Tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal

Mindig jól jön egy pogácsa recept, mert a pogácsát nem lehet megunni. Legyen az sajtos, tepertős, másnap is puha vagy épp medvehagymás, a friss pogácsának nincs párja. Olvasónknál most épp tejfölös pogácsa sajttal és köménymaggal került a családi asztalra.

Telfölös pogácsa

Tejfölös pogácsa

A pogácsa legtöbbször élesztővel készül, de a krumplis pogácsa élesztő nélkül is készülhet. 

Tudtad? A hamuban sült pogácsa a magyar népmesék vándorútra induló hősének eledele, amit általában az édesanyja süt neki. Valójában a tűz parazsában a héjában megsült burgonya. A régi diákok is ezt kapták útravalónak, amikor elhagyták az iskolát, innen ered az a szokás, hogy a ballagók tarisznyájába egy-egy pogácsát is tesznek.

Hozzávalók

Tésztához

  • 50 dkg liszt,
  • 25 dkg margarin,
  • 2 tojássárgája,
  • 2 dl tejföl,
  • 3 dkg élesztő,
  • 1,5 dl tej,
  • kis cukor,
  • 2 teáskanál só.

Tetejére

  • 1 tojás,
  • egész kömény,
  • reszelt sajt.

Elkészítése

  • az élesztős megkelesztjük a cukros langyos tejben,
  • a lisztet elmorzsoljuk a margarinnal,
  • hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, a tejfölt és a sót,
  • alaposan kidolgozzuk,
  • fél órát pihentetjük,
  • majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk,
  • többször hajtogatjuk (jobbra, balra, föl, félbe),
  • újra pihentetjük 20 percig, 
  • még kétszer ismételjük a hajtogatást és a 20 percig pihentetést,
  • ujjnyi vastagra nyújtjuk,
  • felvert tojással megkenjük,
  • késsel berácsozzuk,
  • megszórjuk egész köménnyel,
  • majd megszórjuk reszelt sajttal,
  • 3 cm-es szaggatóval kiszaggatjuk,
  • sütőpapirral kibélelt tepsire rakjuk és újra 20 percet pihentetjük,
  • 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt készre sütjük, 
  • a 2. tepsi sütéséhez már 15 is elég.

Nagyon köszönjük a receptet Bedi Istvánnénak!

Köszönöm a megosztásokat!
  • 139
  • 8
  •  
  •  
  • 139
  •  
  • 8
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

15 − tizenöt =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás