Liliom (Lilium) ültetése, gondozása, szaporítása

A kerti liliom (Lilium) méltán az egyik legkedveltebb nyáron virágzó hagymás növény. Sok fajtája ismert, színben is nagyon változatos. Gyakran igen intenzív illatot áraszt. Már is mutatom miből áll a liliom gondozása.

liliom gondozása

Liliom származása

Aliliom (Lilium) a liliomfélék (Liliaceae) családjánka és egyúttal a liliomformák (Lilioideae) alcsaládnak is névadó nemzetsége, mintegy 90 fajjal. Ázsia, Amerika és Európa a hazája.

A liliom a legrégebben termesztett kerti virág, Európában elsőkénta görög liliomot (Lilium  chalcedonicum) termesztették. Amerika felfedezése után az onnan behozott fajok – mint például a kanadai liliom (Lilium canadense) és a mocsári liliom (Lilium superbum) is meghonosodtak az európai kertekben. A ma legismertebb ázsiai fajokat a 17–18. században fedezték fel holland és angol kutatók, és az 1850-es évek táján jelentek meg Európában.

Magyarországon főleg a vad-félvad, botanikai liliomfajok hagymatermesztése terjedt el, mert ezek jól viselik a magyar éghajlati viszonyokat. A Dunántúlon és középhegységeink erdeiben nő a védett turbánliliom. Az igen ritka tűzliliom főleg a Bükki Nemzeti Parkban fordul elő, és elsősorban szépsége miatt igen veszélyeztetett.

A vágott virágra nemesített fajok nálunk nem télállóak. Mivel több faját is dísznövényként termesztik, különféle fantázianeveken megszámlálhatatlanul sok hibridjét, illetve változatát forgalmazzák.

Fajait megjelenésük szerint négy csoportra oszthatjuk:

  • Nagy, hosszú csöves, tölcsér alakú virágú, hosszú nyélen ülő nagy, szív alakú levelekkel. Ilyen például az óriás liliom (L. giganteum).
  • Délkelet-Ázsiából származó, hosszan csüngő virágú és keskeny levelű liliomok Magyarországon nem fagytűrőek, például a pókliliom és bambuszliliom (L. japonicum).
  • A harang alakúak, csüngők vagy fölállók virágúak, például fehér liliom (L. candidum) és az aranycsíkos liliom (L. auratum).
  • A turbánforma vagy török liliomok szirma a török turbánhoz hasonlóan visszagöngyölődik. Ilyen például a hazánkban védett turbánliliom (L. martagon) és a Kelet-Ázsiából származó tigrisliliom (L. tigrinum).

A kerti liliom rokona többek közt a sásliliom és az árnyliliom is.

Liliom jellemzése

Ismertetőjegyei: gyakran intenzív illatú hagymás növény. Az európai és az ázsiai fajok többségének hagymái koncentrikusak, az észak-amerikaiak rizómaszerűek.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga, narancs, lilás árnyalatokban fordul elő, a virágok tölcsér, trombita vagy harangalakúak, legtöbb változat illatos

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt 0,5 – 1,2 méter is lehet

Habitus: mereven felálló, szára erős, leveles

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól augusztusig

sárga liliomok vázában

Liliom ültetése

A liliomot mélyen a talajba érdemes ültetni, mert ez segíti a szárak fejlődését, és késlelteti a talaj felmelegedését. A napfényes vagy félárnyékos, szélmentes helyet, a sok tápanyagot tartalmazó, jó vízvezető talajt és a nedvességet szereti. Ültetés előtt lazítsuk meg a talajt, legalább 35-40 cm mélységben. A liliomok a virágzásához napi hat-nyolc óra közvetlen napfény kell, ezért semmiképp ne tegyük árnyékos helyre. Takarjuk le a talajt levelekkel vagy jól rothadó szerves anyaggal legalább 5 cm vastagságban. A természetes takarással javíthatjuk a talaj vízelvezetését és csökkenthetjük annak felmelegedését.

Liliom (Lilium) gondozása

A liliom többnyire a napos helyet szereti, de a tűzliliom és a turbánliliom félárnyékos helyen is tartható. Rendszeresen öntözzük, de vigyázzunk, mert a pangó vizet a növény nem viseli el. De a száraz, forró környezetet nem viseli el, ezért ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Tavasszal tartós hatású műtrágyát adgoljunk a számára.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Egyes magasra növő fajták támasztékot igényelnek.

Kerti liliom teleltetése

Késő ősszel az elszáradt hajtásokat teljesen vágjuk vissza, sötét helyen, 0-5 celsius fokon teleltessük. Ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon. Kihajtás után tegyük világos helyre, egyes kevésbé érzékeny fajták a földben is áttelelnek.

Liliom szaporítása

Hagymapikkelyekkel, fiókhagymáról vagy magról egyaránt szaporítható. Legeredményesebben és leggyorsabban a levélszáron megjelenő sarjhagymákkal, a föld alatti, hajtás eredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel szaporíthatjuk. A magról vetett példányok csak 5-6 év múlva hoznak virágot.

Liliom felhasználása

A természeti népek több faj hagymáját fogyasztották. Illatos olajával (Oleum liliorum alborum) a fülfájást és az égési sérüléseket kezelték. A tüzes liliomból (L. bulbiferum) asphodeli spurii néven vizelethajtó szert nyertek, de külsőleg is alkalmazták a bőrkiütések, kelések puhítására és tisztítására.

Csak dísznövényként használjuk. Vágott virágként is nagyon jól használható, sokáig megmarad. Szívesen kötik virágcsokrokba, menyasszonyi csokrokba is.  

Liliom legendái, szimbólumrendszere

A liliom különösen fehér színben a szűziesség, a szentek jelképe. A fehér liliom (L. candidum) már egyiptomi síremlékeken is látható. A Biblia is több helyen említi. Az egyetlen virág, amit Krisztus nevén nevez az Újszövetségben, ezért már nagyon korán népszerűvé vált. V. Pál pápa 1618-ban szabályozta művészi felhasználását, Máriához és a szentekhez tartozik a kiváltságot jelképezve.

A rómaiak Junónak szentelték, számukra a reménység szimbóluma és a trónörökös jele volt. A régi római pénzeken spes populi Romani felirattal liliom díszlett. A kereszténység a zsidóktól vette át, mint a tisztaság és ártatlanság jelképét.

Az északi germán legendában egy angyal liliomszállal ajándékozta meg I. Klodvig frank királyt, amikor áttért a keresztény hitre. A keresztény érzelmű francia királyok ezért 1197 táján családi címerükbe iktatták a fehér liliomot, amely idővel a Bourbon-ház fő jelképévé vált.

Ázsiai kultúrákban azt tartották, hogy a liliom segít a bajokat elfelejteni, a démonokat és kísérteteket elűzi.
Liliomot gyakran ajándékoztak fiatal lányoknak, asszonyoknak születésnapjukra vagy házasságkötésük alkalmából, hogy fiúgyermeket szüljön.

A liliom a bibéje miatt a nemzés szimbóluma is, a francia királyok a faj fennmaradása miatt választották. Erős, fűszeres bódító illata a szellem és az érzékek együttesét, ellentétét is jelezheti.

Liliom jelentése, üzenete

gazdagság, büszkeség, ártatlanság, tisztaság, bódulat,

Kék: titkos hódolódtól,

Narancs: gyűlölet,

Sárga: hamis és gyöngéd.

Fehér: ártatlanság, tisztaság, szüzesség, méltóság, fenség, remény, Isteni veled lenni

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

  1. Móni szerint:

    Szia! Hogyan kell magról szaporítani? Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük