Leander őszi metszése – tippek, trükkök

Akár felnyurgult a leander, akár nem, időnként meg kell metszeni, hogy megfiatalítsuk és dúsabb, formásabb növényünk legyen. Bár a növények többségét tavasszal célszerű metszeni, a leandernél jobban járunk az őszi kurtítással. Most mindent megtudhatsz a leander őszi metszése témában!

leander őszi metszése

Leander őszi metszése

A mediterrán származású leandert ősszel érdemes metszeni. Tavaszi metszésnél a virágzást kockáztatjuk, ami csak gyér lesz és a nyárvégére tolódik, túl erős metszésnél akár el is maradhat.

A fiatal növényeket érdemes évente formázni, míg a kifejlett növényeknél elég lehet a 2-3 évenkénti visszavágás is.

A magról nevelt kis növénynél már az elején döntsük el, hogy fát vagy bokrok szeretnénk nevelni és ennek megfelelően alacsonyabban vagy magasabban vágjuk vissza. A visszavágás helyén fog majd háromfelé elágazni. Fává nevelésnél arra vigyázni kell, hogy a törzs elég vastag legyen ahhoz, hogy elbírja majd a koronát.

Erőteljes a fiatalítás vagy súlyos esetben kártevő-mentesítés érdekében drasztikus visszavágás szükséges.

Az őszi metszést augusztus végére, szeptember elejére érdemes időzítni. A kora ősszel végzett visszametszés után a fagyokig még van ideje megerősödni a növénynek. A túl késői őszi metszéssel az kockáztatjuk, hogy télen kihajt és a teleltető helyiségben gyenge, beteges hajtásokat nevel.

Az őszi metszés előnye továbbá, hogy kisebb helyre lesz szükség a teleltetéshez.

A metszéshez éles és tiszta metszőollót használjunk. Ha több növényt metszünk egymás után, akkor egy kis hypós, vagy domestosos vízzel teli tálkába mártogatva fertőtlenítsük az ollót, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

A leander az ágain 3-3 levelet hoz egyszerre körben. Ha a levélkék fölött egy centivel elvágjuk az ágat, akkor a levelek hónaljában levő három rügyből fognak kinőni az új hajtások. El kell dönteni, hogy milyen magas törzsű bokrot vagy fát szeretnénk és afölött kell elvégezni a metszést. Ez a törzs már nem fog magasabbra nőni, csak vastagodni, erősödni fog.

Az őszi levágás után nem szabad sajnálni a növényt és semmiképp nem szabad tápanyagozni utána. Az csak gyors növekedéshez vezetne, ami a teleltetés előtt csak gyenge, sérülékeny ágakat eredményezne.

A leander átültetését tavasszal végezzük.

Leander gyökereztetése a levágott ágakból

A levágott ágak egy részét érdemes kigyökereztetni, hisz így újabb növényeket nevelhetünk. A gyökereztetéshez egy befőttes üveg vízbe, egy csokor egészséges hajtást tegyünk. Nylon tasakkal letakarva kb. két hét alatt meggyökeresedik. Ha elég erősek a gyökerek, ültethetjük is a cserépbe.

Tipp: Jó megoldás a formázásra, hogy minden évben csak egy-egy és mindig másik ágat metszünk le. Ezzel a növény formája is jobban megmarad, ugyanakkor fiatalítjuk is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

12 − öt =