Vízkultúrás orchidea nevelés praktikái

Hazánkban is egyre kedveltebb a hidrokultúrás (vízkultúrás) növénytermesztés, amikor a növények nem földben, hanem csak vízben és tápanyagban nevelkednek. Olvasónk sok rossz tapasztalatot szerzett az orchideák cserépben tartásával, ezért döntött a vízkultúrás orchidea nevelés kipróbálása mellett. Fényképekkel illusztrálva mesélt arról, hogy tartja a lepkeorchideákat ültetőközeg nélkül, csak vízben.

Vízkultúrás orchidea tartás praktikái

Többféle szobanövény is sikeresen nevelhető pl. dracéna, aszparágusz, flamingóvirág, buzogányvirág, korallvirág, afrikai ibolya, lepkeorchidea, kroton, csüngőágú fikusz, begóniák, broméliák, pálmák, páfrányok, anyósnyelv.

Olvasónk az orchideáit tartja vízben. Elmeséli, hogyan.

Arra gondoltam, hogy megírom így 5 hónap távlatából, amióta elkezdtem a vízkultúrázást, hogy hogyan fejlődnek a növényeim, hátha segítség számotokra.

Elöljáróban azt tudni kell, hogy a cserépben tartásnál nekem szinte csak rossz tapasztalataim voltak. Pedig nagyon sokat foglalkoztam velük. Ami a legfőképpen aggasztott, hogy nem is virágoztak évekig az orchideáim. Amikor átültettem őket azt nem bírták, és kipusztultak.

Így hát elhatároztam, hogy kipróbálom a vízkultúrázást. És ekkor jött a csoda, amihez persze idő kellett, de még az a növényem is, amire azt hittem hogy kipusztul, elkezdett hozni új kis gyökereket. Egy gyökere volt az elején, ami életben tartotta.

Elkövettem azt a hibát az elején, mint, ahogy sokan mások, hogy a töve bele ért a vízbe. Ezzel elkezdődött a penészesedés.

Legfontosabb, hogy a tő nem érhet vízbe.

A gyökereknek is csak kb. az aljából 2 cm érjen bele a vízbe. Ha csak egy gyökere van, akkor célszerű áztatni akár minden nap is a növényt kb. egy órára, majd hagyni kiszáradni éjjel, és ezt ismételgetni.

Az elején áztattam 3 naponta és hagytam kiszáradni a gyökereket és levágtam ami elszáradt vagy barna volt. Aztán voltak un. száraz napok, amikor nem volt alattuk víz sem. Az utóbbi időben akkor lecseréltem a vizet, ha elkezdett zavaros lenni. De hetente mindegyik kap új vizet.

A gyökeresedés megindulásához én egy teljesen egyszerű un. “Önadagoló tápoldatot” használtam. A víz mennyiségétől függően csepegtettem a vízbe. Soha nem csapvizet kaptak, hanem felforralt és visszahűtött vizet, amelybe két csepp fito tápoldatot raktam.

Ami még fontos lehet, hogy az új növényeket mindig külön raktam. Először a többitől pár napig, hogy meggyőződjek róla, hogy nincsen rajta kártevő vagy más betegség.

Kettő tősarj, amit tilos levágni. Később le lehet választani az anyanövényről, ha megerősödtek.

Nagyon köszönöm a tanácsokat Kancsár Dórának!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük