Aranymák (Eshscholzia californica) gondozása

A kaliforniai aranymák (Eshscholzia californica) vagy más néven kakukkmák kedves kis szépség. Igen igénytelen, magjait elszórja, így ha egyszer beszereztünk pár magot, szinte biztos, hogy évekig virít majd a kertünkben.

aranymák

Kaliforniai aranymák (Eshscholzia californica) származása, jellemzése

Kakukkmák származása

A kaliforniai aranymák (Eshscholzia californica) vagy kakukkmák a mákfélék családjába tartozik. Hazája, ahogy a neve is mutatja Észak-Amerika.

Kakukkmák jellemzése

Ismertetőjegyei: egynyári növény

Virágok: sárga, narancs, piros, rózsaszín, krémfehér, serleg alakú, teltek vagy egyszerűek, csak késő délelőttől késő délutánig és kizárólag napon nyílik

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 25 – 40 cm

Habitus: dúsan elágazó, párna alakú

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel,

Virágzási idő: júniustól októberig

Aranymák gondozása

Az aranymák teljes napsütést igényel, csak is napos helyen hajlandó virágozni. Szaporítása magvetéssel történhet. Március – áprilisban közvetlenül az edénybe vethetjük apró magjait. Az átültetést nehezen viseli, ezért a végső helyére vessük laza földbe.

Kertbe közvetlenül legkorábban április közepétől vessük, mert a csírázási hőmérséklete 15 fok. Később 25 cm-es tőtávolságra ritkítsuk ki. Karógyökere miatt rosszul tűri az átültetést.

A kakukkmákot rendszeresen öntözzük, tápoldatozást nem igényel. Ha a magtokokat kicsípjük, újabb virágzásra sarkalljuk. Magjait elszórva évről évre kikel és egyre nagyobb területet hódít meg a kertben.

Aranymák felhasználása

Csak dísznövényként használható. Gyakran színkeverékekben kapható, ezek szépen mutatnak nagyobb ládákban, tálakban vagy dézsákban is.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük