Rebarbara gondozása az ültetéstől a felhasználásig

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) hatalmas bokorrá növő évelő növény. Valójában zöldség, amit gyümölcsként fogyasztunk. Hatalmas levelei és piros levélnyelei miatt dísznövényként is megállja a helyét. Visky Katika mesélte el, milyen egyszerű a rebarbara termesztése. Az ültetéstől a betakarításáig mond gondozási tanácsokat és a rebarbara felhasználásához is megoszt néhány szuper ötletet.

Rebarbara gondozása, ültetése

Rebarbara származása

A rebarbara (Rheum rhabarbarum) a szegfűvirágúak (Caryophyllales) rendjébe és a keserűfűfélék (Polygonaceae) családjába tartozó, lágyszárú növénynemzetség. A nagy, háromszögforma levelei húsos levélnyélen helyezkednek el. A kétivarú virágok aprók, színük a zöldesfehértől a rózsavörösig terjed, bogas fürtvirágzatba tömörülnek.

Étkezési célra a levélnyeleket használjuk. A levelek mérgezőek, ne együk őket!

Rebarbara gondozása, ültetése

„A rebarbara méltánytalanul háttérbe szorult növény, pedig régen a kertekből nem hiányozhatott.

Ez a növény egy kicsit virág, egy kicsit gyümölcs. Érdekessége, hogy a levélnyelét használjuk. Hasznossága abban rejlik, hogy kora tavaszi vitaminforrás, amikor még nincs semmi más a kertben. Jelentős az antioxidáns és a rosttartalma is.

Nem ismertem a rebarbarát, egy munkatársam hozott nekem egy kis gyökérdarabot évekkel ezelőtt. Szilvafa árnyékába ültettem, szerencsére homokos, jó vízáteresztő képességű talaj van nálam, amit nedvesen tartok. Rendszeresen komposztot szórok rá, ami nemcsak tápanyag, egyben védi a talajt a kiszáradástól.

Kora tavasszal hatalmas leveleket fejleszt, hosszú virágszárral. Amikor már több használható szára van, egy tőről két-három szárat szoktam lecsavarni, így nem sérül, nem marad csonk ,ami rothadásnak indulhatna.

Nem szedek le többet egy tőről, azt is csak nyár közepéig, a regenerálódás miatt.

Két-három évente ősszel kiásom és a megfásodott, öreg részeket levágom, vigyázva, hogy a meghagyott részen 2-3 rügy maradjon. Nemcsak az ifjítás miatt, hanem, hogy legyen hely egy-egy tőnek az ideális terebélyesedésre.

Belocsolom, visszatöltve a földet komposztot szórok rá és tavaszig kiheveri a bolygatást.

Nagyon gyorsan betakarja a talajt maga körül a nagy leveleivel, a gyomokat elnyomja az árnyékolásával.

A középen megjelenő bimbókat ki kell törni  ne vigye el az energiát a szárképzéstől.

Rebarbara ültetése

Rebarbara felhasználása

A szárakat leszedve könnyen lehámozzuk a külső részt, majd feldaraboljuk.

Vigyázni kell, nagyon hamar megfő. kompót, leves készíthető belőle, de süteményekhez is felhasználhatjuk.

Bízom benne, hogy ebből a könnyen tartható, betegségekre nem hajlamos, hasznos növényből egyre többen telepítenek a kertjükbe, amihez én sok sikert kívánok.”

Nagyon köszönjük a hasznos tanácsokat Visky Katikának!

Rebarbarás receptek

A rebarbara chutney nagyon jól illik sült húsokhoz.

Az utóbbi években egyre többen újra felfedezik a könnyen termeszthető, fagyar ízű és sokoldalúan felhasználható rebarbarát. Divatba jöttek a savanykás zöldséggel készített desszertek, a különféle kompótok, chutney-k és szörpök. Az olvasónk által ajánlott rebarbarás sütemény receptje és elkészítése roppant egyszerű, a végeredmény pedig fennséges.

Még egy fincsi sütemény receptet is ajánlanék. Ugyan isteni almatorta néven fut a recept, de alma helyett rebarbarával is készíthetjük.

almatorta

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Nagyné Éva szerint:

    A renarbara nagyon finom cseresznyével párosítva. Dzsem, sütemény, szósz, kompót készülhet belőle.
    Vanília pudinggal is érdemes kipróbálni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük