Hamvaska gondozása, jellemzése

A hamvaska gondozása pofon egyszerű. Az ezüstszínű leveleivel díszítő félcserjét egynyári növényként árulják, de például anyukám kertjében védett helyen évek óta díszít.

Hamvaska gondozása

Származása:  Hamvaska (Senecio cineraria) vagy ahogy még hívják, ezüstlevél, tengerpart aggófű, szenéció Dél-Európából származik, a fészkesek (Asteraceae) családjába tartozik

Ismertetőjegyei: egynyáriként termesztett évelő

Virágok: jelentéktelen sárga virágai csak a második évtől nyílnak

Fogyaszthatóság, mérgezőség: nem fogyasztható, mérgező

Magasság: 20 – 30 cm

Habitus: bokros, elágazó, fehér vagy szürkés, ezüstös, karéjos vagy szabdalt levelek, számtalan formája és fajtája van,

Cserépben nevelhető-e: igen, de földje hamar kiszárad, így gyakori öntözést igényel, télre érdemes fagymentes, védett helyre rakni

Virágzási idő: júniustól október

Hamvaska gondozása

Gondozása: napos, esőtől védett helyet igényel,. csak ritkán öntözzük. Kéthetente alacsony hatóanyag-tartalmú tápoldatot adagoljunk.

Szaporítása: a magokat január-március között, csírázási hőmérséklete 18 celsius fok, május közepétől vagy nyár végén 20 – 30 cm tőtávolságra ültessük.

Felhasználása: csak dísznövényként használható, egyéb növényekkel összeültetve nagyon jó hangulatot ad. Nagyon jól kiegyenlíti, kiemeli a tarka virágszíneket. Nagyon jó optikai hatást ad más növények mellett. Különösen jól mutat a kék, az ibolya, a fehér és a rózsaszín árnyalatú virágok mellett, amelyeknek az ezüstös levélszín kellemes harmóniát kölcsönöz. jól illik a petúniához, a dorottyavirághoz és törpe ősirózsához. 

Ezüstös leveleit vágott virágként is hasznosíthatjuk. Virágcsokrokban, virágdobozokban és egyéb dekorációkban jól kiemelik az élénk virág színeket.

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Nagy Jucó

Nagy Jucó (Nagy Judit e.v.) vagyok virágos és utazós blogger, a virágosok marketinges jobb keze és a virágkultúra népszerűsítésének utazó nagykövete.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

tizenhat − 10 =