karotin, biotin, niacin, pantoténsav, A-, B1-,B2-, B6-vitaminok és folsav.

A sütőtök élénksárga színét a bétakarotinnak köszönheti, ami a szervezeben A-vitaminná alakul át, ami nélkülönözhetetlen a szem egészségéhez és jót tesz a bűrünknek is, egészségesebbé, szebbé varázsolja. 100 gramm sütőtök a napi ajánlott A-vitamin több mint kétszeresét tartalmazza. Emellett lutein és zeaxantin is van benne, ez a két antioxidáns csökkentik a szürkehályog és az időskori makualdegeneráció kialakulásának esélyét.

Kiváló immunerősítő, emellett nagy segítségünkre van a szervezetünket megtámadó vírusok legyőzésében.

Hozzávalók

  • 4 kg hosszúkás fajta sütőtök,
  • 1,5 – 2 kg narancs,
  • 3-4 citrom,
  • őrölt fahéj,
  • szegfűszeg,
  • 1/2 kg 3:1 arányú befőzőcukor,
  • citormsav

Narancsos-citromos sutőtök dzsem elkészítése

  • a hosszúkás fajta sütőtököt vastagon lehámozzuk,
  • kimagozzuk,
  • diónyi kockákra vágjuk (Kb 3 kg lesz nettó.),
  • a narancsokat és a citromokat jól megmossuk,
  • a héjukat lesúroljuk,
  • majd vékony csíkokra vágjuk,
  • az egészet annyi vízbe tesszük, amennyi épp csak ellepi,
  • hozzáteszünk némi őrölt fahéjat és szegfűszeget,
  • lassan, gyakran megkeverve fedő alatt puhára főzzük,
  • közben megtisztítjuk a narancsokat a fehérjétől,
  • a gerezdeket letörölgetjük és úgy félidőben bele keverjük a sütőtökbe,
  • a puhára főtt masszát ledaráljuk vagy összeturmixoljuk,
  • felforraljuk,
  • hozzáöntjük a citromok kifacsart levét,
  • belekeverünk egy csomag (fél kiló) 3:1 feliratú befőzőcukrot,
  • ha édesebbnek akarjuk, tehetünk bele még egy csomag befőzőcukrot is, de a tök is, a narancs is elég édes,
  • kerülhet bele egy kiskanálnyi citromsav is,
  • még egyszer felfőzzük, de épp csak buggyanásig, ez 2-3 perc,
  • aztán rögtön mehet a forró vízzel átmelegített üvegekbe,
  • letakarjuk, hogy lassan hűljön ki.

Jó étvágyat!

Nagyon köszönjük a receptet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük