Milyen az ideális tápoldat szobanövényekhez?

Az egész évben a lakásban tartott dísznövények, a szobanövények fejlődéséhez és hosszú távú megtartásához tápanyagra van szükség. A megfelelő növekedéshez és virágzáshoz az öntözővízen túl makro- és mikroelemeket is tartalmazó tápoldatot kell biztosítani a növények számára. De mi legyen a tápanyag választás szempontja? Milyen az ideális tápoldat szobanövényekhez? Többek közt ezekre a kérdésekre kerestem a választ a cikkben.

nyílgyökér (manata)

Miért kell tápoldat a szobanövényeknek?

Hogy veszik fel a növények a tápanyagot?

Növények, így a szobanövények is az életükhöz szükséges tápanyagot vízben oldott állapotban veszik fel gyökereikkel. Nagy és fejlett gyökérzettel többet képesek felszívni a cserépből. Minden élőlénynek, így a növényeknek is, harmonikus, kiegyensúlyozott tápanyag ellátásra van szükségük ahhoz, hogy egészségesen nőjenek. Az ismert tápelemek sokaságát kell tartalmaznia a folyékony műtrágyának olyan arányban, ami az optimális növekedést, fejlődést biztosítja. A tápelemek gyorsan felszívódnak a kijuttatott oldatból. A virágföldekhez kevert tápanyagot a cserépben nevelt növények hamar felélik. Ilyenkor válik fontossá a tápoldatozás, segítségével a növény átültetés nélkül is maradhat a régebbi földjében, mert tápoldattal pótoljuk a szükséges hiányzó tápanyagot.

Mik a tápoldatok?

A tápoldatok az úgynevezett makro-elemek – nitrogén, foszfor és kálium – mellett mezoelemeket – kén, kalcium – és mikroelemeket – bór, cink, magnézium, mangán, réz, vas – tartalmaznak víz-oldható formában. A felsorolt elemek egyaránt fontosak, bármelyikük is hiányzik az oldatból, a növény fejlődésére negatív hatást gyakorol, és hiánytünetek kifejlődését okozza.

Levéldísznövények tápoldata

A szobai virágok alapvetően két nagy csoportba oszthatók. Az úgynevezett levéldísznövények a levelek egyedi alakjával, színével, formájával díszítenek. Általában nem virágoznak, ha mégis, viráguk nem különleges, jelentéktelen. Minden növénynél a nagy méretű zöld lomb kineveléséhez sok nitrogén szükséges. A részükre készített tápoldatok ezért magas nitrogén tartalmúak, nitrogén túlsúlyosak, számukra ilyet kell keresni.

Virágos növények tápoldata

A virágos növények részére, és ebbe a csoportba tartozik a szobai növények többsége, magas kálium tartalmú tápoldatokat gyártanak, mivel a kálium fokozza a virágképződést.

Ideális tápoldat szobanövényekhez

Minden termék csomagolásán részletesen fel van tüntetve, a tápelem neve mellett megadják annak mennyiségét is. Választás előtt, szánjon rá időt, hogy elolvassa összetételét, van különbség a hatóanyag tartalomban. Az olcsóbb tápoldatok általában hígabbak, több szükséges belőlük 1 liter vízhez, mint a töményebb és drágább készítményekből, és hamarabb el is fogynak.

A virágos növények számára fejlesztett tápoldat készítmények összetétele nagyon hasonló, egymással általában helyettesíthetőek. Újabban készülnek huminsav vagy algakivonatokat is tartalmazó tápoldatok, ezek a szerves hatóanyagok értékesebbé teszik a komplex műtrágya oldatot, növények meghálálják használatát, érdemes kipróbálni.


Aki sokféle növényt nevel lakásában, kertjében, kereshet olyan készítményeket, melyekben a nitrogén, foszfor, kálium (három fő elem) közel hasonló mennyiségben található, és univerzális tápoldatként valamennyi virágnál felhasználható. Ilyenek a Wuxal szuper és a Volldünger nevű műtrágyák.

A folyékony formájában kiszerelt műtrágyák könnyebben mérhetők ki és feloldódásuk is azonnali, de a szilárd halmazállapotú Volldünger is gyorsan oldódó, egyszerűen kezelhető készítmény. Az utóbbi két termék gyümölcsféléknél, zöldségeknél és díszfáknál is bevált, és tápoldatozás mellett lombpermetezés formájában is felhasználható.

Köszönöm a tanácsokat a Növénydoktor – növénygyógyítás Facebook oldalnak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük