Mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge) gondozása

A mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge) igen kedvelt és látványos pozsgás növény. Csodálatos virágai miatt szokták még pagoda virágnak is hívni. De szintén ismert neve a kínai csörgősipka vagy deres mongol kőrózsa. A mongol kövirózsa gondozása pont olyan egyszerű, mint a többi pozsgásé. Mivel télálló, egész évben kint hagyhatjuk a szabadban.

Mongol kövirózsa gondozása

Mongol kövirózsa igényei és gondozása

Mongol kövirózsa (Orostachys Iwarenge) a nyár folyamán rengeteg ezüst színű levélrozettát fejleszt, melyek rózsára hasonlítanak. Késő nyártól ezek tobozszerűen megnyúlnak, és akár 25 cm magasságúra is megnőnek. Fagytűrő növény. Kertbe vagy cserépbe is ültethetjük. Cserépben ültetve jobban érvényesülnek a leomló levelei.

Jó vízáteresztő ültetőközeget használjunk. Az agyagos, kötött szerkezetű talajt folyami homokkal lazíthatjuk. Napfényes, meleg fekvést válasszunk részére. Ritkán öntözzük.

Sarjak leválasztásával könnyen szaporítható.

Mongol kövirózsa ápolása – olvasói tapasztalatok

A fotókat Visky Katika bocsátotta rendelkezésünkre, aki már a kövirózsák általános gondozása és az amerikai kövirózsa ápolása után néhány szóval elmondta azt is, hogy gondozza a mondol kövirózsát.

„Egy kis hajtást kaptam, abból lett ez a szép növény. Nő, mint a gomba. Ez a fotó nyár elején készült.

Az első évben még nem virágzott. Nem szereti a pangó vizet, sok napsütést igényel. Nem kap tápot, csak komposzttal feldúsított földbe ültetem tavasszal, akkor jól belocsoltam. Aztán csak óvatosan, nem szereti a túllocsolást. Ha indításkor jól ellátjuk, az bőven elég neki. , alán segítettem.

A teraszt keleti nap éri, kb. 11 óráig, nem változtatom a helyét.

Télálló, ezt védett helyre teszem, de a kertben lévő takarás nélkül áttelel. Picike hajtást kaptam én is , úgy szaporodik,hogy az öregek,elvirágzottak az enyémen elhalnak .

Ősszel virágzik. Az a része elpusztul, de a kicsik maradnak, áttelelnek, tavasszal ők fejlődnek, és őszre újra virágoznak.

Virágzás előtt.

Nagyon köszönjük Visky Katikának a képeket és a hasznos tanácsokat!

Kaptunk egy kiegészítést Fekete Rózsától, aki arra hívta fel a figyelmet, hogy tavasszal ne ijedjünk meg a látványtól.

„Sokan kidobják a növényt tavasszal, mert elhaltnak vélik. Későn, áprilisban kezd magához térni,addig úgy néz ki, mint egy elhalt növény. Azzal együtt kidobják az új hajtásokat is. A kis száraznak tűnő bogyók a növényen halvány zöld középpel az új sarjak. Ezeket kell megtartani, rászórni a talajra, a többit elintézi természetanyánk. De csak áprilisban, amikor kezd éledezni, nem előbb hozzányúlni!”

Nagyon köszönjük Rózsának a hasznos kiegészítést!

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

1 Response

  1. Edit szerint:

    Nagyon szep👍👍. Hol lehet ilyet venni, legyszi? 🙏

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük