Kánna virág, rózsanád (Canna indica) gondozása

A kánna virág vagy más néven rózsanád (Canna indica) dekoratív kinézetű, fagyérzékeny évelő, egyszerűen gondozható kerti és dézsában is nevelhető növény. Az egzotikus hatású, trópusi származású ehető kanna egyetlen hátránya, hogy nem télálló, ezért a kardvirághoz és a dáliához hasonlóan tavasszal ültethetjük ki a kertbe és ősszel fel kell szedni.  Cserépben nevelésre is alkalmas.

Kánna virág, rózsanád (Canna indica)

Kánna virág, rózsanád (Canna indica) származása

Kánna virág vagy rózsanád (Canna indica) a kannafélék vagy rózsanádfélék (Cannaceae) a gyömbérvirágúak (Zingiberales) rendjének egyik családja. Nyugat-India, Közép- és Dél-Amerika, valamint Afrika országaiban őshonos.

Nálunk főként az ehető kannát és annak hibridjeit termesztik.

Rózsanád ismertetőjegyei

A gumós gyökértörzzsel rendelkező kánna igazi különlegesség a legtöbb cserepes, cserjés növény között. Gyakran mutatós színezetű leveleivel és hosszú, levéltelen szárakon lévő nagy, egzotikus virágaival nem csak cserépben tűnik ki.

A kannák évelő, lágy szárú növények. Földalatti rizómája lehet vékony gyöktörzsszerű vagy erőteljesebb gumó. A kifejlett növény magassága virággal együtt fél és 1,5 m között változik. Nagy, felálló levelei terebélyes tőlevélrózsát alkotnak, kékeszöldek, vöröses vagy bronz színezetűek.

Legismertebb kánna fajták

A számos fajta széles színskálán mozog, nem ritka a kétszínű virágzat. Részben a levelek is vörös, bornz vagy barna színezetűek. A magasságuk 40 cm és 2 méter között változik.

Cserepes nevelésre az alacsonyabb fajták alkalmasak, mint például a „Brilliant”, mely 70 cm magas és sötétvörös virágai vannak, a „Cherry Red” 50 cm, cseresznyepiros, a „Chines Coral” 50 cm rózsaszínű, „Golden Girl” 70 cm, sárga, piros pöttyökkel, a „Lucifer” 70 cm, piros, sárga szélekkel, a „President” 80 cm, élénkpiros, a „Salmon Pink” 60 cm, lzacrózsaszínű, és a „Südfunk, 80 cm, naracssárga virágok, barna levelek.

Ehető kánna virágzása

A virágok színe vörös, narancs-, rózsaszín, sárga, fehér színűek, illetve kétszínűek lehetnek. A virágok mintegy 10 cm nagyságúak.

Virágzási idő: júniustól októberig,

Fogyaszthatóság, mérgezőség: ahogy az ehető kánna név is mutatja, fogyasztható, nem mérgező.

Kánna virág, rózsanád (Canna indica) virágágyásban

Kánna virág gondozása

A kanna rizómákat napos helyre, jó vízelvezetésű talajba kell ültetni. Teljes napfényt kíván.

Nyáron mérsékelten öntözzük. Arra ügyeljünk, hogy ne álljon vízben. Augusztustól hetente végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Az elnyílt virágokat rendszeresen távolítsuk el.

Nem télálló, így télre fagymentes helyre kell rakni a felszedett rizómákat.

Kanna ültetése

Előneveléshez márciusban ültessük cserépbe a rizómákat és meleg, világos helyen neveljük. A szabadba csak a fagyok elmúltával ültessük ki. Május közepétől közvetlenül szabadföldbe is ültethetjük.

Ültetéskor vegyük figyelembe a kánna virágok várható magasságát is. A magasabb változatokat egymástól legalább 60 centire, a törpe fajtákat pedig 30 centire, 10 centi mélyre ültesssük.

Ideális szomszédja a cserjés margaréta, az ólomvirág vagy a cserepes pálmák.

Kánna nevelése cserépben

Cserepes nevelésre az alacsonyabb fajták alkalmasak. Egy cserépbe egy kánna virágot ültessünk. A cserépben a föld hamar kiszárad, így gyakoribb öntözést igényel de soha ne álljon vízben. Kéthetente érdemes tápanyagot is juttatni a növényhez.

sárga kánna virág piros pöttyökkel

Rózsanád teleltetése

Az első fagyok előtt a hajtásokat ötujjniy szélességre vágjuk vissza. A rizómát szedjük ki a földből, takarítsuk meg a földmaradványoktól és szárítsuk ki, majd tőzegbe vagy homokba rétegezzük. Sötétben, 5 – 10  °C-on tároljuk a tavszi visszaültetésig.

Kánna virág szaporítása

Magról is szaporíthatjuk, de sokkal egyszerűbb ezt tavasszal, a rizómák szétosztásával megtenni. Ügyeljünk arra, hogy minden darab erős hajtásrügyekkel rendelkezzen.

Kánna virág felhasználása

Csak dísznövényként használható. Nagyon dekoratív, ha a különböző színeket egymás mellé ültetjük. Az alacsonyabb fajtákat balkonládába vagy nagyobb tálakba is tehetjük.

Kánna kártevői, betegségei

Kártevőknek és betegségeknek jól ellenáll, ami hozzájárul töretlen népszerűségének.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük