Zergevirág (Doronicum) gondozása, szaporítása

Zergevirág (Doronicum) kora nyáron gazdagon virágzó, évelő növény. Levelei sötétzöldek, virágai világító sárga színűek. A kaukázusi zergevirág (Doronicum oriantele) alacsony, bokros növelésű fajtáit erkélyládákban és dézsákban is nevelhetjük. Nem igényel különösebb gondozást. Napos helyen ugyanolyan szépen fejlődik, félárnyékban vagy árnyékban. A vadon élő magyar zergevirág (Doronicum hungaricum) ritkasága miatt 1982 óta védett.

zergevirág (Doronicum)

Kaukázusi zergevirág (Doronicum oriantele) származása, jellemzése

A zergevirág (Doronicum) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályába a fészkesvirágzatúak (Asterales vagy Compositae) rendjébe és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozó faj.

A zergevirág a Kaukázusban őshonos, tehát eredetileg hegyvidéki faj. Ezért is szokták kaukázusi zergevirágnak hívni.

A zergvirág cserjeszerűen elágazó, számos felfelé törő száart nevelő, 25-55 centiméter magasra növő évelő növény. A szár nyúlánk, ritkásan pelyhes és mirigyszőrös, 1-3 fészkű, többlevelű. Gyöktörzse gumósan megvastagodott, dudoros, a gumó mogyoró méretű, de nem hajt tarackot. A szárlevelek alul lassan nyélbe keskenyednek, keskeny tojásdadok vagy lándzsásak, a szélük ép.

A magányos virág a szár végén nyílik május-júniusban. A fészek 3-8 centiméter átmérőjű, élénk zöldessárga színűek, a virágok a margitvirágra hasonlítanak.

A kertészek sokat foglalkoztak ezzel a növénnyel, több fajtáját is nemesítették. A ‘Frühlingspracht’ fajta teltvirágú, a ‘Riedels Goldkranz’ fajtának két sorban álló, széles sziromlevelei vannak. Ez utóbbi csupán 25 cm magas, bokros növekedésű, ezért erkélyládák beültetésére alkalmas.

A nyugati zergevirág (Doronicum plantagineum) Délnyugat-Európában honos, amelynek nagyvirágú ‘Exceelsum’ fajtája igen kedvelt. Kiváló vágott virágank is, vázában sokáig eltartható.

Magyar zergevirág (Doronicum hungaricum)

A magyar zergevirág nyílt tölgyesek, erdőszegélyek növénye. Elsősorban a Dunazug-hegyvidék környékén, a Vértesben, valamint a Mátrában és a Bükkben fordul elő. Az ország egyéb területein kimondottan ritka. A Mecsekben, a Mezőföldön és a Duna–Tisza-közén csak igen elszórtan található meg. Európában is csak kis területre korlátozódik: a Kárpát-medencén kívül a Balkán-félsziget keleti felén található meg elszórtan Észak-Görögországig.

A magyar zergevirág jellegzetes tőlevelei áprilisban már előjönnek, majd hamarosan nagy méretű sárga virágai is megjelennek, amelyekben már csak májusban gyönyörködhetünk.

Hazai és nemzetközi ritkasága miatt hazánkban 1982 óta védett, természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

A magyar zergevirágot 2019-ben az Év Vadvirágának választották.

Zergevirág igényei, gondozása

A magyar zergevirág védett növény, kertekbe, erkélyládában a kaukázusi zeregvirág nemesített fajtáit ültetjük.

Csoportosan ültetve mutat a legszebben. Sok, egyszerre virágzó szép színfoltja lehet a kertnek és az erkélynek. Más alacsony, kora nyáron nyíló virággal is társíthatjuk.

Vásárláskor mindig több, egészséges, élénkzöld lombú palántát vásároljunk.

Kertben nevelve sokáig él, ha 2 – 3 évente átültetjük. Fagytűrő, de a kertben nevelt növények tövét a biztonság kedvéért takarjuk be télen szalmával vagy fenyőággakkal.

Az erkélyládákba minden évben új növényeket ültessünk.

Fény és hőmérséklet

Napon és félárnyékban is szépen fejlődik. Általában fagytűrő, de télen érdemes betakarni a töveket szalmával vagy fenyőággal.

Öntözés és trágyázás

Nem kedveli a szárazságot. Nyáron bőségesen öntözzük. A második évtől minden tavasszal adjunk a kerti növénynek tápoldatot.

Az erkélyládában nevelteknél a növekedési időszakban rendszeresen végezzünk tápanyag-utánpótlást.

Föld és átültetés

Bármilyen, tápanyagokban gazdag talajban megél. Földje soha ne száradjon ki teljesen. Legjobb, ha 2 – 3 évente átültetjük laza szerkezetű, tápanygokban gazdag talajba. Néhány éven belül nagyon elszaporodik, ezért szedjük szét a töveket.

Metszés, visszavágás

Ősszel távolítsuk el az elszáradt virágszárakat.

Zergevirág szaporítása

Ősszel a gyöktörzs szétválasztásával, tavasszal pedig magvetéssel szaporíthatjuk.

A magokat nyírkos, meleg talajba vessük el, majd takarjuk le üveglappal. A magoncokat először tűzdeljük át cserepekbe, majd – ha már elég nagyok – ültessük ki őket a szabadba.

A tőosztást ősszel végezzük.

Zergevirág betegségei, kártevői

A zergevirág általában ellenálló növény, betegségek és kártevők csak ritkán támadják meg.

A lisztharmat szürkésfehér bevonatot képez a leveleken és a hajtáscsúcsokon. Vágjuk le a fertőzött növényirészeket és a megmaradtnövényt kezeljük gombaölő szerrel.

A száron és a leveleken megjelenő fonálférgek apró, színtelen, üvegesen áttetsző élősködők, amelyek elpusztítják a növényi szöveteket. A szárakon látható szemölcsszerű megvastagodásokról ismerhetjük fel őket.

A fertőzött leveleken sötét foltok jelennek meg. Később a levelek deformálódnak. Ha idejében felismerjük a fertőzést, vegyszeres kezeléssel megmenthetjük a növényt. Ne tegyük az elpusztult növényeket a komposztbam mert a kártevők nagyon gyorsan elterjedhetnek a kertben.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük