Metszés és lemosó permetezés – első teendők a kertben

A metszés és tél végi lemosó permetezés az év első teendői a kertben. A február közepétől végezhető két kerti munka alapozza meg az egész kertszezont. Ettől függ mennyi és milyen minőségi gyümölcsöket szüretelhetünk majd ősszel. Olvasónk foglalta össze a legfőbb tudnivalókat, amiben kitér arra is, hogy miért szükséges a lemosó permetezés, mikor és hogy kell metszeni és permetezni a növényeket tavasszal.

Gyümölcsök a kertben - Metszés és lemosó permetezés fontossága

Metszés és lemosó permetezés mikéntje

Itt a jó idő – éledeznek az áttelelt kártevők és a kórokozók a kertekben, most kell cselekednünk, hogy idén jó termésünk legyen. Ha pompázatos gyümölcstermésre vágyunk, most van itt az ideje a tél utáni munkálatok megkezdésének a kiskertekben.

Miért kell permeteznünk?

• A téli nyugalmi időszak után a rügyek megduzzadnak és felkészülnek a kihajtásra.
• Ezzel egy időben megkezdődik a fán telelő kórokozó gombák (moníla, tafrina, lisztharmat) szaporodása is és támadásra készen várják az első levélkék, hajtások kibontakozását.
• A téli időjárás hatására a fákon sebek keletkezhetnek, amelyeken keresztül a gombák és baktériumok könnyen behatolnak, ezzel a fertőzés helyén háncs- és faszövetpusztulást okoznak, aminek következtében rákos, mézgás sebek keletkeznek.

Az őszi és a téli hónapokban történt fertőzések okozta elhalás azonban csak a kora nyári hónapokban, a fokozott vízigény idején észlelhető. A törzs fertőződése esetén a fa elpusztul, az ágak fertőződésekor azok elszáradását figyelhetjük meg. Nemcsak a kórokozók, de a kéregrepedésekben megbújó kártevők, atkák, tetvek ellen is védekeznünk kell. Ha szakszerűen végezzük a lemosó permetezést, a tenyészidőszak folyamán időt és pénzt takarítunk meg a permetezéseken, ráadásul így csökkenthetjük az elfogyasztásra kerülő gyümölcsben felhalmozódó szermaradvány mennyiségét.

Permetezés előtti fontos teendők – metszés

• Ha az ősszel, vagy télen nem tettük meg, akkor most mindenképpen távolítsuk el a csonthéjasokról, illetve a manduláról az összeaszalódott, kiszáradt termésmaradványokat, amelyek a monília első számú fertőzési forrásai.
• A metszést is a permetezés előtt végezzük el, mert a megritkított koronát sokkal hatékonyabban vonja be a permetszer.
• A metszés során az elhalt, beteg ágrészeket is távolítsuk el!
• Fontos szabály, hogy a 2 centiméternél nagyobb átmérőjű sebzéseket sebkezelővel kell lezárni.
• Metszés során többször fertőtlenítsük a metszőollót, mellyel megakadályozhatjuk egyes betegségek átvitelét egyik növényről a másikra.

A lemosó permetezés szabályai

• A lemosó permetezéshez használható szerek kontakt készítmények, azaz felszíni hatáskifejtéssel, 8-10 napos hatástartammal rendelkeznek. Néhány szernél vigyázni kell a rügypattanás utáni növényt károsító hatásra, de a legtöbb készítményt ilyenkor is lehet használni.
• A lemosó permetezést igen nagy lémennyiséggel kell elvégezni, úgy, hogy a törzseken és ágakon biztosítva legyen az egyenletes fedés; áztatásszerűen végezzük. A kijuttatott permetlé mennyisége a fakorona átmérőjétől függ.
• Egy 3 méter átmérőjű fa esetében 5-6 liter, ugyanekkora, de sűrűbb ágrendszerű fánál 8-9 liter permetlevet juttassunk ki.
• A lemosó permetezést mindig száraz, szélcsendes időben végezzük, így növeljük a szer megtapadásának esélyét.
• A lemosó permetszerek mindegyike méreg, ezért a szer keverése illetve kijuttatása során indokolt a védőfelszerelés használata (fejfedő, maszk, permetező overall). A felszerelést csak egyszer kell beszerezni, utána tisztán tartva évekig használható.
• Növényvédő szert szakboltban vásároljunk, manapság már kötelező, hogy a növényvédő szert forgalmazó üzletek végzett növényvédős szakembert alkalmazzanak. Ne sajnáljuk ráfordítani az időt a tájékozódásra, nagy árkülönbség lehet két üzlet árai közt is!
• Az almatermésűeknél, ha áttelelő rovarkártevőket találunk, feltétlenül szükséges a lemosó permetezés. Az áttelelő atkák, tetvek csapatai ugyanis a melegedő idő hatására már harcra készek arra, hogy gyümölcsfáinkat károsítsák. Ezek ellen olajos alapú permetszerrel védekezhetünk (pl: Vektafid-A)
• A csonthéjasoknál a már említett, olajos szerhez célszerű réz tartalmú lemosó permetszert is keverni, ugyanis ezeket a gombák, baktériumos fertőzések is már támadhatják. Ilyen például a tafrina gomba, ami a rügyeket deformálja, a cytospora gomba, vagy a pseudomonas baktérium.
• A szeder és málna is jó, ha ilyenkor megkapja a rezes lemosó permetezést a vesszőfoltosodás nevű gombás megbetegedés ellen. Mindkettő bő terméssel reagál a kora tavaszi odafigyelésre.
Végezetül, amire nem is gondolunk: nemcsak a díszalma, díszkörte, díszszilva, de valamennyi lombhullató díszfánk is megérdemli a tavaszi lemosó permetezést!😉👍

Nagyon köszönöm a hasznos, mindenre kiterjedő tanácsokat Királyné Kálvin Ágnesnek!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük