Januári növényápolási teendők az erkélyen

Elsőre talán furcsának tűnhet a januári növényápolási teendők az erkélyen cím. Pedig akinek megadatott egy pár négyzetméternyi erkély vagy balkon és azon kertészkedik is, az januárban már készül a tavaszi, nyári szezonra. Sőt gondozza a kint és bent telelő balkonnövényeket is. 

Tűzföldi mirtuszhanga gondozása

Januári növényápolási teendők az erkélyen

A téli időszakban sem feledkezhetünk meg az erkélyen telelő a fagytűrő növényekről. A hangák, az őszi árvácskák, az örökzöldek és egyéb évelőnövények fagymentes időszakban igénylik az öntözést. Sőt, ha a cserépbe vagy balkonládába ültetett hagymás növényeket nem éri csapadék, akkor fagymentes napokon néha azok földjét sem árt meglocsolni. Időnként ellenőrizzük, azt is, hogy nem sérült-e meg a téli takarás. Ha szükséges javítsuk ki.

A hazánkban telelő madarak egyre kevesebb élelmet találnak, egyre inkább rászorulnak a balkonokon található utánpótlásra. Naponta helyezzünk ki számukra langyos vizet és eleséget, figyelve a téli madáretetés veszélyeire. Madáretetőt és madárkalácsot akár saját magunk is készíthetünk.

A fagymentes, hideg helyen, például folyósón, pincében teleltetett növényekre is nézzünk rá időnként. A leanderek, muskátlik, citrusok mérsékelt öntözéssel beérik, különösen a sötét helyen tárolt növények. Hetente érdemes ellenőrizni, hogy kártevők vagy kórokozók nem jelentek-e meg a növényeken.

Az első gyanús jelnél, papírral alaposan töröljük le kártevőket, majd bővízzel zuhanyoztassuk le a növényt. Különítsük el a többi növénytől, nehogy azok is megfertőződjenek. Egy-két naponta ismét ellenőrizzük és távolítsuk el a kártevőket, ha szükséges. Ha komolyabb a baj, szerezzünk be egy hatásos szert vagy váljunk meg a növénytől, mielőtt mindent megfertőz.

Január vége felé elkezdhetjük a dézsás növények és a cserépbe ültetett cserjék visszametszését.

Balkonkertészkedő egyszeregy: 12 hónap a balkonon

Töltsd le a 12 hónap a balkonon című, 27 oldalas, az egész évi balkon teendőket összefoglaló könyvecskét az alábbi képre kattintva!

Balkonkertészkedő egyszeregy: 12 hónap a balkonon

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük