Liliom (Lilium) ültetése, gondozása, szaporítása

Az ázsiai vagy kerti liliom (Lilium) méltán az egyik legkedveltebb nyáron virágzó hagymás növény. A páratlan formavilágú és színben is nagyon változatos lilom gyakran igen intenzív illatot áraszt. Sokan a virágok királynőjének is hívják, a legrégebben termesztett kerti virág. Vannak könnyen gondozható és nagy odafigyelést igénylő liliom fajok is. Kertbe kiültetve vagy cserépben egyaránt tarthatjuk, de legjobb, ha egyszerű gondozású fajokkal kezdjük az ismerkedést. 

liliom gondozása

Liliom (Lilium) származása

Aliliom (Lilium) a liliomfélék (Liliaceae) családjánka és egyúttal a liliomformák (Lilioideae) alcsaládnak is névadó nemzetsége, mintegy 90 fajjal. Ázsia, Amerika és Európa a hazája.

A liliom a legrégebben termesztett kerti virág, Európában elsőként a görög liliomot (Lilium  chalcedonicum) termesztették. Amerika felfedezése után az onnan behozott fajok – mint például a kanadai liliom (Lilium canadense) és a mocsári liliom (Lilium superbum) is meghonosodtak az európai kertekben. A ma legismertebb ázsiai fajokat a 17–18. században fedezték fel holland és angol kutatók, és az 1850-es évek táján jelentek meg Európában.

Magyarországon főleg a vad-félvad, botanikai liliomfajok hagymatermesztése terjedt el, mert ezek jól viselik a magyar éghajlati viszonyokat. A Dunántúlon és középhegységeink erdeiben nő a védett turbánliliom. Az igen ritka tűzliliom főleg a Bükki Nemzeti Parkban fordul elő, és elsősorban szépsége miatt igen veszélyeztetett.

Liliom fajok és fajták

A vágott virágra nemesített fajok nálunk nem télállóak. Mivel több faját is dísznövényként termesztik, különféle fantázianeveken megszámlálhatatlanul sok hibridjét, illetve változatát forgalmazzák.

Fajait megjelenésük szerint négy csoportra oszthatjuk:

 • Nagy, hosszú csöves, tölcsér alakú virágú, hosszú nyélen ülő nagy, szív alakú levelekkel. Ilyen például az óriás liliom (L. giganteum).
 • Délkelet-Ázsiából származó, hosszan csüngő virágú és keskeny levelű liliomok Magyarországon nem fagytűrőek, például a pókliliom és bambuszliliom (L. japonicum).
 • A harang alakúak, csüngők vagy fölállók virágúak, például fehér liliom (L. candidum) és az aranycsíkos liliom (L. auratum).
 • A turbánforma vagy török liliomok szirma a török turbánhoz hasonlóan visszagöngyölődik. Ilyen például a hazánkban védett turbánliliom (L. martagon) és a Kelet-Ázsiából származó tigrisliliom (L. tigrinum).

A fehér liliom (L. candidum) ragyogóan fehér tölcsrévirágokkal és intenzív illatokkal rendelkezik. 

A turbánliliomnak (L. martagon) piros, sötét, pöttyös, lelógó, turbánszerű illatos virágai vannak.

A királyliliom (L. regale) trombita formájú, rózsaszín csíkos, belül sárga virágú, erős illatú.

Liliom hibridek csoportosítása

Ázsiai hibridek: általában 60-120 cm magasak, többnyire egyenesen álló, gyakran illat nélküli virágok, sűrű bozótban, robosztusak és időjárásállók.

Keleti hibridek: 100-150 cm magas, nagyon nagy, intenzív illatú virágok héjakban vagy turbán formában. gyakran későn virágzók.

Tigrinum vagy tigrisliliom: többnyire 80-120 cm magas, turbánszerű virágok, sárgától a pirosig, sötét foltosak, gyakran későn virágzók.

Trombita- vagy tölcsérliliom: általában 120-180 cm magas, idetartoznak a királyliliomok (L. ragale) fajtái is, ahogy a többi fehér vagy sárga virágú, intenzív illatú hibrid is. 

A kerti liliom rokona többek közt a sásliliom és az árnyliliom is.

Liliom jellemzése

Ismertetőjegyei: gyakran intenzív illatú, évelő hagymás növény. Az európai és az ázsiai fajok többségének hagymái koncentrikusak, az észak-amerikaiak rizómaszerűek. 

Egyes fajok csak 1-2 évig élnek, mások viszont sokáig.

Liliomhagyma: a liliomhagymák nem héjakból, hanem cserépszerű rétegekből állnak.

Virágok: rózsaszín, fehér, piros, sárga, narancs, lilás, bordó, fekete árnyalatokban fordul elő. Találunk köztük csíkosat, kockásat, foltosat vagy épp cirmosat. A virágok formája igen változatos, van köztük harang- és tulipán alakú, kehely-, csupor-, tölcsér- vagy épp trombitaforma. A virágok egyesével vagy fürtben nyílnak, hat egyforma vagy csillagalakban elhelyezkedő sziromlevéllel.

A legtöbb változat illatos. Különösen a fehér színűnek van kellemes illata.

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, nem mérgező, de erőteljes illata fejfájást okozhat, ezért ne tegyük a hálószobába

Magasság: kifejlett növény magassága virággal együtt 0,5 – 2 méter is lehet.

Habitus: mereven felálló, szára erős, leveles

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: a kertben már májusban kinyílnak az első liliomok, de vannak fajok, amelyek még októberben is virágoznak.

sárga liliomok vázában

Liliom ültetése és földje

A korai liliomok ültetése nyár végén, ősszel esedékes, a később virágzó fajtákat tavasszal is ültethetjük. 

A liliomot mélyen a talajba érdemes ültetni, mert ez segíti a szárak fejlődését, és késlelteti a talaj felmelegedését. A napfényes vagy félárnyékos, szélmentes helyet, a sok tápanyagot tartalmazó, jó vízvezető talajt és a nedvességet szereti.

A könnyű, jó vízáteresztő képességű, ugyakkor tápanyagban gazdag földet kedveli.

Ültetés előtt lazítsuk meg a talajt, legalább 35-40 cm mélységben. A liliomok a virágzásához napi hat-nyolc óra közvetlen napfény kell, ezért semmiképp ne tegyük árnyékos helyre.

A liliomhagymák ültetési mélysége 8 – 15 cm.  Ültetési távolság a magasságtól függően 20-40 cm.

Takarjuk le a talajt levelekkel vagy jól rothadó szerves anyaggal legalább 5 cm vastagságban. A természetes takarással javíthatjuk a talaj vízelvezetését és csökkenthetjük annak felmelegedését.

Egyes magasra növő fajták támasztékot igényelnek.

Kerti liliom igényei, gondozása

A liliom azon kevés fagytűrő hagymás növények közé tartozik, amely nyáron virágzik. 

Fény és hőmérséklet

A liliom fényigényes növény. Többnyire a napos helyet szereti, de a tűzliliom és a turbánliliom félárnyékos helyen is tartható. Csak akkor kell védenünk a forró napsugarak ellen, ha déli fekvésű erkélyen helyezzük el a cserepeket. Egyébként jól bírja az átlagos nyári hőmérsékletet.

Öntözés, tápozás

Rendszeresen öntözzük, de vigyázzunk, mert a pangó vizet a növény nem viseli el. De a száraz, forró környezetet nem tolerálja, ezért ne hagyjuk kiszáradni a talajt. Elvirágzás után és télen egyáltalán ne öntözzük.

Tavasszal tartós hatású műtrágyát adagoljunk a számára.

Metszés, visszavágás

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el. Vázában tartáshoz bombós, félbimbós állapotban vágjuk le a virágokat. 

Ősszel csípjük le a szárakat közvetlenül a föld fölött. Az érzékeny fajtákat fedjük be fenyőrőzsével vagy lombbal. 

Liliom nevelése cserépben

Cserépben tartásra a könnyen kezelhető, kevésbé kényes fajok alkalmasak. Csak olyan növényt tartsunk cserépben, amely fél, illetve egy méternél magasabbra nem nő.

Cserépben nevelhető liliomok

 • húsvéti liliom (L. longiflorum),
 • turbánliliom (L. martagon),
 • kecses liliom (L. pumilum),
 • tigrisliliom (L. tigrinum),
 • ernyős liliom (L. hollandicum).

A keresztezéssel létrehozott hibridek közül az amerikai Fiesta-hibridek, valamint a Midcentury és a Rainbow-hibridek legalaklasabbak cserépben nevelésre.

A liliom gyökerei viszonylag hamar kitöltik a cserepet, ezért lehetőleg függőleges falú cserepet válasszunk, ne pedig lefelé erősen szűkülőt. Ne ültessük fekete műanyag cserépbe, mert az hamar felmelegszik, és a túlhevülés károsítja a hagymákat.

A cserép nagyságát az elültetendő hagymaszám figyelembevételével válasszuk ki. A cserépben először alakítsunk ki vízelvezető réteget égetett agyaggolyókból vagy kavicsikból. A hagymák között hagyjunk 8 – 10 cm helyet. A legnagyobb hagymát helyezzük el középen, a többieket pedig rakjuk köré. 

A frissen elültetett hagymáknak ne adjunk túl sok vizet, virágzáskor viszont annál több vizet igényelnek. Miután elvirágzott, megint kevesebbet öntözzük.

Teleltetéshez töltsünk meg egy nagyobb ládát homokkal, majd a cserepeket ebbe helyzzük el télire vagy süllyesszük őket a kert talajába. Erős fagyok esetén takarjuk a cserepet avarral vagy tőzeggel. 

A fagyok elmúltával emeljük ki a cserepet a földből, növeljük az öntöző víz mennyiségét. A hajtás és a virágok megjelenése között 2 – 3 alkalommal tápoldatozzuk. 

Kerti liliom teleltetése

Késő ősszel az elszáradt hajtásokat teljesen vágjuk vissza, sötét helyen, 0-5 celsius fokon teleltessük. Ne hagyjuk, hogy teljesen kiszáradjon. Kihajtás után tegyük világos helyre, egyes kevésbé érzékeny fajták a földben is áttelelnek.

Liliom szaporítása

Ha napos helyre, laza, tápanyagban gazdag földbe elültettünk néhány hagymát, várhatóan egyre jobban elterjednek, és évről évre szebben virágoznak. 

Hagymapikkelyekkel, fiókhagymáról vagy magról egyaránt szaporítható. Legeredményesebben és leggyorsabban a föld alatti, hajtás eredetű sarjhagymákkal vagy leválasztott hagymalevelekkel szaporíthatjuk. A magról vetett példányok csak 5-6 év múlva hoznak virágot.

Egyes fajták, mint például a tűzliliom (L. bulbiferum) apró sarjahagymákat nevel a levélhónaljában. Ezeket ősszel levehetjük és elültethetjük.

Liliom betegségei, kártevői

Szürkepenész következtében a virágok elvesztik szép alakjukat, a leveleken vörösesbarna foltok jelennek meg. Ezek a tünetek gombás megbetegedés jelei. A fertőzés következő fázisában a leveleken és a száron szürke lepedék jelenik meg. A szürkepenész kialakulása a túlzott öntözésnek tudható be. A beteg növényi részeket vágjuk le, a megmaradt részeket pedig kezeljük gombaölő szerrel. Öntözzük kevesebbet a növényt.

Vírus támadás jele, ha a növény fejletlen, világoszöld foltos és csíkos leveleket nevel. Ilyen esetben nem menthető, azonnal távolítsuk el, hogy a többi növényt megóvjuk a fertőzéstől. 

Liliombogár kicsi, piros feketefejű kártevő, ami lyukakat vág a liliom leveleibe és bimbóiba. Permetezzük a növényt rovarirtó szerrel vagy távolítsuk el a bogarakat.

Liliom felhasználása

A természeti népek több faj hagymáját fogyasztották. Illatos olajával (Oleum liliorum alborum) a fülfájást és az égési sérüléseket kezelték. A tüzes liliomból (L. bulbiferum) asphodeli spurii néven vizelethajtó szert nyertek, de külsőleg is alkalmazták a bőrkiütések, kelések puhítására és tisztítására.

Csak dísznövényként használjuk. Vágott virágként is nagyon jól használható, sokáig megmarad. Szívesen kötik virágcsokrokba, menyasszonyi csokrokba is.

fehér kerti liliom (lilium)

A liliom ideális kísérő a rózsák számára, ugyanakkor sok évelő növényhez is illenek, pl. szarkaláb, harangláb, haranagvirág, pünkösdi rózsa, gólyaorrfélék, levendula, zsálya.

Liliom legendái, szimbólumrendszere

A liliom különösen fehér színben a szűziesség, a szentek jelképe. A fehér liliom (L. candidum) már egyiptomi síremlékeken is látható. A Biblia is több helyen említi. Az egyetlen virág, amit Krisztus nevén nevez az Újszövetségben, ezért már nagyon korán népszerűvé vált. V. Pál pápa 1618-ban szabályozta művészi felhasználását, Máriához és a szentekhez tartozik a kiváltságot jelképezve.

A rómaiak Junónak szentelték, számukra a reménység szimbóluma és a trónörökös jele volt. A régi római pénzeken spes populi Romani felirattal liliom díszlett. A kereszténység a zsidóktól vette át, mint a tisztaság és ártatlanság jelképét.

Az északi germán legendában egy angyal liliomszállal ajándékozta meg I. Klodvig frank királyt, amikor áttért a keresztény hitre. A keresztény érzelmű francia királyok ezért 1197 táján családi címerükbe iktatták a fehér liliomot, amely idővel a Bourbon-ház fő jelképévé vált.

Ázsiai kultúrákban azt tartották, hogy a liliom segít a bajokat elfelejteni, a démonokat és kísérteteket elűzi.
Liliomot gyakran ajándékoztak fiatal lányoknak, asszonyoknak születésnapjukra vagy házasságkötésük alkalmából, hogy fiúgyermeket szüljön.

A liliom a bibéje miatt a nemzés szimbóluma is, a francia királyok a faj fennmaradása miatt választották. Erős, fűszeres bódító illata a szellem és az érzékek együttesét, ellentétét is jelezheti.

Árpád-házi Szent Margit és a liliomok épp annyira összenőttek, mint nagynénje Árpád-házi Szent Erzsébet és a rózsák. A Margitsziget névadója szűzies életet élt, nem véletlen, hogy az ártatlanságot jelképező liliommal ábrázolják.

Árpád-házi Szent Margit és a liliomok

Liliom jelentése, üzenete

gazdagság, büszkeség, ártatlanság, tisztaság, bódulat,

Kék: titkos hódolódtól,

Narancs: gyűlölet,

Sárga: hamis és gyöngéd.

Fehér: ártatlanság, tisztaság, szüzesség, méltóság, fenség, remény, Isteni veled lenni

További olvasnivalók a liliomról

A tengeri liliom vagy tengerparti nárcisz (Pancratium maritimum) egy nagyon kis kedves virág, amit nem mindennap láthatunk. Nem csak azért, mert ahogy a nevéből is sejtjük, a tengerparton él. Sokkal inkább azért, mert többnyire a kedvelt tengerparti üdülőhelyeket választjuk a nyaraláshoz, a különleges fehér liliom pedig épp azokan a helyeken él, ahol háborítatlan a természet és az emberek nem foglalták el az egész partszakaszt.

Tengeri liliom foglalta el az olasz tengerpartokat

A mocsári kockásliliom, kotuliliom Magyarország mocsaras, lápos vidékein is magtalálható, védett tavaszi hagymás növény. Bókoló, kockás mintázatú virágfejei miatt igen kedvelt dísznövény a kiskertekben is. Gondozása egyszerű, napos, félárnyékos helyen, vízmegtartó, de jó vízáteresztő képességű talajban szépen fejlődik és minden tavasszal megmutatja csodálatos virágfejeit.

Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) népszerűségéhez szépségén túl az egyszerű gondozása is hozzájárul. A tavasszal virágba boruló, a fűfélék családjába tartozó növény évelő, gyorsan szaporodik, így sokáig a kertünk éke és édes nektárja a beporzó rovarok csemegéje lehet.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

2 hozzászólás

 1. Móni szerint:

  Szia! Hogyan kell magról szaporítani? Köszönöm!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük