Tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal

Mindig jól jön egy pogácsa recept, mert a pogácsát nem lehet megunni. Legyen az sajtos, tepertős, másnap is puha vagy épp medvehagymás, a friss pogácsának nincs párja. Olvasónknál most épp tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal került a családi asztalra.

Telfölös pogácsa

Tejfölös pogácsa

A pogácsa legtöbbször élesztővel készül, de a krumplis pogácsa élesztő nélkül is készülhet. 

Tudtad? A hamuban sült pogácsa a magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1,5 dl tej,
  • kis cukor,
  • 2 teáskanál só.

Tetejére

  • 1 tojás,
  • egész kömény,
  • reszelt sajt.

Elkészítése

  • az élesztős megkelesztjük a cukros langyos tejben,
  • a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
  • hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a tejfölt és a sót,
  • alaposan kidolgozzuk,
  • fél órát pihentetjük,
  • majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
  • többször hajtogatjuk (jobbra, balra, föl, félbe),
  • újra pihentetjük 20 percig, 
  • még kétszer ismételjük a hajtogatást és a 20 percig pihentetést,
  • ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • felvert tojással megkenjük,
  • késsel berácsozzuk,
  • megszórjuk egész köménnyel,
  • majd megszórjuk reszelt sajttal,
  • 3 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk,
  • sütőpapirral kibélelt tepsire rakjuk és újra 20 percet pihentetjük,
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük, 
  • a 2. tepsi sütéséhez már 15 is elég.

Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük