Banán gondozása és szaporítása

A kertészkedő ember számára izgalmas növény a banán. Nem csak azért, mert esetleg termés is várható tőle, hanem azért is, mert a kis cserepes növényként vásárolt banáncserje idővel a lakás tekintélyes „bútordarabja” lesz. Hatalmas levélkötege elegánssá varázsolja a környezetet, párologtatásával pedig növeli a lakás légnedvesség-tartalmát. A banáncserje gondozása és szaporítása is egyszerű.

banán levele, virága és termése

Banán származása

A banánfélék eredeti őshazája a trópusi Ázsia, ahonnan a gyümölcsöttermő banán (Musa paradisiaca) már vagy ezer éve elkerült Afrikába. Onnan arab, spanyol és portugál hajósok révén jutott el az amerikai kontinensre.

A 17. századig maláj nevén (pizang) szerepelt, később portugál eredetű neve (bananas)vált ismertté.

Ismertető jegyei és életciklusa

A banán törzses növény ugyan, de ez valójában áltörzs, amely nem fásodik. Hosszú levélnyelek alkotják a vaskos, több méteres képződményt, amelynek csúcsán a hatalmas, elefántfülnél is nagyobb levelek fejlődnek. Egy-egy levél hossza a három métert is elérheti, cserépben „csupán” másfél méter hosszú lesz.

A föld alatt karvastagságú gyöktörzset fejleszt, amelyen több rügy van. A nagy növény mellett apró sarjak is fejlődnek.Ezek később jutnak szerephez, ha elegendő föld áll a növény rendelkezésére.

A banán azért tekinthető iizgalmas növénynek, mert mindössez egy év alatt lezajlik a teljes életciklusa. A kis sarj kibújik a gyöktörzsből, 2-5 méteres óriássá fejlődik, majd egyszer csak a levélüstökből fürtvirágzat nő ki, amelyet vöröses barnalepellevelek takarnak.

A tulajdonképpeni virág csak akkor válik láthatóvá, amikor egy-ey lepellevél felnyílik. Alatat örvökben sorakoznak a zöldesfehér virágok, amelyekből a későbbi gyümölcs fejlődik.Az érési folyamat 3-5 hónapig tart. Eközben folyamatosan hízik a termés, de az anyanövény töve körül egyre-másra napvilágra jönnek a kisebb-nagyobb sarjak.

Amint a babánfürt – amely kifejlett állapotában 15-40 kg súlyú – beérik, a termést hozó növény kidől, és elpusztul. A legerősteljesebben fejlődött, nemrég kibújt sarj gondoskodik a fajfenntartásról, és a következő évben ez terem.

banán virága

Banáncserje gondozása szobában

A banáncserje könnyen nevelhető növény. Helyváltoztatásra, huzatra nem érzékeny, a nagyobb hőingadozást is elviseli. Ugaynolyan jól érzi magát távfűtéses, lakótelepi szobában ( csak akkor gyakrabban kell permetezni a levelét),mint tíz fok körüli verandán vagy télikertben.

Gyors növekedése miatt évente többször át kell ültetni. Ennek szükségességét nem a növény, hanem a rendelkezésre álló hely határozza meg: minél nagyobb edénybe kerül, annál erőteljesebben növekszik.

A helyiség hőmérsékletéetől függően melegben gyakran, hűvösebb helyen mérsékelten kell öntözni.

Terméshozatalra csak akkor lehet számítani, ha gyökérzetét legalább egy köbméter föld veszi körül, azaz méteres átmérőjű és mélységű dézsában növekszik.

Nyárra a kertbe is kirakhatjuk a dézsás banáncserjét, de a fagyok előtt mindenképp menekítsük fagymentes helyre, szobába vagy télikertbe.

Banán szaporítása

A dísznövényként is elterjedt törpebanán nem érlel magot, ezért csak a sarjhajtás leválasztásával és átültetésével lehet új növényt előállítani. Ehhez a tavasz a legideálisabb időszak, mert akkor lesz elég ideje az új helyen gyökeretereszteni.

A melléksarjat akkor lehet leválasztani, amikor annak már legalább három levele kifejlődött. Viszont ne halasszuk soká a sarjak leválasztását, mert ha már nagy lombja van a sarjnak, akkor a kiásás jobban visszeveti a fejlődésben.

A növényt ássuk körbe és emeljük ki a földből, majd a sarjat vagy sarjakat éles késsel vágjuk le. Nyugodtan elvághatjuk a sarjat az anyatővel összekötő gyökérészt, ettől nem lesz baja. Az anyanövénynek tekintett nagy példányt vissza lehet ültetni eredeti cserepébe.

A sarj növekedése meggyorsítható, ha a leválasztott gyöktörzsdarabon némi gyökérzet is van. Az ületető föld legyen laza és tápanyagban gazdag, szórjunk alá komposztált marhatrágyát sé öntözzük meg alaposan.. Az új növény már egy-két hét elteltével jelzi, hogy sikeres volt a „műtét”: új levelet kezd fejleszteni.

Banáncserje tartása a kertben

A kertbe kiültetett banánt ősszel vissza kell vágni kb 1 méteresre és be kell takarni szalmával, fóliával, hogy meg ne fázon. Tavasszal kibontva újra növekedésnek indul.

Banán termesztése olvasói tanácsokkal

A banán termesztése a magyar éghajlati viszonyokon csak télikertben vagy napos zárt térben lehet igazán sikeres. A virágzástól a banán termés beérésig 9 hónapra van szükség, ezalatt végig meleg helyen kell tartani a banáncserjét. Hogy milyen egyéb gondozást igényel még, azt olvasónk árulja el, akinél évek óta terem a banán.

Így használható a banánhéj a kertben

A kertészkedők örök vágya, hogy csodálatos növényeik legyenek és mindezt a legegyszerűbben, legtermészetesebb módon és költséghatékonyan valósítsák meg. Az élesztős tápoldat tapasztalatai után most arról meséltek az olvasók, hogy használható fel a banánhéj a kertben a virágzás elősegítésére.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük