Júniusi növényápolás az erkélyen

A júniusi növényápolás az erkélyen nem megerőltető, de igen is fontos. Ilyenkorra már a növényvásárlási és ültetési teendőket letudtuk, többnyire több növény már el sem férne az erkélyen. Jöhet a pihenés, a gyönyörködés, na és a rendszeres locsolás és tápoldatozás. 

Júniusi növényápolás az erkélyen

 

Júniusi növényápolás az erkélyen

Ahhoz, hogy a balkonnövények százával hozzák virágaikat, a rendszeres öntözésen túl a legfontosabb a feladat, a tápanyag utánpótlás biztosítása. A tápoldatok virágzásindító és fokozó hatásukon túl gátolják a hiánybetegségek kialakulását.

Az igen széles választékból érdemes kifejezetten a virágzó növények igényeihez kifejlesztett tápoldatot választani. Fontos azonban az adagolási utasítások betartása, a mértékletesség. Túladagolással legalább akkora kárt okozhatunk, mintha egyáltalán nem használnánk tápoldatot. A túl sok tápanyag hatására a növények szövetei fellazulnak és  védtelenné vállnak a kártevőkkel szemben.

élesztős lötyi

 

A táprudak használata egyszerű és túladagolás is elkerülhető. A táprudakat a növény mellé, a földbe szúrva a tápanyag lassan szívódik fel, így hosszú távra biztosított az egyenletes tápanyag felvétel. A rudakban lévő nitrogén biztosítja a növények erőteljes növekedését.

Majd kifelejtettem a legolcsóbb ás legnagyszerűbb tápoldatot az élesztős lötyit.

Öntözéskor ne felejtsük el ellenőrizni, hogy minden rendben van-e a növényekkel, nem jelentek-e meg rajtuk kártevők. Ezeket azonnal távolítsuk el, és tegyük meg a szükséges intézkedést.

Az elszáradt növényi részeket és elnyílt virágokat szedjük le. Ez nem csak esztétikai kérdés, eltávolításukkal további virágzásra sarkallhatjuk növényeinket.

 

A kora tavaszi növények, pl. a hagymások, az ázsiai boglárka és lassan az árvácskák ideje már lejárt. A hagymákat nem kell kidobni, azok jövőre újra virágoztathatók. Ki kell szedni őket a földből és sötét, hűvös helyen tárolni az őszi beültetésig. Az így felszabadult virágládákat azért ne hagyd parlagon, vásárolj még néhány új egynyárit, évelőt, dézsás-, vagy fűszernövényt. Napos erkélyre jó választás a paradicsom is.

 

 

 

Aztán már nincs más hátra, mint békésen hátradőlni, bezsebelni a dicséreteket és önfeledten örülni a saját kis édenünknek. Akár fenn a tizediken.

 

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük