Így lesz sikeres az évelő növények ültetése

Előző bejegyzésekben ajánlottam már évelő növényeket az egész éves színpompához, az ültetésükről és gondozásukról viszont nem ejtettem egy szót sem. Már pedig az évelő növények ültetése és ennek szakszerűsége sarkalatos pont a növények megmaradása és további fejlődése szempontjából. Sinka Erika olvasónk, a Zöld Pagony gondos kertésze és tulajdonosa elárulta, milyen praktikákat alkalmaz, amitől sikeres lesz az új növények telepítése.  

Így lesz sikeres az évelő növények ültetése

A virágzó lágyszárú növények fagytűrőek, évről-évre kihajtanak. Elsősorban természetes hatású kertekben kedveletek, de egyes fajtái a modern kertekben is előfordulhatnak.

„Az ősz a legjobb időszak az évelő növények ültetéséhez. A növények még a téli pihenő előtt be tudnak gyökeresedni, így tavasszal már erőteljesebben tudnak rajtolni.

Évelő növények ültetésekor figyeljünk a következőkre:

  • a vásárolt növényt több órán keresztül beáztatom, hogy jól megszívja magát vízzel,
  • ez alatt az idő alatt kiássuk a kétszer akkora gödröket, mint amekkora az ültetendő növény cserepe,
  • belehelyezzük a növényeket és utolsó pillantást vetünk rájuk, hogy valóban alkalmasak-e azon a helyen, jól mutatnak-e a környező növények társaságában (színben, formában),
  • megfelelő ültetőközeget használjuk , attól függően válasszunk, hogy milyen növényt ültetünk, mik az igényei. Én most jobbára hortenziákat ültettem, ezért a megfelelő földkeverék alá még +-ban tettem konyhai hulladékokat (kávézacc – a savanyításhoz, teafilter – a jobb vízháztartáshoz, banánhéjat és tojáshéjat a meszet kedvelő növényekhez pl. hunyor),
  • természetesen komposztot (ebbe a citrusféléken túl nem szabad beletenni ételmaradékot, zöldségeket, amit már megfőztél. Nyerset persze, igen. Kávézacc, banánhéj mehet)  is lehet alkalmazni, de én őszi műtrágyát használok az évelő növények számára, amiben már kevés a nitrogén és sok a kálium, foszfor. Ez azért is szükséges, mert a tápanyagokkal jól ellátott növénynek nagyobb az esélye téllel és hideggel szemben,
  • a megfelelően elültetett növényt ismét locsoljuk be, de ne a törzséhez, szárához, hanem a kialakított „tányér”-ba,
  • az ültetés végén takarjuk be száraz lombbal, kéregmulccsal, mely segít megőrizni a nedvességet a talajban, véd a gyomosodástól és majd a téli fagyoktól is.

Így is lehet használni, vagy az ültetőközeggel összekeverve, de itt aránylag kicsi a gödör, tehát a lényeg csak az, hogy a nedvességet megtartsa. És persze a „finomságok” feloldódjanak a növény számára. Igen, a csúf rothadásról beszélek! 

évelőnövények ültetése

Kávézacc, ahogyan írtam a poszt közepe felé, a savanyú földet kedvelő növények számára vagy csak a lazább szerkezetű föld elérésére. Összekeverni a termőfölddel, jó porhanyósra, nem darabosan.

Gyümölcs tea, de jó bármilyen.”

Nagyon köszönjük Erikának a hasznos tanácsokat!

További olvasnivalók az évelő növényekről

Az évelő balkonnövények nagyon jó alternatívát jelentenek azok számára, akik egész évben szeretnék zöldellő növényekkel körül venni magukat, ugyanakkor nem nem akarnak vagy tudnak túl sokat bíbelődni a virágokkal. Az igénytelen évelőnövények télen is a szabadban maradhatnak, nem igényelnek teleltetést, beérik a fagymentes napokin adott cseppnyi vízzel. Leginkább a leveleikkel, az ősszel vagy tavasszal nyíló virágaik színpompájával díszítenek. Érdemes beszerezni néhányat, mutatom is évelő balkonnövények leghálásabbjait.

A kertünket évekig díszítő növények ranglistáján igen előkelő helyet foglalnak el az illatos évelő növények. Ezek nem csak szép színükkel, virágformájukkal, hanem csodálatos illatukkal is tartósan a kert ékei. Már mutatom is a legjobb méhcsalogató virágokat.

Az őszi időjárással beköszönt a balkonszezon vége is, amikor a meleget kedvelő egynyári virágainknak búcsút kell inteni. Kár lenne azonban jövő tavaszig, majdnem fél évig csupaszon hagyni az erkélyeket. Azokat, az egynyáriak helyére ősszel ültethető növényeket gyűjtöttem csokorba, amelyek a hideg napokon is és akár több éven át gondoskodnak a virágos hangulatról az erkélyen vagy a kertben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük