Pihenő a kerti tónál a Zöld Pagonyban

A kerti munkák fáradalmai után nincs is jobb dolog, mint egy kiadós pihenő a kerti tónál. A kellemes kerti pihenőhelyhez ráadásul nincs szükség drága kellékekre. Az egyszerű, természetközeli kiegészítőkkel épp úgy teremthetünk kellemes hangulatot, mint százezrees berendezési trágyakkal és kerti bútorokkal. Inspirációként a Zöld Pagony csodálatos kerti tavát és környezetét ajánlom. 

pihenő a kerti tónál

Pihenő a kerti tónál a Zöld Pagonyban

Sinka Erika ma a díjnyertes kertjében található kerti tavat és környékét mutatja be.

„A kert észak-keleti részében, a „Hortenziás pihenő” szomszédságában található kettős domb, a tó kialakításakor feleslegessé váló földből formálódott. E mögött található, a kert déli részén a „Kis erdő” (jellemzően fenyőfélék és tuják, aljnövényzete gólyaorr és borostyán, páfrányok, hunyorok, leánykökörcsin, mahónia), valamint a komposztáló és sün-fészek.

pihenő a kerti tónál

A kisebbik lejtésű dombocska oldalából enyhe folyású patakocska csordogál a „vese” alakúra formált, fólia borítású tavacskába. Itt kedvére szaporodhat a tavirózsa. A tó szélén igen gazdag a növényzet. Tavasszal a mocsári gólyahír sárgállik, később káka és sás veszi át a szerepet, de leginkább a szabadjára engedett borsmenta és fodormenta (összenőve) uralkodik.

Távolabb, de még a tó szélén található: páfrány félék, Mocsári Írisz telepek, Szibériai nőszirmok, Legyezőfű, Tóparti fű, sásliliomok széles választéka, valamint dísz csorba, kínai szellőrózsa, kaméleon virág.

A tó fölé, enyhe, félkörívben benyúló, vörösfenyő deszkával borított stégről szépen rá lehet látni a tó felszínére, a felette repkedő szitakötőkre és a sásokon megpihenő légi vadászokra. Ez a rész kiválóan alkalmas baráti találkozókra, hétvégi ebédekre. Nagy alakú, összecsukható kör asztal és ugyancsak összecsukható székek, kényelmes és színes párnák teszik hangulatossá és alkalmassá ezt a helyet az aktív pihenésre.

Tavasztól őszig hangos a part a kecskebékák és varangyos békák „zenéjétől”. A tóban aranyhalak úszkálnak kedvükre (és a szomszéd macska nem kisebb örömére).

De nemcsak a tóban lévő élőlényekre gondoltam a kert kialakításánál. A sok színes és változatos virág (főleg vadvirágok) odacsalogatják a méhecskéket, pillangókat, dongókat. Így még színesebb és változatosabb a kert.

A magas fákkal (nyírfa, fenyőfa, hamisciprus) és cserjékkel (Kányabangita – Viburnum opulus, Galagonya – Crataegus) körülvett rész a leghűvösebb pontja a kertnek. Ezért is lett itt kialakítva, asztallal és székekkel, egy barátságos étkezőhely. A hűs pihenőhely intimitását növeli, hogy nem fedett, árnyékolásról a vadszőlő gondoskodik, ősszel pedig fantasztikus szín kavalkádot ad elő. Nyáron, amikor a vadszőlő „szemetel”, akkor egy kifeszített vitorlavászon segít a rend fenntartásában.

A stég partjánál páfrányok, tópartifű (Rodgersia), hunyorok (Helleborus), kínai szellőrózsa (Anemone hupehensis), erdei tündérfürt (Aruncus dioicus), cserepekben hortenzia (Hydrangea) nyílik.

Ehhez a részhez, építészetileg közvetlenül kapcsolódik a szalonna sütő, kőből készült ülőkékkel.

Egy kicsit távolabb, de még mindig ide kapcsolódik (növényekkel sűrűn elválasztva (Japán fű, Hamaisciprus) egy hideg-meleg vizes kerti zuhanyozó, ami a meleg nyarakon kellemes felfrissülést jelent.

Itt (távolabb) az árnyékolásról egy hatalmas Szivarfa, Hamisciprus gondoskodik, (közelebb) selymes díszfű-félék simulnak az éppen felfrissülni vágyókhoz (Japánfű – Miscanthus sinensis, Különösfű – Chasmanthium latifolium, sások, Hattyúnyakú lizinka –Lysimachia clethroides).

Nagyon köszönöm Sinka Erikának a csodálatos kert bemutatását!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük