Így marad életben a muskátli télen

A muskátli az egyik leghálásabb és legkedveltebb virágzó növényünk, tavasztól a fagyok beálltáig virágözönnel tölti meg az ablakokat. Sokan egynyári növényként tartják és évente új töveket vásárolnak. Pedig megfelelő gondozás mellett a muskátli télen is életben tartható. Téli virágzására ne számítsunk, de a következő tavaszt szép növényekkel indíthatjuk, ami nyárra ismét virágba borul.

Muskátli télen

Így marad életben a muskátli télen

A muskátli megmentése a következő évre elsősorban a hozzáfűződő érzelmeink és sikerélmény miatt fontos. Tavasszal méltányos áron vásárolhatunk új töveket, de sokkal jobban értékeljük azt, amit saját magunk tartottunk életben hosszú éveken át. Főleg, ha például egy számunkra kedves személytől kaptuk, vagy azt még a nagyi szorgos keze is öntözte.

Ahogy a legtöbb növény halálát, a muskátliét is a túlzott babusgatás, a túlöntözés okozhatja. Ha ezt megúszta nyáron, akkor nyugodtan vágjunk bele a teleltetésébe a tél beállta előtt.

A legfontosabb teleltetési szabály, hogy a muskátlinak pár hónapos nyugalmi időszakra van szüksége. Télen tehát azzal teszünk a kedvükre, ha békén hagyjuk őket.

Teleltetés előtti teendők

A muskátlit nem kell félteni, nem szabad túl korán bevinni a teleltető helyére. Ősszel elviseli az enyhe, maximum 1-3 fokos fagyokat, sőt jót is tesz nekik, ha a hűvösebb idő kint éri őket. Ha ettől hűvösebbre fordul az idő, akkor viszont mielőbb melegebb helyre kell menekíteni kedvenceinket. Az utóbbi években én csak november végén, december elején menekítettem be az erkélyről a musktlikat.

Mielőtt bevisszük a virágokat teleltetésre, mindenképp tisztítsuk meg az elszáradt levelektől, növényirészektől. A gyenge részeket és a bimbókat is nyugodtan eltávolíthatjuk. Megmetszeni majd tavasszal kell és akkor jön el a szaporításideje is, ha az augusztusban lemaradtál róla. A kinti szennyeződéseket és kártevőket zuhanyoztatással tudjuk eltávolítani.

Álló muskátli

A hagyományos állómuskátliknak – amelyeket szokás paraszt muskátliként is emlegetni -, világos és hűvös teleltetőhelyre van szükségük. A maximum hőmérséklet ne emelkedjen 4 -10 °C fölé. Az alacsony hőmérséklet pihenésre készteti a növényt, megáll a fejlődésben.

Hagyhatjuk a cserepében is, de ha helyhiányban szenvedünk, érdemes kiemelni őket és szorosan egymás mellé helyezve újságpapírban vagy földben tárolni a töveket. Télen szinte locsolni sem kell, legfeljebb havonta egyszer adjuk egy csöpp, tápoldat nélküli vizet a földhöz.

Hetente érdemes ellenőrizni, hogy nincsenek-e kártevők vagy kórokozók a növényeken. Ha ilyet találunk, azonnal különítsük el a nyövényt és kezdjük el a kártevőmentesítést.

Többen a száraz teleltetésre esküsznek és újságpapírban vagy felfüggesztve tárolják. Nagyon fontos ennél a módszernél, hogy teljesen száraz legyen gyökér, mert ha nedves lesz a papír, akkor könnyen rothadni kezdenek a növények.

Futó muskátli

A futó muskátlik csak magasabb, 15 fok feletti hőmérsékleten tartva maradnak életképesek. Ezeket már bevitelkor érdemes alaposan visszavágni, csupán csak 10-15 centis részek maradjanak rajta. A melegben többet párologtatnak, ezért számukra az öntözés is fontosabb. Soha ne hagyjuk kiszáradni a földet.

A fenti tanácsokat betartva nem marad el az öröm, és a tavaszi ébresztés után gyönyörű hajtásokkal és virágözönnel hálálják meg a téli sziesztát.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük