Így lesz szép a fű a füvesítés után

A füvesítés több buktatót is rejt magában. Ha nem szakszerűen és kellő alapossággal végezzük a fűmag vetését és a kikelt fű gondozását, akkor hamar búcsút mondhatunk a szép gyepről kialakított ábrándjainknak. Összegyűjtöttem, hogyan érheted el, hogy minden évszakban zöldellő és szívet-lelket melengető gyeped legyen.

bánáti bazsarózsa

Így lesz szép a fű a füvesítés után

A szép gyep legfőbb titka a rendszeres gondozásban rejlik. Bizony elég melós feladat folyamatosan szép zölden tartani a füvet és nem is olcsó. Csak akkor érdemes belevágni, ha a későbbiekben meg tudjuk oldani az öntözést, különösen a vetés utáni időszakban.

Talaj előkészítése a vetéshez

A legjobb minőségű fűmag csak jól előkészített, gyomoktól és kártevőktől mentes, tápdús talajban és megfelelő időben elvetve fog szépen kikelni.

A füvesítésre az ősz a legmegfelelőbb időszak. A talaj megtisztítását, előkészítését azonban már érdemes hónapokkal korábban megkezdeni, hogy a vetés idejére minden rendben legyen.

Érdemes vegyszeres gyomirtással kezdeni a munkát. Majd jöhet a 10-15 centiméternyi termőréteg, ami képes megfelelően tárolni a vizet és a tápanyagokat.

Füvesítés, fűvetése ősszel

A kertfüvesítés bármennyire egyszerűnek tűnik is, áldozatokkal jár. Megfelelő eszközök, minőségi alapanyagok, rendszeres öntözés és gondozás, valamint kitartás nélkül nem lehet zöld éke a kertünknek. Az őszi fűvetés előnye, hogy jövő tavasszal már csodálatos gyepszőnyeg-minőségű fűnek örülhetünk.

Így lesz sikeres a fűvetés ősszel

Fű öntözése

A vetés utáni 2-3 hétben a fűszálak még nem árnyékolják a talajfelszínt és magas a talaj párologtatása, ezért gyakoribb locsolásra van szükség. A nedvesen tartás segít, hogy frissen kikelt fű gyökérzete mélyre hatoljon és megerősödjön. A bokrosodás időszakában érdemes csökkenteni a locoslás mennyiségét, ha időnként 2-3 napot (akár 4-5 napot) nem öntözzük, akkor a kis gyökerek egyre mélyebbre nyúlnak majd a vizet keresve.

Az öntözés nem csak a frissen vetett fű esetében fontos. Egyszerű dolgunk van, ha van egy automata öntözőrendszserünk, amit beállíthatunk arra is, hogy hajnalban, a reggeli órákban induljon el, mikor a fűnek legoptimálisabb. Ekkor a legoptimálisabb a hőmérséklet a növények számára, ekkor a legkisebb a párolgás és ekkor tudják a legnagyobb mennyiségű vizet hasznosítani. Este és éjszaka soha nem öntözzük a füvet.

Míg a locsolócsöves öntözésnél özönvízszerűen éri a füvet a víz, automata öntözéssel egyenletesen, cseppenkénti adagok jutnak a fűre, akárcsak az esőzésnél.

Öntözőrendszer hiányában inkább két-három naponta, de nagyobb vízmennyiséggel locsoljunk hajnalban vagy a kora reggeli órákban, mint naponta kis mennyiséggel. A talajba mélyen beszívódó víz hatására mélyebbre húzódnak a gyökerek és könnyebben átvészelik a felső réteg időszakos felszáradását.

Fontos megjegyezni, hogy a túlöntözéssel épp annyi kárt okozhatunk, mint a locsolás elhagyásával. A sok víztől levegőtlené válik a felső talajréteg és a pangó víz a gyökerek rothadásához vezet.

Tápanyag utánpótlás

A víz mellett tápanyagra is szüksége van a fűnek, egyébként a fű elsárgul, kipusztul. Érdemes hosszantartó szerves gyeptrágyát használni.

Rendszeres fűnyírás

A frissen telepített fűnél addig várjunk a nyírással, míg a fű 60-70 % -a eléri a 8-10 cm-es átlagmagasságot. Egynapos öntözési szünet beiktatása után éles késű fűnyíróval elsőre kb. 5-6 cm magasra nyírjuk le a zsenge fűszálú gyepállományt.

A későbbiekben arra figyeljünk, hogy a fűszál hosszának csak legfeljebb a felét vágjuk le. Soha ne vágjuk túl rövidere, mert a rövid gyep kisebb gyökértömeget fejleszt és hamarabb kiszárad. Magasabbra nyírással fokozható a gyep szárazságtűrése és egészsége. Kánikulában kötelező magasra hagyni a fűszálakat.

Gyepszellőztetés

A gyepszellőztetés célja, hogy az elhalt részek és gyökerek, a fű között lévő moharéteg eltávolításával biztosítsuk a talaj felső rétegének víz-átjárhatóságát, illetve ösztönözzük a pázsitot a megújulásra, dúsulásra.

A gyepszellőztetéssel roncsoljuk, megtépázzuk a füvet, ezért különösen fontos, hogy ez akkor történjen, amikor megfelelő a hőmérséklet ahhoz, hogy a fű regenerálódni tudjon.

A képre kattintva még többet megtudhatsz a tavaszi gyepszellőztetésről.

Tavaszi gyepszellőztetés fontossága és mikéntje

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük