Így lesz sikeres a fűvetés ősszel

A kertfüvesítés bármennyire egyszerűnek tűnik is, áldozatokkal jár. Megfelelő eszközök, minőségi alapanyagok, rendszeres öntözés és gondozás, valamint kitartás nélkül nem lehet zöld éke a kertünknek. Az őszi fűvetés előnye, hogy jövő tavasszal már csodálatos gyepszőnyeg-minőségű fűnek örülhetünk.

őszi fűvetés

Mikor vessük a füvet?

Füvet tavasszal és ősszel egyaránt vethetünk, a nyár és a tél azonban nem alkalmas a füvesítésre. A fű csak jól előkészített, gyomoktól és kártevőktől mentes, tápdús talajban fog szépen kikelni.

Az őszi fűvetés előnye:

 •  az ősszel vetett fű tavaszra már kellően megerősödött, így tavasszal már gyomirtózható, ezzel ellentétben a tavaszi vetést csak ősszel szabad gyomirtóval kezelni, így elszaporodhatnak a gyomok,
 • a melegigényes gyomok fejlődése visszaesik a hűvösebb idő beköszöntével,
 • az őszi vetés előtt van időd jól felkészíteni a talajt a vetésre.

Őszi vetésre augusztus utolsó hete-szeptember első fele a legalkalmasabb. A mérsékelt nappali hőmérséklet, a még meleg talaj, a csapadékosabb időszak kedvez a magok csírázásának. Az őszi vetés a legjobb a zöldítéshez, egyetlen veszélyforrás a lehulló lomblevélzet. A füvön hagyott levelek könnyen „megfullaszthatják” a friss fűszálakat, ezért az őszi vetésnél gondoskodnod kell a levelek rendszeres, akár napi többszöri eltakarításáról is.

Így lesz tökéletes az őszi fűvetés

Ha az őszi vetés mellett tesszük le a voksunkat, akkor érdemes már júniusban elkezdeni a felkészülést. A hely és az igénybevétel ismeretében válasszuk ki a fűmagot. 35-50 gramm magot számoljunk négyzetméterenként, de érdemes betartani a gyártó előírásait.

A fű is csak termőföldben lesz igazán szép, 15-20 cm mélységű réteggel számoljunk. Ha anyagi keretünk megengedi, a termőföld alá vakondhálót is lerakhatunk, bár az sem nyújt teljes védelmet a kis földtúrók ellen.

A magok elszórása után nagyon fontos az alapos beöntözés, mert a magok kikeléséhez vízre van szükség. Egyébként is csak akkor remélhetünk szép gyepet, ha gondoskodni tudunk a rendszeres öntözésről és a felesleges víz elvezetéséről.

Jó megoldás az automataöntöző rendszer kiépítése. Ezt is érdemes szakemberre bízni, aki a többi növény vízigényének ismeretében a megfelelő helyekre telepíti a csőrendszert.

Köszönöm a megosztásokat!
 •  
 • 7
 •  
 •  
 •  
 •  
 • 7
 •  

Nézd meg ezeket is!

Szívesen megosztanád te is kedvenc receptedet? Küldd el egy jó minőségű fénykép kíséretében a nagyjuco@balkonada.hu email címre vagy töltsd fel Kertemből tálalva Facebook csoportunkba és hamarosan megjelenítem itt a blogon.
Csatlakozz a Burjánzó balkonok és kertek Facebook csoportunkhoz, hogy ne maradj le semmilyen fontos növénygondozási információról, érdekességről és feltehesd a kérdéseidet!

Iratkozz fel a Balkonada hírlevélre, hogy a növénygondozási információk és a receptek eljussanak hozzád!

Ne felejts el feliratkozni a videó csatornámra!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük