Muskátli téli gondozása, teleltetése

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk, ami megfelelő gondozás mellett tavasztól a fagyok beköszöntéig virágözönnel tölti meg az ablakokat. A hideg beálltával sem kell megválni tőle, hisz egyszerűen átteleltethető. A különböző fajta muskátlik téli gondozása eltérő ugyan, de az állómuskátli, a tiroli futómuskátli, a félfutó muskátli, sőt még az illatos muskátli is átteleltethető. Már mondom is, hogy melyik fajtával milyen téli teendő van.

Muskátli téli gondozása

Muskátli téli gondozása

A muskátli nem egy drága virág, következő évre való átmenekítése megmentése első sorban a hozzáfűződő érzelmeink és sikerélmény miatt fontos. Tavasszal méltányos áron vásárolhatunk új töveket, de sokkal jobban értékeljük azt, amit saját magunk tartottunk életben hosszú éveken át.

Mint a legtöbb növény halálát, a muskátliét is a túlzott babusgatás, a túlöntözés okozhatja. Először is nem kell félteni, nem szabad túl korán bevinni a teleltető helyére. Elviseli az enyhe, 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell biztosítani számára. Az utóbbi időkben egészen november végéig, december elejéig az erkélyen maradhattak.

Állómuskátlik teleltetése

A hagyományos álló muskátliknak – amiket szokás paraszt muskátliként is emlegetni -, világos és hűvös helyiséget kell télre biztosítani. A maximum hőmérséklet ne emelkedjen 4 -10 °C fölé. Az alacsony hőmérséklet pihenésre készteti a növényt, tulajdonképpen megáll a fejlődésben. A hűvösben keveset párologtat, ezért ritkán kell locsolni. Legfeljebb havonta egyszer adjunk egy csöpp, tápoldat nélküli vizet a földhöz.

Saját cserepében vagy a balkonládában is átteleltethető, de ha helyhiánnyal küzdünk, akkor szorosabban is egymás mellé helyezhetjük a növényeket. Emeljük ki a töveket a földből és szorosan egymás mellé helyezzük el őket a ládában, majd a hézagokat töltsük meg földddel.

Többen a száraz teleltetésre esküsznek és föld nélkül újságpapírban vagy felfüggesztve tárolják. Nagyon jó megoldás, ha helyhiányban szenvedünk. Fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor az könnyen növények rothadásához vezet.

Mielőtt bevisszük a virágokat teleltetésre, tisztítsuk meg az elszáradt részektől és a gyenge részeket és a bimbókat is nyugodtan eltávolíthatjuk. Megmetszeni majd tavasszal kell és akkor jön el a szaporítás ideje is, ha azt augusztusban nem tettük meg. A kinti szennyeződéseket és kártevőket zuhanyoztatással tudjuk a legegyszerűbben eltávolítani.

egészséges muskátli

Félfutó és tiroli futómuskátli teleltetése

A futó muskátlik csak magasabb, 15 fok feletti hőmérsékleten tartva maradnak életképesek. Ezeket már bevitelkor érdemes alaposan visszavágni, csak 10-15 centis részek maradjanak. A melegben többet párologtatnak, ezért számukra az öntözés is fontosabb. Ne hagyjuk kiszáradni a földet.

Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken.

Pár hónapos nyugalmi időszakra van szükségük, hagyjuk tehát őket békében. A fenti tanácsokat betartva nem marad el az öröm, és a tavaszi ébresztés után gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

növények beültetése

Angol muskátli teleltetése

Az angol muskátli is kint maradhat az első fagyokig, télen azonban alacsonyabb hőmérsékletet igényel, mint a tirpli muskátli. Alaposan tisztítsuk meg a kártevőktől, az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól. A hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen ( 2 – 5 fok ), páramentes tartsuk, havi 1-2 öntözéssel.

Februárban 3-4 rügyre vágjuk vissza és kezdjük el gyakoribb öntözést és tápoldatozást. Nem kell évente átültetni, elég, ha a föld felső részét kicseréljük új, tápdús földre.

Illatos muskátli teleltetése

Az illatos muskátlit szintén a szabadban maradhat az első fagyokig. Behordáskor alaposan tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, elnyílt virágoktól. A hajtásokat a felére vágjuk vissza, világos, hűvös helyen ( 2 – 5 fok), szárazon tartsuk. Februárban 3 – 4 rügyre vágjuk vissza. Nem igényel évenkénti átültetést, elég, ha a föld felső részét leszedjük és új földdel pótoljuk.

Teleltetett muskátlik tavaszi gondozása

Februárban kezdhetjük meg a teleltetett muskátlik gyakoribb öntözését és felkésíztését a nyári virágzásra.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük