Nagyvirágú muskátli (Pelargonium Grandiflorum) gondozása

A nagyvirágú muskátli (Pelargonium Grandiflorum) vagy nemes muskátli hatalmas virágairól kapta a nevét. Virágai sokkal nagyobbak, mint a kertben, erkélyen tartott, „geránia” néven ismert muskátli fajtáké. Az angol muskátlinak is hívott virágot a szépsége mellett az is kedvelté teszi, hogy sokkal inkább szobanövénynek alkalmas és akár télen is hozza virágait.

Nagyvirágú muskátli (Pelargonium Grandiflorum) vagy nemes muskátli

Nagyvirágú muskátli (Pelargonium Grandiflorum) származása

Angliában, Németországabn és Franciországban az összes muskátli faj közül a nagyvirágú muskátli terjedt el leginkább, ami elsősorban a szépségének köszönhető. Később további termesztés és nemesítés után egész sor különböző dekoratív virág született. Vannak közöttük magas növésűek és alacsonyabbak is. Közös jellemzőjük, hogy mindegyik nagyon terebélyes és mutatós a virágzatuk.

A nemes muskátli (Pelargonium Grandiflorum) jellemzői az igen nagy méretű, különböző színben pompázó virágok és a bokros növekedés.

További nevei: nagyvirágú muskátli, angol muskátli

A nemes muskátli idővel szép bokorrá fejlődik. Magassága 50 cm is lehet.

A virágok ernyővirágzatban ülnek, 8 – 12 együtt. Átmérőjük elérheti az 5 cm-t is. Megfelelő gondozás mellett májustól késő őszig virágoznak, de máskor télen is virágzásra bírhatók.

A legtöbb nagyvirágú muskátli magas kort ér meg. A legszebb virágokat először a harmadik évben hozzák.

Nagyvirágú muskátli igényei, gondozása

Vásárlási tipp: Lehetőleg bokros növényt válasszunk. Vizsgáljuk át a levelek fonákját, mert ott szívesen rejtőzködnek kártevők.

A nagyvirágú muskátli elsősorban szobanövény, egészen más az igénye és fejlődése, mint az erkélyen nevelt társainak. A nemes muskátli számára a szoba napos ablaka a legalkalmasabb hely. Nagyon meleg, napos nyári időszakban védett helyre, a szabadba is kitehetjük.

A nemes muskátli azon szobanövények közé tartozik, amelyek hűvös és napos verandán vagy télikertben telelnek át szívesen.

A nagyvirágú muskátlit egy kis segítséggel télen is virágzásra bírhatjuk. Ehhez az szükséges, hogy a növény hosszabb ideg sötétben legyen, napi 9-10 óránál többet ne legyen világoson. Ezt úgy érhetjük el, ha égy hétig fekete zacskót borítunk a növényre, amelyik nem engedi át a fényt. Ugyanezt a hatást érhetjükel, ha négy héten át 10 oC-nál alacsonyabb hőmérsékleten tartjuk.

Fény és hőmérséklet

A nemes msukátli a napos helyet kedveli. Virágzáskor különösen virágos helyre állítsuk, de ügyeljünk arra, hogy a levelek a forró napokon ne égjenek meg. 8 – 12 oC-on telel át.

Öntözés és tápanyag

Nyáron bőségesen öntözzük. A téli hónapokban szinte teljesen szárazon lehet tartani. Márciustól szeptemberig szeptemberig a virágzás előtt hetente tápozzuk káliumban gazdag tápoldattal.

A nemes muskátlit nem kell vízzel permetezni.

Föld és átültetés

A fiatalabb növényeket tavasszal lehet átültetni, az idősebbeket elég 2-3 évente. A muskátli szereti a szűk helyet, szebben virágzik, ha gyökerei kitöltik a cserepet.

Metszés, visszavágás

Tavasszal vágjuk vissza a felére. Ha a visszavágás elmarad, akkor túl hosszúra nyúlik, és ernyedt lesz. Gyakran a virágzás is elmarad, vagy egésen apró virágok nyílnak a gyenge csúcshajtásokon.

Erőteljes visszavágás után új hajtások jelennek meg, a virágok elérik eredeti nagyságukat és a muskátli vissaznyeri jellegzetes formáját.

A levágott csúcshajtásokat dugványként felhasználhatjuk.

Nemes muskátli teleltetése

8 – 12 oC-on telel át. Hűvös és napos verandán vagy télikertben telel át szívesen.

Nagyvirágú muskátli szaporítása

Hajtásdugványról történő szaporítása igen egyszerű. A csúcsahtások levágásánál figyeljünk arra, hogy azok ne legyenek túl fásak. Olyan 8 – 10 cm-es csúcshajtásokat vágjunk le, amelyeken egy, de inkább két pár levél van.

A dugványokat vagy állítsuk vízbe, vagy mártsuk hormonporba, és ültessük homok és tőzeg keverékébe. Borítsuk be a cserpet egy átlátszó műanyag zacskóval, és állítsuk meleg és világos helyre.

Két-három hét után jelennek meg a gyökerek. Ezután a növények külön cserépbe kerülhetnek.

Nagyvirágú muskátli kártevői, betegségei

Gyenge növekedés arra utal, hogy túl sötét helyen tartjuk. Állítsuk a növényt világosabb helyre, de ne tűző napra.

Sárga levelek akkor jelennek meg, ha a föld túl száraz. Ilyenkor a barna foltok is gyakoriak. Alposan öntözzük, esetleg áztassuk be a növényt.

A gyökérnyakból kinövő sok gyenge hajtás baktérium betegség eredménye lehet. Ilyenkos sajnos nem menthető. Szabaduljunk meg tőle, hogy a többi növény ne fertőződjön.

A gombás betegségek a túl nedves talaj vagy a túl hideg hely miatt lépnek fel. Ez a sötét és korhadt szárról ismerhető fel. A növény elfonnyad és el kell dobni.

A nagyvirágú muskátlin megjelenő fehér rovarok a liszttevek. Kezeljük kémiai szerrel, tartsuk be az előírásokat.

A sok levél és kevés virág teljesen normális jelenség, de túlzott tápozás is okozhatja. Csökkentsük a trágya mennyiségére.

Muskátli gondozás hónapról, hónapra – videó

https://youtu.be/c6jdjCuHwoc

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük