Áttelelt muskátli metszése, tavaszi gondozása

A muskátli teleltetés ideje még nem járt le, messze még az az idő, amikor a muskátlik kikerülhetnek a szabadba. Arra viszont már eljött az idő, hogy elővegyük a téli álmukat alvó muskátlikat és felkészítsük őket a tavaszi virágzásra. Első teendő a muskátli metszése, majd gyakoribb öntözéssel és tápoldatozással segíthetjük az újjáéledésüket és virágba borulásukat.

dúsan virágzó futómuskátli

Áttelelt muskátli metszése

Bármennyire is igyekeztünk betartani a muskátlik téli gondozásának szabályait, a teleltetett muskátlik március elejére már elég lepusztult állapotba kerülnek. A fényhiány miatt leveleik nagy részét elvesztik, a megmaradtak megsárgulnak. A növény persze erőlködik, és gyakran erőtlen, gyenge hajtásokat hoz, időnként bimbók is megjelennek a növényen. Nehéz ilyenkor elhinni, hogy a sokszor élettelennek tűnő növény néhány hónap múlva virágba borul és burjánozni fog.

Pedig megfelelő gondozással, alapos metszéssel igen is sikerülhet. A dús virágzásnak egyetlen titka: az alapos visszavágás.

kertészkedés a balkonon

Muskátli metszésének menete

Kezdjük a letisztítással: távolítsuk el ez elszáradt leveleket, bimbókat. A szárakat 2-3 hajtás kezdeményig, 8-10 cm magasságig vágjuk vissza. Nem kell megijedni, a rejtett rügyek majd újraélednek és pár hónap alatt szép bokros, formás alakú, dúsan virágzó muskátlink lesz.

teleltetés után megtisztított és megmetszett muskátli

Évenkénti átültetésre nincs szüksége minden évben a muskátlinak, azt elég 2-3 évente megtenni. A köztes években elégséges a felső 3-4 cm földréteget eltávolítani és friss muskátli földdel pótolni. Az általános virágföld megfelelő a muskálinak, de kapható muskátliföld is.

A melegebb és világos helyen tartott növények szép fejlettek lehetnek. Ezeket sem szabad sajnálni visszavágni. A szép egészséges hajtásokból érdemes ledugni párat, hogy újabb növényeink keletkezzenek.

muskáli és leander szaporítása

Áttelelt és megmetszett muskátli tavaszi  gondozása

Minél fiatalabbak a tövek, annál gazdagabban virágoznak majd visszavágásuk után. A megtisztított és megmetszett növényeket öntözzük be és világos, de nem tűző napos helyre tegyük. Továbbra is legyünk mértéktartóak, akkor öntözzük csak, ha a föld kiszárad. Ilyenkor azonban adjunk bőven vizet, hogy a föld nyirkos legyen, de ne álljon alatta a víz. Öntözésnél ügyeljünk arra, hogy a levelekre ne kerüljön víz.

Két hét múlva kezdjük el a hetenkénti tápoldatozást. A muskátli szépen fejlődik az élesztős lötyitől, az élesztős tápoldat eredményességéről több olvasónk is beszámolt.

A muskátlikat csak a fagyok elmúltával, úgy május közepe táján tegyük ki a kertbe vagy erkélyre. Fokozatosan szoktassuk őket a naphoz.

Muskátli szaporítás egyszerűen, eredményesen

Késő őszig virágoznak, csak a fagyok előtt vigyük be a muskátlikat teleltetésre.

A muskátli nagyon jól társítható más balkonnövényekkel, egyszerűen gondozható és nagyon hálás növény, kezdő kertészkedőknek is bátran ajánlom.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük