Minden, amit gyógynövényekről tudni akartál

A gyógynövények ősidők óta az emberiség legfőbb táplálékai és segítői a különböző fájdalmak enyhítésében és a bajok megelőzősében. A föld lakosságának kb. 80%-a egyéb lehetőség híján csak gyógynövényekkel kúrálja magát. Mielőtt önmagunk és a család gyógyításába kezdenénk érdemes alaposan tájékozni, mert a gyógynövények helytelen használatával akár visszafordíthatatlan károkat is okozhatunk. 

gyógynövények - kamilla, orvosi székfű

Gyógynövények, a sokoldaú csodaszerek

Az ősember, akárcsak az állatok az ösztöneire hagyatkozva különböztette meg egymástól az ehető és a mérgező táplálékot. A nemzedékekről nemzedékekre átadott tudás vezetett a mai modern gyógyszergyártáshoz, aminek legfőbb alapanyagai a gyógynövények. Ez egyes növények fő hatóanyagainak elválasztása és kivonása megteremtette a lehetőséget, hogy egyetlen kapszulába összpontosuljon akár 1000 tőnek megfelelő gyógyerő. A hatalmas előállítási költségek miatt a drága gyógyszereket egyre kevesebben tudják megvásárolni.

Alapos ismeret kell ahhoz, hogy bátrabban nyúljunk a gyógynövényekhez, szükség esetén – elsősorban megelőzési céllal – használjuk azokat saját magunk és a családtagjaink egészségének megóvása érdekében.

Gyógynövények használatáról már az ókori Egyiptomban íródott papirusztekercsekről is olvashatunk. A középkori kolostorok botanikai ismerettel rendelkező szerzeteseinek feljegyzései a gyógynövények széleskörű felhasználásáról tanúskodnak. Ugyanezekben az időkben igen gyakoriak voltak a jórészt tudatlanságból fakadó vajákosság miatti boszorkányperek.

Az európai természetes gyógyászatnak igen nagy löketett adott Amerika felfedezése. Az amerikai bennszülöttek által kikísérletezett gyógyító tulajdonságok, új növényfajok hamar népszerűvé váltak az öreg kontinensen is.

Mit nevezünk gyógynövénynek?

Gyógynövénynek azokat a növényeket hívjuk, amik a hagyományok és az irodalmi adatok alapján gyógyítási célra használhatóak. A WHO az Egészségügyi Világszervezet kb. 20.000 gyógynövényt, azaz biológiailag aktív anyagot tartalmazó növényt tart számon.

Minden növénytől más-más gyógyító hatást remélhetünk és az egyes növényi részek is eltérő hatóanyaggal rendelkeznek. Néha a növény mérgező volta megköveteli, hogy a hatóanyagokat kémiai módszerekkel, ellenőrzötten nyerjék ki.

Egyes hatóanyagok a növényi rész elfogyasztásával szabadulnak fel, mások vízben oldódnak, így forrázással vagy főzéssel vonhatók ki. Az olajokat sajtolással nyerik. Fontos, hogy minden növénynél a legmegfelelőbb eljárást alkalmazzuk, hisz csak így remélhetünk gyógyhatást.

Gyógynövények alkalmazása

A gyógynövények alkalmazásának tudománya a fitoterápia.

A gyógynövényeket fogyaszthatjuk friss vagy szárított állapotban is. Szárításkor a vízveszteséggel együtt a hatóanyagok koncentrálódnak, ami növeli hatékonyságukat. A gyógynövényekben még így is kevesebb a hatóanyag koncentráció, mint a pirulákban, ezért a megfelelő hatás eléréséhez sokkal több időre van szükség.

A gyógynövényekkel óvatosan kell bánni, mert a túladagolás komoly problémákat okozhat. Szélsőséges esetben akár halállal végződő mérgezés is lehet a nem szakszerű alkalmazás következménye. A szinte mindenki által ismert és egyik legjobbnak tartott kamilla is rejthet veszélyeket. Vannak, akik épp erre, a csodaerejűnek tartott kedves kis növényre allergiásak. A kamilla gyulladáscsökkentő hatását is csak a mérsékletes fogyasztásnál fejti ki. Túlzott mennyiségben alkalmazva nem használ, sőt hasmenést okoz.

Akár virágból, levélből, gyökérből vagy termésből remélünk a gyógyhatást csak is a megfelelő tudás birtokában vágjunk bele a gyűjtésbe és a „gyógyításba”. Közismert, hogy a  fekete bodza bogyója nyersen mérgező, felfőzve azonban ezek az anyagok közömbösülnek és igen ízletes és egészséges bodzaszörp vagy bodzalekvár válhat belőlük.

Megfelelő ismeretek birtokában és az alapszabályok betartásával saját magunk is gyűjthetjük a gyógynövényeket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük