Így biztosítható a virágok öntözése a nyaralás alatt

Nagy utazóként és növényimádóként számomra is a nyár egyik fontos megoldandó feladata a virágok öntözése a nyaralás alatt. Többnyire nem egyszerű egy családtagot vagy közeli ismerőst találni, aki hajlandó bevállalni a növényke átmeneti gondozását és naponta akár órákat tölteni virágaink babusgatásával. Jobb, ha rögtön más megoldást keresünk a zöld oázisunk vízszükségletének biztosítására. Hoztam pár ötletet, ami neked is segíthet biztosítani a nyaralás alatti vízutánpótlást és a növények túlélését. 

virágok öntözése a nyaralás alatt

Így biztosítható a virágok öntözése a nyaralás alatt

A házi kedvenceket a nyaralás alatt sem kell magukra hagyni. A doromboló cirmost vagy a csaholó kutyust egyre több szállodába, panzióba magunkkal vihetjük. Esetleg kereshetünk egy barátságos állatpanziót, ahol mindent biztosítanak számukra és segítenek elviselni hiányunkat.

A növényeink terén azonban közel sem vagyunk ilyen szerencsés helyzetben. Nem tudjuk a hónunk alá csapni őket, sőt átmeneti hotelek, kertészetek sem léteznek, ahol ideig-óráig befogadnák és ellátnák őket. Többnyire marad az a lehetőség, hogy megkérjük a szomszédasszonyt, egy családtagot vagy ismerőst, hogy viselje dolgát növényeinknek. Idegent nem szívesen engedünk a lakásba, a családtagjaink, barátaink pedig gyakran több órányi utazásra laknak.

Segíti a virágok túlélését, ha jó kondícióban vannak. Elutazás előtt tápoldatozzuk és alaposan áztassuk be őket. Nagyon jó szolgálatot tesz az élesztős tápozás. Egy nagyobb, vízzel feltöltött edénybe állítsuk be a cserepeket és hagyjuk, hogy jól megszívják magukat.

Nézzük, milyen megoldások jöhetnek szóba, milyen parktikákkal biztosítható a virágok öntözése a nyaralás alatt!

Sötétebb, védettebb helyre helyezés

Jó megoldás, ha a növényeket ideiglenesen áthelyezzük hűvösebb, védettebb helyre. Bevihetjük őket a lakásba, folyosóra, ahol alacsonyabb a hőmérséklet és a tűző naptól sem kell tartani. Sötétebb, hűvösebb helyen kevesebbet párologtatnak és hosszabb ideig tűrik a vízhiányt. A vízigényesebb és pngó vizet is eltűrő növényeket akár a fürdőkádba, zuhanytálcába is tehetjük. A növények behelyezése után elég csupán pár centi magasságban vizet engednünk és a vízigényes növények napokig vígan ellubickolnak majd.

Sokan ódzkodnak az erkély virágainak átrendezésétől, mert félnek, hogy ezzel “nem vagyunk itthon, gyere bátran” üzenetet küldenek a betörőknek. A gonosztevőktől a változatlan helyen hagyott virágok sem védenek meg. Ha egy betörő be akar törni valahova, be is fog. Még ha az erkélyt nem rendeztük át, akkor is. Biztonsági eszközökkel, berendezésekkel és segítőkész, éber szomszédokkal sokkal inkább megelőzhető a baj.

Árnyékolás

Nyaralás alatt is jó szolgálatot tesz az árnyékolás. Kúszónövényekkel, függönyökkel, napernyőkkel kellemesebb klímát alakíthatunk ki az erkélyen. A hűvösebb és árnyákosabb szegletbe csoportosított növények egymást is óvják, árnyékolják.

Árnyékolni a földfelszínre rakott agyaggranulátummal vagy kaviccsal is tudunk. A virágföldre helyezve lassítják a párologtatást, a föld kiszáradását, így alatta a föld tovább nedves maradhat. Agyaggranulátumot érdemes már a tavaszi ültetéskor is használni. A cserép aljára, alsó rétegként helyezve magába szívja, megköti a vizet, majd pedig ha szükséges, a gyökerek elszívják belőle a nedvességet.

Ha van a balkonon egy csobogó vagy egy kis kerti tó, akkor célszerű a virágokat aköré csoportosítani, mert a párás környezetben kevesebb a vízigényük.

Víztározós cserép

Víztárolós balkonládával vagy cseréppel néhány napra megoldható a vízellátás. Sokféle víztározós cserép kapható, de akár saját magunk is elkészíthetjük. Készítése pofon egyszerű, ahogy ebből a csupán egy perces videóból is megtudhatjuk.

Öntözőrendszer

Programozható automata öntözőrendszer a legtökéletesebb megoldás, de ennek kialakítására keveseknek telik. Házilag is barkácsolhatunk „locsolórendszert”, ami 3-7 napig gondoskodik a folyadék-utánpótlásról.

Vastag, jó vízfelvevő képességű fonal, egy nagy palack és egy szívószál, mindössze ennyi kell és már kész is a saját öntöző automatánk. A vizes fonal egyik végét a vízzel töltött palackba, a másikat pedig először egy szívószálba, majd ezzel együtt mélyen a virágföldbe a rakjuk. A kis szerkezetünkkel a növény annyi vizet vesz fel, amennyire épp szüksége lesz.

Hasonlóan jó megoldás a vízzel telt nagy műanyag palack vagy akár boros üveg fejjel lefelé történő elhelyezése a növény mellé. A műanyag palackot töltsük meg vízzel, lazán csavarjuk rá a kupakot. Az így keletkezett kis résen majd ki tud folyni a víz. A palackot fejjel lefelé szúrjuk a virágföldbe, majd az aljára meleg szöggel fúrjunk 2-3 lyukat, hogy a levegő ki-be tudjon áramolni. Vízigényes növényeknél több palack elhelyezése javasolt.

Ha hosszabb nyaralást tervezünk és nem találunk senkit, aki vállalná a növényeink rendszeres öntözését, meg kell oldanunk, hogy a növények saját maguk vízhez jussanak. Egy jól működő öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg is elkészíthető. Kindris Brigitta házilag barkácsolt locsoló rendszere évek óta hatásosan működik a balkonon, a növényei meg sem sínylik a hosszabb távollétét. Fotókkal illusztrálva mesélte el a bevált, bárki által megvalósítható módszer lényegét. Nézd meg, milyen egyszerűen készül az automata öntöző erkélyre!

Öntözőrendszer balkonnövényekhez saját kezűleg

5-7 napnál hosszabb távollétnél mindenképp kell találni valakit, aki legalább a ”házi öntözőrendszerünkben” biztosítja a víz utánpótlást.

Tipp: A pangó vizet nem szerető virágokat (pl. pozsgások, mediterrán növények többsége) soha ne helyezzünk vízfürdőbe! Ezek sokkal jobban tűrik a szárazságot, mint a túlöntözést.

Jó nyaralást kívánok neked és a virágaidnak is!

Kertünk és erkélyünk nyáron mutatja a legszebb arcát, persze csak akkor, ha a növények gondozását az időjáráshoz igazítva végezzük. A nyári öntözés több buktatót is rejt magában, hiánya pedig egyenesen katasztrófához vezet. A növények ebben a hőségben többet párologtatnak és sokkal több vizet kívánnak. Különösen a balkonnövények igényelnek kiemelt gondoskodást a kánikulában, hisz a viszonylag kis cserepek földje hamar kiszárad. Pár alapszabály betartásával a hőséget is jól viselik a növények és nem marad el a virágözön sem.

Nyári öntözés – így locsolj okosan a hőségben

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük