Kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) gondozása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) igen sok néven ismeretes: hívják sárog sarkantyúnak, sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak is. Gyakran sarkantyúvirág névvel illetik, amiből adódóan összetévesztik a piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber) és a hegyesszirmú sarkantyúfűvel (Delphinium oxisepalum Borb. et Pax.). A kerti sarkantyúka gondozása egyszerű, a gyógyászatban és a gasztronómiában is használják.

kert sarkantyúka

Kerti vagy nagy sarkantyúka származása

A kerti vagy nagy sarkantyúka a sarkantyúkafélék (Tropaeolaceae) családjába tartozik, anank legismertebb faja. Peruból hozták Európába a spanyol hódítók 1684-ben.

Sarkantyúka jellemzése, ismertetőjegyei

Egynyáriként termesztett évelő, kúszószárú növény. 30 cm magas, nagy, élénk színű virágai és dekoratív lombja miatt közkedvelt. 15–20 cm magas törpe és 2 m hosszú, csüngő fajtákat is nemesítettek

Virágok: sárga, krémfehér, narancs, piros, egyszerű, féltelt vagy telt virágú, 5 cm átmérőjű virágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, minden, föld feletti része ehető

Magasság: minimum 20-30 cm

Habitus: bokros vagy kúszó, illetve csüngő, felkapaszkodó fajták 3 méter magasságra is felkúszhatnak, pajzs alakú.élénkzöld, világos erezetű levelei vannak

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, ámpolna növényként is használható

Virágzási idő: júliustól októberig

Legismertebb sarkantyúka fajták

Alapjában véve két különböző fajtacsoportot különböztetünk meg. Vannak 25- 30 cm magas, bokrosés lecsüngő nemesítések, illetve 200-300 cm hosszú hajtásokkal rendelkező fajták.

A magokat tartalmazó zacskókban gyakran sárga, narancs és piros tónusú magok vannak, a virágai többnyire egyszerűek, ritkábban félig teltek vagy teltek. Az alacsonyabb fajtáknál azurtóbbi időben a kisebb virágokkal rendelkező Tropaeolum minus gazdagítja a kínálatot. Közöttük fehér vagy majdnem fekete-piros virágú fajták is vannak.

Az egyik futó rokona a horgas sarkantyúka (T. peregrium).

Kerti sarkantyúka igényei, gondozása

Teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, esőtől védett helyre tegyük, a telt virágú fajták érzékenyebbek.

Rendszeresen öntözzük, a cserépalátétben mindig álljon víz, a földlabda kicsit kiszáradhat. A kerti növényeket augusztusig 4-6 hetente, a cserpekben lévőket kéthetente tápoldatozzuk nitrogéntúlsúlyos tápoldattal. A burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől.

Kerti sarkantyúka szaporítása

Magjait március-áprilisban vethetjük előneveléssel, csírázási hőmérséklet 15-20 °C. Legideálisabb, ha két vagy három magot teszünk egy-egy tálba. Alaposan fedjük le. Csírázás után valmaivel hűvösebb helyen tartsuk.

Május közepétől ültethetjük ki az előnevelt palántákat az ágyásokba, illetve cserepekbe. 

Májusban közvetlenül cserépbe és szabadföldbe is vethetjük, ajánlott sor és tőtáv: 30×30 cm.

Sarkantyúka kártevői, betegségei

A fekete levéltetvek kedvenc áldozata a sarkantyúka. Ez azért is furcs, mert a sarkantyúka viszont távoltartja a többi kártevőt a szomszédos növényeitől. Olykor takácsatka és rozsdagomba támadás is előfordul.

Kerti sarkantyúka felhasználása

Szegélynövényként, balkonládába, de akár egy kosárba ültetve is gyönyörű. Az alacsony fajtákat kisebb csoportokban, ágyásokban és szegélyekben használhatjuk. A futó típusokkerítések és növényrácsok befuttatására és komposzttárolók szépítésére is alkalmas.

Mutatós szomszéd lehet a kerti vanília és a verbéna, ldában pedig a futómuskátli.

Konyhában

Az összes ehető növény közül ez tartalmazza a legtöbb luteint (45 mg/100 gr). A sarkantyúka levelek és virágok egyaránt ehetőek. Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet, főleg sajtokhoz, salátákhoz illik. Tökéletesen alkalmas saláták és más ételek díszítésére. Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.

Gyógynövényként

Gyógynövényként is használatos, mert főleg mustárolajat (növényi antibiotikumot), illóolajakat, káliumot és olajat tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják (magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat), de teákba és borogatásokba is teszik. Magjait biokrémbe sajtolják. Kivonatát egyrészt erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, másrészt hajápolásra használják. Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.

Receptek sarkantyúkához

A levesbetétként használt fűszernövényekkel laminált tésztáról még tavaly írtam. Most itt egy újabb színes recept, a sarkantyúkával laminált töltött tészta!

Sarkantyúkával laminált töltött tészta

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük