Kerti sarkantyúka gondozása

A kerti sarkantyúka (Tropaeolum majus) igen sok néven ismeretes: hívják sárog sarkantyúnak, sárga tőcséresnek, pücülőnek, pücőknek, kapucinusvirágnak is. Gyakran sarkantyúvirág névvel illetik, amiből adódóan összetévesztik a piros sarkantyúvirággal (Centranthus ruber) és a hegyesszirmú sarkantyúfűvel (Delphinium oxisepalum Borb. et Pax.). A könnyen nevelhető növényt a gyógyászatban és a gasztronómiában is használják.

kert sarkantyúka

Származása: a sarkantyúkafélék (Tropaeolaceae) családjába tartozik, Peruból hozták Európába a spanyol hódítók.

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő, kúszószárú növény. 30 cm magas, nagy, élénk színű virágai és dekoratív lombja miatt közkedvelt. 15–20 cm magas törpe és 2 m hosszú, csüngő fajtákat is nemesítettek

Virágok: sárga, krémfehér, narancs, piros, egyszerű, féltelt vagy telt virágú, 5 cm átmérőjű virágok

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem mérgező, minden, föld feletti része ehető

Magasság: minimum 20-30 cm

Habitus: bokros vagy kúszó, illetve csüngő, felkapaszkodó fajták 3 méter magasságra is felkúszhatnak, pajzs alakú levelei vannak

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, ámpolna növényként is használható

Virágzási idő: júliustól októberig

Kerti sarkantyúka gondozása

Gondozása: teljes napsütést igényel, némi árnyékot elvisel, esőtől védett helyre tegyük, a telt virágú fajták érzékenyebbek, rendszeresen öntözzük, a cserépalátétben mindig álljon víz, a földlabda kicsit kiszáradhat, augusztusig kéthetente tápoldatozzuk nitrogéntúlsúlyos tápoldattal. A burgonyát, a paradicsomot is védi a kártevőktől.

Szaporítása: március-áprilisban vethetjük, csírázási hőmérséklet 15 fok, május közepétől ültethetjük ki, májusban közvetlenül cserépbe és szabadföldbe is vethetjük, ajánlott sor és tőtáv: 30×30 cm

Felhasználása: Szegélynövényként, balkonládába, de akár egy kosárba ültetve is gyönyörű.

Az összes ehető növény közül ez tartalmazza a legtöbb luteint (45 mg/100 gr). Leveleit pikáns fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet, főleg sajtokhoz, salátákhoz illik. Ecetes-sós lében tartósított bimbóinak íze a kapribogyóéhoz hasonlít. Csak nyersen fogyasztható: sütve-főzve vagy szárítva aromája elvész.

Gyógynövényként is használatos, mert főleg mustárolajat (növényi antibiotikumot), illóolajakat, káliumot és olajat tartalmaz. Antibiotikus, vérképző és összehúzó hatású. Leginkább fertőtlenítőként és antibiotikumként használják (magja olyan antibiotikumot tartalmaz, amely a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszervet megtámadó baktériumokat), de teákba és borogatásokba is teszik. Magjait biokrémbe sajtolják. Kivonatát egyrészt erősítőszernek, afrodiziákumnak tartják, másrészt hajápolásra használják. Főzetével köhögést, meghűlést, húgyúti betegségeket gyógyítanak.

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhárom − tizenegy =

A weboldal sütiket használ. Az Uniós törvények értelmében kérem, engedélyezd a sütik használatát, vagy zárd be az oldalt. További információ

Az Uniós adatvédelmi törvény értelmében tájékoztatlak, hogy a balkonada.hu honlapon "cookie"-kat, magyarul vagy "sütiket" használunk. A sütik kicsi, teljesen veszélytelen fájlok, amelyeket a weboldal azért helyez el a számítógépeden, hogy minél egyszerűbbé és személyre szabottá tegye számodra a böngészést.
A sütiket bármikor letilthatod vagy újra engedélyezheted a böngésző beállításaiban. Amennyiben a tiltást nem teszed meg, illetve ha a "Rendben" feliratú gombra kattintasz, azzal elfogadod a sütik használatát.

További információért a sütikről és az adatkezelésről kattints az alábbi linkre:
Adatkezelési tájékoztató

Bezárás