Hogyan lesz gyorsan takaró sövényed a kertben?

Mindig is buja, zöldellő sövényre vágytál, ami eltakarja a kíváncsi tekinteteket és télen is díszíti a kertedet? De nem akarsz éveket várni, mire a növények összezárnak? Akkor itt a tökéletes megoldás! Ebben a cikkben Molnár Gábor Éva kertészmérnök, népszerű nevén a füvesasszony megosztja veled a sövénytelepítés és -ápolás praktikáit, amelyekkel gyorsan és egyszerűen elérheted a kívánt eredményt. Íme a dús és gyorsan növő sövény titka!

a füvesasszony kezeli a sövényeket

Sövény, ami díszít és eltakar

A sövény ápol és eltakarja a kertet a kíváncsi szempárok elől, ezért előbb utóbb, minden kerttulajdonosnak megfordul a fejében, hogy telepítenie kellene egyet.

Csak nem mindegy, hogy mit és hova… A legfontosabb a növény fajtájának kiválasztása, hiszen a különböző habitusú, növekedési ütemű örökzöldek igényei eltérnek. Mérlegelni kell, hogy a kijelölt hely alkalmas-e az adott növényfajta telepítésére, vagy sem.

Egészen másban kell gondolkodni akkor, ha 50 cm széles helyed van, és másban, ha 150 cm-es terület áll rendelkezésre.

A másik fontos szempont, hogy mennyi időt tudsz szánni a formázására, ápolására. Vedd figyelembe, hogy a gyorsan növő típusokat év közben többször kell igazítani.

Az örökzöld sövény ültetése azért is népszerű megoldás, mert télen is biztosítja a takarást: csodás sövény lehet a babérmeggyből, borókából, leylandiból, korallberkenyéből, örökzöld ezüstfából, sőt a tiszafából is…

Bármelyiket is választod, a gyors fejlődés kulcsa minden esetben a tápanyagpótlás gyakorisága és minősége.

A gyorsan növő sövény titka

Talán láttál már olyan kertet, ahol gomba módra, 1-2 év alatt teljesen zárt, esztétikus sövény lett a növényekből, míg máshol vontatottan, akár 5-10 év alatt zártak csak össze az ugyanolyan fajtájú példányok…

Az, hogy egy sövény milyen gyorsan nyeri el tervezett méretét 90%-ban az ápolási rutintól függ, a maradék 10% pedig a környezeti adottságok és az időjárás kontójára írható.

Minden az ültetéssel kezdődik. Az alaposan meglazított talaj rendkívül fontos az eredés szempontjából. Az ültető gödör legyen legalább 2-3x nagyobb, mint a növény gyökérzete, hogy az eredés során a friss gyökerek könnyen utat találjanak. Ha nagyon kemény a talaj, lazítsd homokkal vagy komposzttal 1/3 arányban. Használj bőségesen szerves anyagot és Humin Garden talajkondicionálót az ültetés során, mert ez lesz a növény éléskamrája a későbbeikben.

Az ültetés közben gyengéden tömörítsd a földet a gyökér köré, majd a végén készíts neki nagyméretű öntözőtányért.

Ebbe a tányérba öntsd a gyökeresedést segítő koktélt sok-sok vízzel, hogy átjárja az egész gyökérzónát a víz és a tápanyag. Mindegy, hogy szabadgyökerű, földlabdás vagy konténeres az ültetésre váró növény, ugyanígy járj el.

Az örökzöldek igényesek a talaj szabadon felvehető Mg tartalmára. A sikeres eredéshez és gyors fejlődéshez már az ültetéstől kezdve biztosítsd számukra a beöntöző vízbe ezt a kulcsfontosságú nyomelemet.

gyorsan növő sövény titka a vitaminkoktél

Vitaminkoktél a dús sövényhez

A beöntöző koktél elkészítéséhez 10 liter vízbe önts:

A 10 liter vizet oszd szét 5-6 db (0,8- 1 m magasságú) növény között. Utána alaposan itasd át tiszta vízzel. Arányosan, minél nagyobb a növény gyökérzete és maga a növény mérete úgy emeld meg a beöntöző adagot.

A dús és gyorsan növő sövény gondozása

Az ültetés évében:

  • sokat öntözd, hogy bőségben éljen a növény
  • tavasszal, nyáron és ősszel mindig adj neki ebből a koktélból
  • rendszeresen permetezd lombtrágyával, hogy a környezetben lévő gombabetegség, vagy a magával hozott ellen védve legyen.

Második évben a csepegtető öntözést már ne használd naponta, hanem csak heti egy alkalommal, de akkor bőségesen, hogy átázzon a gyökérrendszer rendesen. Így tanítod meg a növényt, hogy elkezdjen nagy, mélyre nyúló gyökérzetet nevelni, ami eléri a talaj rejtett víztartalékait is.

Az éves ápolás során ne sajnáld a tápanyagot a sövénytől, mert a növekedéshez kell az energia. Ahogy növekednek az egyedek egyre nagyobb lesz a tápanyagigényük is. Egy szép magas, kiterjedt sövény sok vizet és tápanyagot igényel.

Ha biztosítod a megfelelő erőforrásokat a sövényednek, rövidesen el fogja érni az ideális magasságot. Itt bátran állítsd meg a felfelé növekedésben. Olyan magasságot válassz, amit könnyen tudsz gondozni: permetezni, vágni.

Metszés, vagy sövénynyírás után mindig permetezd le a növényt GardenMix réz- és kéntartalmú lombtrágyával, hogy a friss sebzéseken keresztül ne tudjanak bejutni a gombaspórák.

Tudom, hogy sokan utálják a vegyszereket, ezért elhanyagolják a permetezéseket. Ma már rendkívül hatékony vegyszermentes megoldások léteznek (mint pl. a GardenMix), amivel megelőzheted, vagy kezelheted az örökzöldek betegségeit.

Így lett dús a sövényem egy év alatt

Az alábbi videóban a saját sövényem mutatom be, mennyit fejlődött a fenti módszerekkel 1 év leforgása alatt.

Ha odafigyelsz a sövényedre, ezzel a néhány egyszerű ápolási technikával garantáltan gyorsan és egészségesen fog fejlődni nálad is.

Egészséges sövényeket kíván:

Molnár Gábor Éva

kertészmérnök

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük