Piros árvacsalán (Lamium purpureum) gondozása és felhasználása

A tavasz egyik első virágzó vadnövénye a piros árvacsalán (Lamium purpureum). Egyszerűen gondozható, gyorsan terjedő talajtakaró, amely ideális árnyékos kerti részekbe. Nem feledkezhetünk meg arról a tényről sem, hogy a piros árvacsalán ehető növény és számos gyógyhatással rendelkezik. A levelei és a virágai fogyaszthatók nyersen, salátába keverve, vagy főzve, levesekbe, szendvicsekbe, teaként is.

piros árvacsalán

Piros árvacsalán (Lamium purpureum) származása, jellemzése

Az apró pirosas-lilás virágairól és leveiről könnyen felismerhető piros árvacsalán az ajakosvirágúak rendjébe, a mentafélék családjába tartozik. Európában és Ázsiában őshonos növényfaj. Igénytelen, általában mezőkön, utak mellett, szántók környékén nő, de kertekben is lehet vele találkozni.

A magyar neve csalóka, ugyanis virágai nem pirosak, sokkal inkább lilák vagy rózsaszínek. Levelei pelyhesek és ásóalakúak.

Az árvacsalán már márciusban virágzik és színes virágaival a kertbe csalogatja a tavasszal ébredező méheket, ami különösen hasznos a gyümölcsfák virágzásakor.

Piros árvacsalán igényei és gondozása

A piros árvacsalán a félárnyékos és árnyékos helyeket kedveli. A tűző napon a levelei megéghetnek.

Jól bírja a hideget, akár -20 °C-ig is télálló, így nem kell telelteni.

Legjobb számára a nedves, de jó vízelvezető talaj, de a meszes talajt is tolerálja.

Rendszeresen öntözzük, de ügyeljünk arra, hogy ne álljon vízben. Trágyázni nem kell.

Metszés

A piros árvacsalánt nem kell metszeni.

Piros árvacsalán szaporítása

Magról, tőosztással és dugványozással is szaporítható.

Betegségek és kártevők

Ritkán támadják meg a betegségek és a kártevők.

Vitamin- és ásványianyag-tartalma

A piros árvacsalán számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, beleértve a C-vitamint, az A-vitamint, a káliumot, a kalciumot és a magnéziumot. Ezenkívül flavonoidokat és tanninokat is tartalmaz, amelyek antioxidáns hatással bírnak.

Magvai olaja tele van hatékony antioxidánsokkal is.

Piros árvacsalán felhasználása

A piros árvacsalánnak számos gyógyhatást tulajdonítanak. Használható légúti megbetegedések, emésztési problémák, gyulladások és bőrproblémák kezelésére. Levelei vágott sebre téve csillapítják a vérzést, és gyorsítja a regenerációt. Emellett vízhajtó, gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatással is rendelkezik.

Az árvacsalán minden része ehető. Annak ellenére, hogy a mentafélék családjának tagja, nincs menta íze – inkább enyhén fű- és virágszerű, lila részei pedig kissé édeskések is lehetnek.

Remek kiegészítő friss salátákba, levesekbe, pestónak vagy turmixok. Leginkább édes gyümölcsökkel összeturmuixolva vagy teaként alkalmazva élvezhetjük jótékony hatásait. Nagyobb mennyiségben hashajtó hatása van, ez mindenképp vegyük számításba.

Íme néhány tipp a piros árvacsalán fogyasztásához:

  • A leveleket és a virágokat a legjobb a tavaszi hónapokban gyűjteni, mielőtt a növény magot hozna.
  • A leveleket és a virágokat frissen vagy szárítva is fogyaszthatjuk.
  • A friss leveleket salátába keverhetjük, szendvicsbe vagy turmixba is tehetjük.
  • A szárított leveleket teába is áztathatjuk.

Fontos megjegyezni, hogy használata terhesség és szoptatás alatt egyáltalán nem javasolt.

Ha bármilyen egészségügyi problémája van, konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdené fogyasztani a piros árvacsalánt.

Tippek a piros árvacsalánhoz

  • Tavasszal vagy ősszel ültessük.
  • Ültetésekor ügyeljünk arra, hogy a talaj nedves legyen.
  • Fagymentes napokon télen is öntözzük, de kevesebbet, mint nyáron.
  • Gyorsan terjed, ezért kordában kell tartani.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük