Sárgabarackos gombóc recept
A sárgabarack az egyik legfinomabb gyümölcsünk. A belőle készült lekvárnak, dzsemnek nincs párja. A vanília pudingos barackos csiga mellett a sárgabarackos gombóc a másik nyári kedvencünk, amit mindenképp szoktunk készíteni belőle.
Sárgabarackos gombóc hozzávalói
- 50 dkg burgonya,
- a kávéskanál só,
- 10 dkg finomliszt,
- 1 tojás,
- 1 evőkanál búzadara,
- csöppnyi vaj vagy zsír a tésztába,
- zsír vagy olaj a zsemlemorzsához,
- zsemlemorzsa,
- sárgabarack,
- cukor.
Sárgabarackos gombóc elkészítése
- a burgonyát alaposan megmossuk, héjával együtt enyhén sózott vízben puhára főzzük,
- meghámozzuk, átpasszírozzuk, hagyjuk kihűlni,
- a kihűlt burgonyát a liszttel, a tojással, a búzadarával, 1 kávéskanál sóval és az olvasztott vajjal összedolgozzuk,
- a tésztát 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, és 4-5 centis kockákra vágjuk,
- minden egyes tésztakockába beleteszünk egy kisebb méretű kimagozott barackot, aminek a közepébe cukrot teszünk,
- behajtjuk a négy sarkát, majd két kézzel gombócokat formázunk belőle,
- enyhén sózott, lobogva forró vízbe rakjuk,
- amíg főnek a gombócok, a zsírt vagy olajat egy serpenyőben felforrósítjuk és egy kis sóval a megpirítjuk benne a zsemlemorzsát,
- amikor az összes gombóc feljött a víz tetejére, még 2-3 percig főzzük,
- a gombócokat megforgatjuk a morzsában,
- ízlés szerint porcukorral meghintjük.
Bátran ajánlom kezdő és gyakorlatlan háziasszonyoknak is. Elrontani túl sok lisztel lehet. Legjobb hozzá a régi burgonya, mert az jó „lisztes”.
+1 Tipp:
A sárgabarackokba kerülő cukrot vagy a szóráshoz használt porcukrot is megbolondíthatjuk egy kis fahéjjal.
Jó étvágyat!