Évelő mályvarózsa (Alcea ficifolia) gondozása

A fügelevelű mályvarózsa (Alcea ficifolia) változatos színvilágú nagy és egyszerű virágaival igen kedvelt kerti növény. A kétnyári mályvarózsával (Alcea rosea) szembeni nagy előnye, hogy nem kell évenként újra vetni, mert évelő növény. A magasra növő virágai jól érvéneysülnek kerítések vagy házfalak mellett, de jól mutat alacsonyabb egynyári növények hátteréül is. Az évelő mályvarózsa gondozása egyszerű, amit a nyár derekától szeptemberig tartó virágzással hálál meg.

Évelő mályvarózsa (Alcea ficifolia)

Évelő mályvarózsa származása

Az Elő-Ázsiából származó mályvafélét (Malvaceae) már évszázadokkal ezelőtt termesztették. Szokták kerti hibiszkusz vagy csillagszőrös mályvának is hívni.

Erős, egyenes szárán fügealakú levelek nőnek. A gyertya formájú, 1,2 – 2 méter magasra növő virágzata van, a virágok alulról felfelé nyílnak ki.

Virágai júliustól szeptemberig nyílnak. A virágok színe változatos: rózsaszín, pink, liláskék, piros, narancs, sárga vagy fehér.

Rokona a kétnyári mályvarózsa (Alcea rosea), amelyen egyszerű, félig vagy teljesen telt virágok díszítenek.

Évelő mályvarózsa gondozása

Az évelő mályvarózsa napos, száraz helyen és nem túl nedves, de mélyen megművelt jó vízáteresztőképességű talajban érzi magát a legjobban.

Elvirágzás után alaposan vágjuk vissza. Ha szaporítani szeretnénk, hagyjuk, hogy beérjenek és elszóródjanak a magok.

Öntözni csak igazán aszályos időszakban szükséges.

Évelő mályvarózsa szaporítása

Az egyszerű virágú mályvarózsák gyakran magjaikkal gondoskodnak az utánpótlásról.

Júniusban vagy júliusba vessük el a magokat tálakba, cserepekbe vagy közvetlenül az ágyásba. Majd kora ősszel helyezzük a virágokat a végleges helyükre.

Ha már márciusban 18-20 OC-ban előneveljük a mályvarózsákat, akkor még abban az évben kinyílnak, de csak gyengébben nőnek és virágoznak.

Ültetés után lássuk el komposzttal a növényeket.

Kártevői, betegségei

A mályvarózsa kártevői igen ritkák, de mályvarozsda előfrodulhat. Ilyenkor a levelek teteje tele lesz világos foltokkal, alul pedig sárgás és barnás pörsenésekkel, majd a levelek hamar elhervadnak és lehullanak.

Az érintett leveleket és hajtásokat azonnal vágjuk le, az erősen megfertőződött növényeket pedig legkésőbb virágzás után teljesen távolítsuk el.Távolítsuk el az ágyásban maradt növénymaradványokat is.

Felhasználása

Egyesével vagy csoportosan ágyásokban vagy virágszegélyekben háttérnek, kerítések és falak elé érdemes ültetni. A mályvarózsa bármilyen színben vele egyező nyárivirághoz vagy évelőhöz illik, de a régi parasztgazdálkodásokban még a veteményesben is megtalálható volt. Mutatós szomszédja lehet a napraforgó és a szarkaláb.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük