Leander őszi metszése – tippek, trükkök

Akár felnyurgult a leander, akár nem, időnként meg kell metszeni, hogy megfiatalítsuk és dúsabb, formásabb növényünk legyen. Bár a növények többségét tavasszal célszerű metszeni, a leandernél jobban járunk az őszi kurtítással. Írásomban összeszedtem mindent, amit leander őszi metszése témában tudni érdemes az egyszerű formázástól kezdve a drasztikus tarra vágásig.

leander őszi metszése

Mi metszés?

A metszés a kertészkedés egyik legalapvetőbb művelete. Fontos szerepe van a gyümölcstermesztésben és a díszkertek kialakításában is. Metszést elsősorban a fás szárú kerti vagy dézsás növényeken, cserjéken és fákon végzünk.

Miért kell metszeni?

A metszésnek két fő célja van: a növény egy bizonyos alakra formázása, illetve a termelékenységének, növekedésének serkentése, egészségének megőrzése. A formázást elsősorban díszkerteknél, dísznövényeknél alkalmazzuk, míg az utóbbi a gyümölcsösökre jellemző.

Leander őszi metszése

A leander metszésére elsősorban formázás miatt kerül sor. A megnyurgult ágak levágásával kompelettebb, formásabb növényt kapunk és a helyigénye is csökken, ami a teleltetésnél nagy előny lehet. Időnként a leander egészségi állapota annyira megromlik, például a leander rákos megbetegedése következtéeben. hogy csak a drasztikus metszés, a tövig levágás segíthet.

A mediterrán származású leandert ősszel érdemes metszeni. Tavaszi metszésnél a virágzást kockáztatjuk, ami csak gyér lesz és a nyárvégére tolódik, túl erős metszésnél akár el is maradhat.

A fiatal növényeket érdemes évente formázni, míg a kifejlett növényeknél elég lehet a 2-3 évenkénti visszavágás is.

A magról nevelt kis növénynél már az elején döntsük el, hogy fát vagy bokrok szeretnénk nevelni és ennek megfelelően alacsonyabban vagy magasabban vágjuk vissza. A visszavágás helyén fog majd háromfelé elágazni. Fává nevelésnél arra vigyázni kell, hogy a törzs elég vastag legyen ahhoz, hogy elbírja majd a koronát.

Erőteljes a fiatalítás vagy súlyos esetben kártevő-mentesítés érdekében drasztikus visszavágás szükséges.

Az őszi metszést augusztus végére, szeptember elejére érdemes időzíteni. A kora ősszel végzett visszametszés után a fagyokig még van ideje megerősödni a növénynek. A túl késői őszi metszéssel az kockáztatjuk, hogy télen kihajt és a teleltető helyiségben gyenge, beteges hajtásokat nevel.

Az őszi metszés előnye továbbá, hogy kisebb helyre lesz szükség a teleltetéshez.

A metszéshez éles és tiszta metszőollót használjunk. Ha több növényt metszünk egymás után, akkor egy kis hypós, vagy domestosos vízzel teli tálkába mártogatva fertőtlenítsük az ollót, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A leander az ágain 3-3 levelet hoz egyszerre körben. Ha a levélkék fölött egy centivel elvágjuk az ágat, akkor a levelek hónaljában levő három rügyből fognak kinőni az új hajtások. El kell dönteni, hogy milyen magas törzsű bokrot vagy fát szeretnénk és afölött kell elvégezni a metszést. Ez a törzs már nem fog magasabbra nőni, csak vastagodni, erősödni fog.

Az őszi levágás után nem szabad sajnálni a növényt és semmiképp nem szabad tápanyagozni utána. Az csak gyors növekedéshez vezetne, ami a teleltetés előtt csak gyenge, sérülékeny ágakat eredményezne.

A leander átültetését tavasszal végezzük.

Leander drasztikus metszése, tarra vágása

Időnként a leanderen csak a drasztikus metszés segít. A leander tarra vágása szükséges lehet az erőteljes a fiatalítás, a gyengébb a korona átalakítása, formálása, vagy súlyos esetben a kártevő-mentesítés érdekében. Tapasztalt olvasónk mesélte el, hogy végzi a leander alapos metszését ősszel. A képre kattintva olvashatod részletes tanácsait.

Leander tarra vágása, drasztikus metszése – olvasói tanácsok

Leander gyökereztetése a levágott ágakból

A metszésnél nem kell sajnálni a növényt, azt kell inkább szemelőtt tartani, hogy azzal sokkal szebb és egészségesebben fejlődő növényünk lesz. A levágott ágakat pedig elajándékozhatjuk növényimádó ismerőseinknek vagy saját magunk meggyökereztethetjük.

A levágott ágak egy részét érdemes kigyökereztetni, hisz így újabb növényeket nevelhetünk. A gyökereztetéshez egy befőttes üveg vízbe, egy csokor egészséges hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

Tipp: Jó megoldás a formázásra, hogy minden évben csak egy-egy és mindig másik ágat metszünk le. Ezzel a növény formája is jobban megmarad, ugyanakkor fiatalítjuk is.

A leander gyökereztetéshez a képre kattintva olvashatsz tanácsokat.

Leander gyökereztetése vízben és dugványozással

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük