Aranycserje (Forsythia x intermedia) gondozása, szaporítása

Az aranycserje (Forsythia x intermedia) a tavaszi kertek egyik legkedveltebb díszcserjéje és legszebb sárga színfoltja. Az aranyfának vagy forzítiának is hívott növény virágai már a levelek megjelenése előtt kinyílnak. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul igénytelensége, szinte semmi gondozást nem igényel. Szaporítása is roppant egyszerű.

Aranycserje (Forsythia x intermedia)

Aranycserje (Forsythia x intermedia) származása, jellemzése

Az aranycserje (Forsythia x intermedia) az olajfafélék (Oleaceae) családjába tartozik.

Gyakran már március, sőt február végén hozza élénksárga virágait.

1,5-3 méter magasra és szélesra képes megnőni. A virágtartóba ültethető törpe fajták csak 1 méteres magasságig nőnek.

Nyárizöld, sűrűs elágazó, széles cserje. Kezdetben egyenes, majd lecsüngő ágai vannak. Levelei tojás formájú és lándzsaszerűek, sötétzöldek.

A köznyelvben gyakran aranyesőnek hívják, pedig az egy másik növény, latinul Laburnum, annak az akáchoz hasonló lelógó virágfürtjei vannak. Szokták még aranyavesszőnek is hívni, de az viszont a Solidago növény neve, amelynek szintén sárga virágaival útszélen találkozhatunk.

Leggyakrabban a téli jázminnal tévesztik össze. A viszont még korábban nyílik és örökzöld cserje, szára és virágainak formája is eltérő.

Aranycserje fajták

A kertekben többnyire az 1878-ban Hannoversch Mündenben nemesített Forsythia x intermedia hibrid és annak fajtái láthatók.

2-3 méter magasra nő például a „Lynwood” és a „Spectabilis” fajta. Az újabb fajták, mint például a „Week End” általában kisebbek, csak 1,-2 méter magasra nőnek.

Aranycserje igénye, gondozása

Főként napos, világos helyen érzi jól magát. Közvetlen napsütés nélkül, kissé árnyékos helyen is megmarad, de kevesebb virágot hoz. Jól tűri a városi klímát.

Nagyon igénytelen, még a hosszú száraz időszakokat is túléli.

virágzó aranycserje

Ültetése

Bármilyen talaj megfelelő számára. Ősszel vagy tavasszal lehet ültetni.

Metszése

3-4 évente, az elvirágzás után ritkítsuk meg az aranycserjét. A már régi, csak gyengén virágzó hajtásokat vágjuk le közvetlenül a föld felett.

Könnyen fromálható, így metszéssel a kívánt formára vághatjuk.

Aranycserje szaporítása

Földhöz közeli fiatal hajtások bújtatásával szaporíthatjuk. Ezeket a hajtásokat tavasszal vagy nyáron fixáljuk a tlajba, majd a gyökeresedés után válasszuk le őket.

Dugványokkal is szaporíthatjuk.

Kártevői, betegségei

A keskenymolyok száradást és a levelek felpöndörödését okozzák.

A gyökérgomba a repedezett hajtások burjánzását serkenti. A megtámadott hatásokat egészen az egészséges fáig vágjuk vissza.

Baktériumos támadásra utal, ha a leveleken és a hajtásokon sötét foltok jelennek meg és a hajtások csúcsa elhal. Az érintett részeket az egészséges fáig vágjuk vissza.

Felhasználása

Az aranycserjék egyesével vagy cserjecsoportokban is jól mutatnak. Szabadon növő sövény is lehet belőle.

A sárga színe miatt igen jól mutat a pirosan virágzó vérvörös ribiszkével vagy a rózsaszínű díszcseresznyével. Igen tetszetős piros vagy kék színű hagymás virágok, például tulipánok és gyöngyikék mellett.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük