Kerti növények kiválasztása

A kerttervezést sokan tavasszal végzik, pedig az ősz is pont ugyanolyan megfelelő időszak. A fák, a cserjék, az évelőnövények ültetéséhez kitűnő a hosszú ősz, hisz az esősebb időszakban növényeknek van idejük hozzászokni az új környezethez. A főbb növénycsoportok után most mondok pár tippet, hogy sikeresbb legyen a kerti növények kiválasztása.

Kerti növények kiválasztása

Kerti növények kiválasztása

A kert akkor mutatja legszebb arcát, ha abban többféle növénycsoportot is találunk és egész évben van valami szín a kertben. Ezt csak is megfelelő növényválasztással tudjuk elérni.

Négy évszakra tervezzünk

Úgy válasszunk növényzetet, hogy minden évszakban legyen dekoratív növény. Színes virág,
termés, különleges lomb forma és színes lombszín, dekoratív hajtás, örökzöld lomb, mind mind alapkövetelmény a négy évszakos kerthez.

A csak örökzöldekkel a teleültett kert unalmas. Izgalmas tud lenni azonban, ha a kert az idő múlásával változik és minden évszakban más-más képet mutat.

Igények

A növények telepítésekor legfőbb szempont az ökológiai igényük. A siker érdekében egymás közelébe csak hasonló igényű növények (vízigény, nap/árnyéktűrés, savanyú/meszes talaj stb.) kerüljenek.

Harmónia

A jól megválasztott növények formájának, színének egymásra hatásával harmónia alakul ki a kertben. A színek kölcsönhatásuk során kiegészíthetik egymást vagy éppen kontrasztot alkotva erősítik egymás hatását.

Az egynyáriak harsány színei mellett jó kiegészítők az évelők pasztell színei. A különböző formájú, méretű növények, különböző formájú, méretű levelek, virágok szintén hatnak egymásra.

Gondoljunk a jövőre

TIPP: A növények telepítésekor egy olyan állapotot képzeljünk el, ami 5-10 év múlva várható.
Ha ennél hamarabb szeretnénk, hogy kertünk magasabb díszértékkel bírjon, telepítsünk
korosabb fákat, cserjéket. (Ez természetesen magasabb költségekkel is jár.) A cserjéknél
vegyünk magasabb telepítési sűrűséget és az évek folyamán ritkítsuk a növényzetet!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük