Kerti mályvarózsa (Alcea rosea) gondozása, szaporítása

A mályvarózsa (Alcea rosea) változatos színvilágú, már a magasságával is feltűnő kerti dísznövény. Óriási termete miatt főleg kerítések vagy házfalak mellé érdemes ültetni, de jól mutat alacsonyabb egynyáriak hátteréül is. Gondozása egyszerű, virágzása a második évben nyár derekától szeptemberig tart.

rószaszín, duplavirágú kerti mályvarózsa

Kerti mályvarózsa (Alcea rosea) származása, jellemzése

Az Elő-Ázsiából származó mályvafélét (Malvaceae) már évszázadokkal ezelőtt termesztették a parasztgazdálkodásokban. Szokták kerti hibiszkusz vagy csillagszőrös mályvaként is hívni. Általában kétéves növény, nyáron vetik, majd a következő évben virágzik.

Az egyszerű virágú mályvarózsák gyakran több évesként is nőnek, és magjaikkal gondoskodnak az utánpótlásról.

Erős, egyenes szárán durva, kézalakú leveleket hoz és hosszú virágzatot a csúcsán. A gyertya formájú virágzatok alulról felfelé nyílnak ki.

Viszonylag nagy, 1,2 m-től akár 2 métert is elérő virágai merev száron körben nyílnak júliustól szeptemberig. A virágok színe változatos: rózsaszín, pink, liláskék, piros, narancs, sárga vagy fehér. Szimpla vagy dupla szirmú fajták is léteznek.

Közép-Európában már a 16. század óta termesztik, így a legrégebbi kerti növények közé tartozik.

Mályvarózsa fajták

Léteznek egyszerű, félig vagy teljesen telt virágok is. A teljesen telt virágok gyakran a „Pleniflora” vagy a „Charters” nevet viselik, és különböző színekben elérhetők.

A „Simplex” nevű, egyszerű virágú fajta is változatos színekben elérhető. Mindekét típusból kapható vegyes virágszíneket tartalmazó magcsomag.

Igazi különlegesség a mély fekete-piror, egyszerű virágú „Nigra”.

A hasonló fügelevelű mályvarózsa (Alcea ficifolia) évelő, nagy és egyszerű virágokkal rendelkezik és ugyancsak sokfajta színben megtalálható.

Mályvarózsa előnevezése

A kerti mályvarózsa vagy egyszerűen csak mályva az árvácskához hasonlóan kétnyári növény, azaz egyik évben vetjük, a következő évben gyönyörködhetünk szépségében. Júniusban vagy júliusba vessük el a magokat tálakba, cserepekbe vagy közvetlenül az ágyásba. Majd kora ősszel helyezzük a virágokat a végleges helyükre.

Ha már márciusban 18-20 oC-ban előneveljük a mályvarózsákat, akkor még abban az évben kinyílnak, de nőni csak gyengébben nőnek.

Mályva ültetése

A nyáron elvetett mályvarósákat szeptemberben kell elültetni, a tavasszal előnevelteket pedig már májusban. Ültetési távolság: 40-50 cm.

Mályvarózsa igényei, gondozása

Napos, száraz helyen és nem túl nedves, de mélyen megművelt jó vízáteresztőképességű talajban érzi magát a legjobban.

Ültetés után lássuk el komposzttal a növényeket.

Öntözni csak igazán aszályos időszakban szükséges.

Virágzás után alaposan vágjuk vissza, vagy teljesen távolítsuk el a növényeket, ha nem akarunk újakat vetni.

Kártevői, betegségei

A mályvarózsa kártevői igen ritkák, de mályvarozsda előfrodulhat. Ilyenkor a levelek teteje tele lesz világos foltokkal, alul pedig sárgás és barnás pörsenésekkel, majd a levelek hamar elhervadnak és lehullanak.

Az érintett leveleket és hajtásokat azonnal vágjuk le, az erősen megfertőződött növényeket pedig legkésőbb virágzás után teljesen távolítsuk el.Távolítsuk el az ágyásban maradt növénymaradványokat is.

Felhasználása

Egyesével vagy csoportosan ágyásokban vagy virágszegélyekben háttérnek, kerítések és falak elé érdemes ültetni. A mályvarózsa bármilyen színben vele egyező nyárivirághoz vagy évelőhöz illik, de a régi parasztgazdálkodásokban még a veteményesben is megtalálható volt. Mutatós szomszédja lehet a napraforgó és a szarkaláb.

A mályvarózsa fűszernövényként is használható. Gyökerei, levelei és mindenekelőtt a virágai fogyasztatóak.

Virágainak színanyaga likőrök és édességek színezésére alkalmas.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük