Csipkebogyó az ősz szuperélelmiszere

A csipkebogyó (Rosa Canina) az ősz egyik legegészségesebb tápláléka. Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, nyolcszor-tízszer több, mint a citromé. A vadrózsa áltermése sokoldalúan felhasználható, tea és lekvár formájában is kifejti immunerősítő hatását. Összeszedtem azokat az információkat, amelyeket érdemes tudni a csipkebogyó fogyasztásáról és egyéb felhasználási módjairól.

csipkebogyó

Csipkebogyó (Rosa Canina), a sokoldalú szuperélelmiszer

A csipkebogyó a vadrózsa ősszel érő áltermése, az egyik legfinomabb ősszel termő bogyó. A savanykás gyümölcs szeptembertől szüretelhető.

Már a 12. századi holisztuskus gyógyító, Hildegard von Bingen is ismerte az őszi vitaminbomba gyógyhatásait. Többek között megfázásos betegségek kezelésére javasolta.

Rendkívül magas a C-vitamin-tartalma, 100 grammjában kb. 400 mg C-vitamin található, mondhatni az egyik legkiválóbb forrás. Összehasonlításképpen: 100 gramm citrom „csupán” 40-50 milligrammot tartalmaz az immunerősítő tápanyagból.

A csipkebogyóban az A-provitamin is megtalálható, mely erősíti a bőrt és a nyálkahártyát. A zsírben oldodó vitamin ezentúl a látást és a sejtek növekedését is támogatja.

Az úgynevezett másodlagos növényi anyagainak köszönheti színét, aromáját, valamint fogyasztásának egészségügyi előnyeit, például a vérnyomás- és koleszterincsökkentő hatását. Az egyik fó alkotórésze a galaktolipid nevű növényi anyag, melynek gyulladáscsökkentő hatását számos kutatás alátámasztja.

Gazdag a pektin nevű, vízben oldódó élelmi rostokban, amely támogatja a bélflóra egészségét. A petkin tartós jóllakottságérzetről gondoskodik, segíti az emésztést, plusz megköti a méreganyagokat és a kolaszterintöbbletet.

A savanykás szuperélelmiszer sokoldalúan felhasználható. Készíthető belőle tea, de nyersen, lekvárként, porként vagy szörpként fogyasztva is ízletes csemege.

Nyersen fogyasztva, a mag és a szőr eltávolítását mindenképp érdemes gumikesztyűben végezni, mert a szőrök kellemetlen viszketést okozhatnak.

Nyersen akkor érdemes fogyasztani, amikor már megcsípte a dér. Ilyenkor a bogyók színe színe bordóra vált és puha állagú lesz. Ilyenkor már a szőrök sem olyan zavaróak.

Receptek a csipkebogyó felhasználásához

Hecsedli

A házi csipkebogyólekvár vagy népies nevén a hecsedli nagyon finom és C-vitaminban gazdag finomság. Elkészítése azonban nem egy leányálom. Nagyon macerás az előkészítése is és hosszan kell főzni is. Elszántaknak és finom ízre vágyóknak ajánlom szeretettel a receptet.

Csipkebogyó tea

A csipkebogyó tea az őszi-téli időszak csodaszere, igen jól alkalmazható nátha megelőzésére is. Készítése egyszerű és csak a várakozási idő miatt hosszadalmas. A savanykás ízű gyümölcs köztudottan az egyik legjobb vitaminforrás. Immunerősítő hatása van, fokozza a szervezet védekezőképességét, ellenállását a fertőzésekkel, betegségekkel szemben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük