Így lett csodaszép a Bugenvillea (murvafürt) – olvasói tanácsok

Mediterrán országokban sétálgatva az egyik növény, ami leginkább elkápráztatja az utazókat az a murvafürt vagy Bugenvillea (Bougainvillea). A Brazíliából származó murvafürt (Bougainvillea) növény szépségét az apró fehér virágait körülölelő színes fellevelek adják. A bugenvillea tartása nem olyan könnyű, mint például a leanderé, de azért hazánkban is nevelhetők gyönyörű példányok. A csodálatos mediterrán erkélyéről és dúsan virágzó murvafürtjeiről híres Kardkovács Árpád mesélte el, milyen gondozás mellett lesz sokáig gyönyörű a bugi, azaz a bugenvillea.

bugenvillea, murvafürt (bougainvillea) a budapesti  erkélyen

Bugenvillea (murvafürt, Bougeinvillea), a mediterrán csoda

A nemesítéseknek köszönhetően  a bugenvilleának sok hibrid fajtája van. A fellevelek színe lehet akár fehér, lila, sárga, narancs vagy éppen vörös. Félálló és kúszó változatai is léteznek.

Sokan félnek a tartásától, megjegyzem joggal. Valóban enm olyan egyszerű hosszútávon életben tartani, mint a mediterrán növények többségét. Sokan azt hiszik, hogy Magyarországon egyáltalán nem él meg. Ennek a hiedelemnek a téves gondozás következtében létrejött sok kudarc az oka.

Sokan csődöt mondtak már a tengerparti nyaralás során letört és hazahozott hajtásokkal. A bugenvillea szaporítása nem egyszerű, nehezen gyökeresedik, így irreális elvárás, hogy a napokig utaztatott hajtások erőre kapnak és a következő évben már pont olyan szépen virítanak, mint a terngerparton.

A megbízható hazai kertészeti árudákban, virágboltokban vásárolt egészséges növények megfelelő gondozás mellett azonban évekig sok örömet okozhatnak.

Bugenvillea igényei

A csodatölcsér félék családjába tartozó, fásodó, tövises szárú növény sok napfényt igényel,  imádja a tűzőnapot is. Mindenképp meleg, széltől és esőtől védett balkonra kerüljön. Meleg napokon rendszeresen öntözzük, de a pangó vizet nem tűri. Augusztusig hetente tápoldatozzuk.  

Nem fagytűrő növény, világos, 8-12 fokos helyen teleltessük, de előtte metsszük vissza. Tavasszal félfás dugványról szaporítható, bár elég nehéz a feladat.

Kardkovács Árpád budapesti balkonján évek óta bugenvillea özön van. Árpád volt olyan kedves, hogy a fotókon túl gyakorlati tanácsokkal is ellátott bennünket. Ki másnak a tanácsait lenne érdemes megfogadni, mint egy olyan lelkes, az évek alatt bougainvillea szakértővé vált hobbi kertészét, aki már több éve sikerrel nevel és szaporít bougainvilleákat?

Bugenvillea (murvafürt, Bougeinvillea) gondozása – olvasói tanácsok

Kedvenceim a bougainvilleák, hálásak, hosszan virítanak, novemberig biztosan kint lehetnek. Már több, mint 10 éve tartok bougainvilleákat, lett hozzájuk szakértelmem is, sokat foglalkozok velük. Ezek már mind saját szaporítások, 4 hónap teleltetés-macera, 8 hónap élvezet, gyönyörködés.

A tartásukról annyi tanácsot, szeretik nagyon a tűző napot, meleget, rengeteg tápot, mivel kicsi a cserepük, a szeles, huzatos helyet viszont nem szeretik. A  korláthoz vannak erősítve a cserepek is és felül a növények. Az ágak irányíthatók, vághatók, olyan a kilátás amilyet én akarok.

Nyár végén szoktam a fás zöld ágat dugványozni üveg alatt, így elég magas a gyökeresedési százalék.

A táppal vigyázni kell, tavasszal foszfor túlsúlyos műtrágya kell, hogy a gyökérzetük erősödjön, utána a nitrogén túlsúlyos, majd a kálium túlsúlyos, hogy minél több virág legyen rajta, ha a sorrend nem jó, a növény csak szenved, amúgy tavasszal átültetem őket fele szárított marhatrágya, tőzeg,virágföld keverékbe, a fele marhatrágya, nyáron még néha szoktam áztatott galambtrágyával is locsolni, ehhez a sok táphoz csak a jó idő kell.

A glabra fajta, olyan érdekesen nő, hogy akkor érzi jól magát, ha csüng, a balkonon nagyon jól mutat, néha egy méterre is lelóg.

Bugenvillea teleltetése

Három hely van a teleltetésre, a lakásunkból az egyik szoba, ahol a kis balkon van, ott telelnek azok, amiket nagyon féltek és nagyok, a lépcsőház, amely jó világos és olyan 14-15 fokos meleg , ott van a 4 cikász és a nagy bugik egy része, valamint az alattunk lévő garázs, amelynek a felső 3 kazettájába plexit tettem, az is világos és 10 fok feletti a hőmérséklet. Ezenkívül van még két nagy ablak, a hálóé és a konyháé, igaz az a feleségemé, de úgy látom a diplodémiákat oda befogadja. Mindegyiket egyénileg locsolom, látom a földjén, csak akkor, amikor a földje kiszárad. Még egy, a kocsi a garázs előtt telel, nem fagyérzékeny.

Bugenvillea szaporítása

Mindig van utánpótlás. 4 éve egy kertészetben kaptam ezt a tanácsot, hogy próbáljam meg hormon nélkül tiszta baltikumi tőzegben a bugenvillea szaporítását. Azóta sikerül a gyökereztetés. A melegre magamtól jöttem rá, két éve mikor az a nagy kánikula volt augusztusban 90 %-kal gyökeresedtek, azóta áldom azt a kertészt, én is próbálkoztam hormonnal is, de jóformán 10 % ha volt.

Nagyon köszönjük Kardkovács Árpádnak a csodálatos képeket és a hasznos tanácsokat!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük