Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) gondozása

Fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) népszerűségéhez szépségén túl az egyszerű gondozása is hozzájárul. A tavasszal virágba boruló, a fűfélék családjába tartozó növény évelő, gyorsan szaporodik, így sokáig a kertünk éke és édes nektárja a beporzó rovarok csemegéje lehet.

fürtös fáklyaliliom  (Kniphofia uvaria) gondozása

Fürtös fáklyaliliom gondozása

A Dél-afrikai Köztársaságban őshonos dekoratív fürtös fáklyaliliom (Kniphofia uvaria) a fűfafélék családba tartozik, több mint 70 faja ismert. Nagy, piros-narancs-sárga színű fürtvirágzatával a magassága elérheti a 100-120 cm-t. A kiemelkedő virágszárat hosszú, keskeny, lándzsaszerű levelek ölelik körbe.

A fürtös fáklyaliliom a napos helyet kedveli. Nem túl vízigényes, de aszályos időszakban mindenképp öntözzük. Konténeres vagy szabadgyökerű példányainak ültetésére a legideálisabb időpont a kora tavasz vagy az ősz. A talajra nem túl igényes, meszes és savanyú talajban is elél, de jó vízelvezető talajt válasszunk, mert nem szeret vízben állni.

Ültetésnél a tövek között hagyjunk nagyobb távolságot, mert a növekedése során egyre terebélyesedik és folyamatosan tősarjakat hoz. Ültethetjük szoliterne, virágágyás hátsó sorába vagy térhatárolónak is jó szolgálatot tehet.

Ha az elnyílt virágokat a szárral együtt lemetszük, akkor újabb virágzásban reménykedünk.

Késő ősszel vágjuk vissza a növény elszáradt lombját. Télre talajtakaró mulcs vagy lomb leterítése segít megtartani a nedvességet, véd az erős fagyok ellen. 

3-4 évente érdemes tőosztással szaporítva, szétszedni, és másik helyre ültetni, mint minden évelő növényt, mert előbb-utóbb kiéli a helyét és akkor nem marad belőle. A szétültetett új növényeket alaposan öntözzük be, majd a töveket takarjuk mulccsal vagy lombbal.

Magvetéshez a magokat egy ideig tartsuk hideg helyen az eredményesebb csírázás érdekében.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Elek Tibor szerint:

    nekem 5 tő van és csak egy hozott egyetlen virágot, Az is elég nyeszlett volot.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük