Cattleya (bugakosbor), az orchideák királynője

Az orchideák legszebbikének, a királynőjének a Cattleya orchideát (bugakosbor) tartják. Hatalmas virágai mindenféle színben megtalálhatók, találunk köztük illatos fajtákat is. A nagy és díszes virágú bugakosbor hibridjei kertészetekben gyakran kaphatók, kis igényűek, és egyszerű gondozás mellett hálásan virágoznak évente többször is. Kezdők is bátran belefoghatnak termesztésébe, éveken át sok örömük lehet benne.

sárga-piros cirmos bugakosbor (cattleya orchidea)

Bugakosbor, Cattleya orchidea származása

A bugakosbor (Cattleya) az egyszikűek (Liliopsida) osztályának spárgavirágúak (Asparagales) rendjébe, ezen belül a kosborfélék (Orchidaceae) családjába tartozó nemzetség. A bugakosborfajok előfordulási területe Közép- és Dél-Amerika. Costa Ricától, valamint Trinidad és Tobagótól kedve, Dél-Amerika legnagyobb részén keresztül, Argentína északi feléig sokfelé megtalálhatók. A bugakosborok között fatörzseken élő epiphytákat és dézsás növényeket is találunk.

Kalandos módon, a 19. század első évtizedeiben érkezett Európába. A Cattleya orchidea Dél-Amerikából származik, és más orchideák zöld csomagolóanyagaként került Angliába. William Cattley – a kor neves orchideagyűjtője – figyelt fel a ládákból előkerülő gyökeres növényekre. Az egyik gyökeres növényt elültette, ami 1824-ben kivirágzott, és virágával rögtön meghódította a kertészeket, a botanikusokat és az orchidea-kedvelő arisztokratákat.

A növénycsodát John Lindley botanikus William Cattley-ről, az orchidea gyűjtőről nevezte el.

Cattleya orchidea ismertetőjegyei, jellemzése

Az egyik legszebb orchidea fajta igen változatos szín és formavilágú. Dél-Amerikában 45 faja ismeretes a bugakosbornak, valamennyi védett, tilos kivinni az országból. A gyönyörű fajták újabb és újabb keresztezésre ösztönözték a kertészeket, így ma már több ezer formájú és színű Cattleya hibrid létezik.

A virágzási idejük fajtánként eltérő. A virágfej akár 15 cm nagyságú is lehet. A száron tartva hosszű életű, de vágott virágként 8 – 10 napnál nem tart tovább. A virágok színe erőteljes, egyes fajtáknak az illata is igen erős.

Léteznek szinte kúszó fajtái, ugyanakkor egy méter magasra növő fajtái is. Rózsaszínű változata a leggyakoribb. Ablakpárkányon, cserépben nevelhető.

rózsaszín cattleya orchidea sárga középpel

Cattleya orchidea gondozás

Fény és hőmérséklet

A világos helyet szereti, de a tűző naptól óvjuk. Nyáron magas hőmérsékletet és páratartalmat igényel. Fejlődési, virágzásai és nyugalmi időszakában is nagyon sok fényre van szüksége. Az elvirágzás utáni nyugalmi időszakban tartsuk hűvös helyen és keveset locsoljuk.

Föld és átültetés

Nem szereti az átültetést, ezért legfeljebb három évente ültessük át, ha a gyökere túlburjánzott. Ilyenkor tőosztással is szaporíthatjuk.A Cattleya orchideát nagy és jó vízáteresztő cserépbe tegyük. Három évente ültessük át szubsztrátumba, azaz azonos mennyiségű parafa, durva tőzeg és faszén keverékébe, amit érdemes készen beszerezni.

Öntözés, párásítás, tápoldatozás

A legtöbb bugaksobor tavasszal kezd virágozni. Amint az első rügyek megjelennek, kezdjük el rendszeresen öntözni, hogy az ültetőközeg mindig nedves legyen. Tíznaponta merítsük a növényt szobahőmérsékletű, állott vízbe. A cserépalátétből mindig öntsük ki a felesleges vizet.

A páradús levegő igen fontos, ezért időnként permetezzük a levegőt a növény körül. A bimbókra és a virágokra ne kerüljön víz, mert csúnya foltokat okoz.

Speciális orchidea tápoldattal vagy szerrel trágyázzuk a szer előírásának megfelelően.

Virágzás után

Ha az utolsó virág is elhervadt, kezdődik a nyugalmi időszak. Ilyenkor csökkentsük a hőmérsékletett 3 oC-kal és csak háromhetente öntözzük.

Metszeni nem kell, csak az elhalt virágokat távolítsuk el.

bugakosbor virágai

Cattleya orchidea szaporítása

A gyökerek túlburjánzása miatt 3 évente szükségessé válhat az átültetése, ilyenkor tőosztással szaporíthatjuk. Figyeljünk arra, hogy minden résznek legalább két gyökérlabdája legyen.

Speciális oldaltban magről is szaporítható, ez azonban bonyolult, otthon nem kivitelezhető.

Cattleya kártevői, betegségei

A cattleya orchidea rothadása mindig a túlöntözés következménye. Előbb a hajtások, majd a gyökerek rothatdnak meg. Ügyeljünk arra, hogy az ültetőközeggel csak a gyökerek érintezzenek, a hajtások ne.Cska virágzás idején öntözzük bőségesen, a pihenési időszak alatt takarékosan bánjunk a vízzel.

A csigák általában a szubsztrátummal kerülnek be a házba. Csigacsapdaként tegyünk közvetlenül a növény mellé salátaleveleket. Így nem a növényt rágják és könnyebben el is foghatjuk őket. Ha a csigák nagyon elszaporodnak, vegyszerrel írtsuk őket.

Nézd meg ezeket is!

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük