Flamingóvirág (Anthurium), ahogy az olvasók gondozzák

Az egzotikus szépségű flamingóvirág (Anthurium) méltán az egyik legnépszerűbb szobanövény. A színes, mutatós virágai vázába téve vagy a növényen hagyva is hetekig virítanak. Szakszerű gondozással évekig a lakás dísze lehet és évente többször új virágainak is örvendhetünk.

piros flamingóvirág

Flamingóvirág (Anthurium) jellemzése

A Dél-Amerikából származó flamingóviárg (Anthurium) sötét zöld levelei ívelten kihajlók. Csavarodó torzsavirágzatát nagy, fényes fellevelek teszik látványossá. A fellevelek fehér, rózsaszín, lila, lazac, világoszöld vagy élénkpiros színben pompázhatnak. Szív alakú fellevelei és torzsavirágzata miatt a szerelmesek virágának is tartják. Szokták fütyivirágnak is hívni.

A 19. század közepéig csak Brazília sűrű erdeinek fáin élt. Hosszas és fáradságos munkának köszönhető, hogy ma már a lakásban is sikerrel nevelhetjük. Lakótelepi lakásokba is ideális, hisz télen is minimum 18-20 fok meleget igényel. A páratartalom biztosításához azonban érdemes kavicságyra rakni és időnként permetezni a leveleit. Kedveli a világosságot, de közvetlen naptól védjük. Mérsékelten, lágy vízzel öntözzük, két öntözés között hagyjuk a földjét kiszáradni.

Az elvirágzott virágokat távolítsuk el, valamint az elöregedett leveleket is vágjuk le. A virágzáshoz nagyon sok tápanyagra van szüksége. Az újabb virágzás érdekében érdemes két évente friss, laza, tőzeges földbe ültetni. Tavasztól őszig hetente egyszer adjunk neki tápoldatos vizet.

Tőosztással szaporíthatjuk.

Flamingóvirág gondozása az olvasóknál

Nyáron az erkélyen nyaral

Rein Tünde: „Ez a példány úgy 4-5 éves lehet, és egész évben virágzik. Nyáron az erkélyen a nagyobb növények takarásában „nyaral” egy kavicsos tálcán, amit naponta felöntök vízzel, ez biztosítja számára a párát. Ősszel, mikor hűvösödnek az éjszakák, behozom a lakásba, és kb. 1 méterre helyezem az ablaktól, hogy a tűző nap ne érje, de azért világos helyen legyen. Ezekkel a virágokkal, illetve fellevelekkel hálálja meg a gondoskodást, amik igen tartósak, több hónapig is díszlenek. Az elején elkezdett felkopaszodni, és nem tudtam, mit csináljak. De most már alakul az alakja. Nyáron elméletileg kéthetente tápoldatozom. Gyakorlatilag, amikor eszembe jut, hogy már rég nem kapott tápot a „kollégakkal” együtt. Télen egyáltalán nem kap.”

flamingóvirág torzsavirágzata

Rendszeres tápoldatozás szükséges

Géczi Erzsi: „Lassan két éve, hogy kaptam két cserép flamingót. Rendszeresen tápoldatozom őket télen is, folyamatosan virágoznak. Most négyfelé ültettem őket, mert nagyon elburjánzottak a cserépben. Egyelőre a kisebb sarjak is jól vannak. Nyugati fekvésű ablakban vannak, így néha a nap is süti őket. Nyáron a nagy hőség idején redőnnyel árnyékolom. Még soha nem sikerült ilyen sokáig életben tartanom virágzó virágot.”

lila flamingóvirág

Az átültetést nem szereti flamingóvirág

Vadady Mária: „Remélem lesz olyan akinek személyes tapasztalatai vannak e növénnyel, mert nekem meg gondjaim. Régen kaptam egy minit, ami évekig nyílott, gyönyörű volt, aztán mivel fölnyúlott, megcsúnyult, szétszedtem, újra elültettem. Azóta nem megy semmire. Még él, néha hoz levelet, de kész kudarc. Jó volna ha akadna valaki aki elmeséli, hogy ő hogy csinálja jól. Guglis tanácsok nem érdekelnek, azokat én is előkereshetem, csak a személyes tapasztalatok. Hol tartják, mikor milyen tápot kap, hogy locsolják.

„Még annyit hozzátennék, hogy rengeteg színben, méretben létezik. Van zöld virágú fajtája, ami pl. férfiak számára kiváló virág ajándék (már ha az a férfi a virággondozós fajtához tartozik). Van belőle fekete virágú (nagyon sötét barna), bordó, meggypiros, paprikapiros, narancssárga, fehérből rózsaszínűbe átmenetes, lilás stb. De a nagyvirágúból, amit hosszú szárral, a végén fiolában árulnak láttam olyat, hogy a közepe zöld volt, a széle felé meg piros.(Vagy fordítva?…) Vágott virágként is hihetetlenül tartós (ha frisset kapunk a virágboltban). Drága virág, de érdemes akár egy szálat is ajándékozni, mert egy szép modern vázában nagyon jól néz ki egy hónapig is. Én egy kis mini narancsszínű cirmosat vettem nem régen. Hátha megmarad…”

Flamingóvirág

A flamingóvirág szereti a vizet, de hagyjuk kiszáradni a talajt

Nagyon jól összefoglalták az olvasók a falmingóvirág gondozásának teendőt. Magam részéről egy nagy buktatóról szeretnék még szólni.

Gyakran megesik, hogy a flamingóvirág elhervad vagy a levelein barna foltok jelennek meg. Mindkét probléma a nem megfelelő öntözésre vezethető vissza.

A flamingóvirág szereti a laza talajt, ami lehetővé teszi a felesleges víz gyors eltávozását. Érdemes kicsit savanyúbb kémhatású, tőzegalapú, perlitet és fakérget tartalmazó földkeveréket készíteni számára. Ez meggátolja, hogy elmocsarasodjon a talaj a cserépben és biztosítja a felesleges víz távozását, és a gyors száradást.

Ha nem ilyen talajba ültettük, akkor sincs nagy baj, csak ügyeljünk arra, hogy sose álljon alatta a víz. Két öntözés között mindig várjuk meg, hogy kiszikkadjon a földje, és a sugárzó hőtől, azaz a rediátortól távol legyen.

Nagyon köszönöm a tanácsokat az olvasóknak!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük